Sortowanie
Źródło opisu
Bibliografia Małopolski
(15)
Forma i typ
Artykuły
(12)
Książki
(3)
Autor
Rusek Franciszek (1924- )
(2)
Bartuś Zbigniew
(1)
Bączek Barbara
(1)
Jędo Marian (1922-2017)
(1)
Kachel Katarzyna (1974- )
(1)
Kojzar Katarzyna
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Mazurek Maria (1987- )
(1)
Piłat Bartosz
(1)
Ponikowska Katarzyna
(1)
Różycki Andrzej (masarstwo)
(1)
Wideł Jerzy (1951- )
(1)
Wiśniowski Witold
(1)
Wójcik Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(12)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(15)
Język
polski
(15)
Temat
Wędliny
(14)
Masarstwo
(9)
Produkt regionalny
(4)
Kiełbasa
(2)
Małopolska Lista Produktów Tradycyjnych
(2)
Przemysł mięsny
(2)
Rzeźnictwo
(2)
Armia Krajowa
(1)
Czuma, Mieczysław (1936- )
(1)
Dźwigoński, Franciszek (1913-1993)
(1)
Jędo (rodzina)
(1)
Jędo, Anna
(1)
Jędo, Antoni
(1)
Jędo, Helena (1914-2004)
(1)
Jędo, Maria
(1)
Jędo, Stanisław
(1)
Kowalski, Krzysztof
(1)
Parafia Najświętszego Serca Pana Jezusa (Kraków-Piaski Wielkie)
(1)
Przedsiębiorstwo rodzinne
(1)
Zakład Masarski "Produkcja Wędlin Regionalnych U Mądrego" (Nowa Wieś Szlachecka)
(1)
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kołdras (Proszówki)
(1)
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Maria i Krzysztof Kowalscy (Skrzyszów)
(1)
Zakłady mięsne
(1)
Żydzi
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
2001-
(7)
1901-2000
(4)
1939-1945
(2)
Temat: miejsce
Kraków (woj. małopolskie)
(7)
Małopolska
(3)
Piaski Wielkie (Kraków ; część miasta)
(3)
Liszki (woj. małopolskie, pow. krakowski, gm. Liszki)
(1)
Muszyna (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Muszyna)
(1)
Nowa Wieś Szlachecka (pow. krakowski)
(1)
Nowy Sącz (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Proszówki (woj. małopolskie, pow. bocheński, gm. Bochnia)
(1)
Skrzyszów (pow. tarnowski)
(1)
Gatunek
Artykuł publicystyczny
(2)
Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
(2)
Artykuł z czasopisma regionalistycznego
(1)
Legendy miejskie
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(6)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Kulinaria
(1)
15 wyników Filtruj
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Kiełbasa wędzona kontra farbowana / Zbigniew Bartuś. // Dziennik Polski. - 2014, nr 11 (15 I), s. A6.
Forma i typ
Indeks Lokalizacja:: Kraków WBP
Dokument nadrzędny: Dziennik Polski.
Dot. nowych regulacji unijnych ograniczających wędzenie oraz powstania Komitetu Obrony Wędlin Tradycyjnie Wędzonych.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Ile stracimy na wędzeniu? / Magda Wójcik, Bartosz Piłat. // Gazeta Wyborcza. - 2014, nr 16 (21 I), dod. Kraków, s. 1.
Forma i typ
Indeks Lokalizacja:: Kraków WBP
Dokument nadrzędny: Gazeta Wyborcza.
Dot. nowych regulacji unijnych ograniczających wędzenie.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Kiedy Pan Bóg stworzył kiełbasę krakowską, szeroko się uśmiechnął / Katarzyna Kachel. // Dziennik Polski. - 2014, nr 282 (5 XII), dod. Magazyn Piątek, s. C10.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Indeks Lokalizacja:: Kraków WBP
Dokument nadrzędny: Dziennik Polski.
Dot.Mieczysław Czuma prezentuje historię kiełbasy krakowskiej.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Kiedyś to było świniobicie / Jerzy Wideł. // Dobry Tygodnik Sądecki. - 2016, nr 51/52, s. 8.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Indeks Lokalizacja:: Nowy Sącz SBP
Dokument nadrzędny: Dobry Tygodnik Sądecki.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Bicie świni / Witold Wiśniowski. // Almanach Muszyny. - [R. 20] 2010, s. 251-253.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Dział bibliografii: 05.01
Indeks Lokalizacja:: Kraków WBP
Dokument nadrzędny: Almanach Muszyny.
Dot. masarstwa w Muszynie.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Mięso nasze powszednie / Andrzej Kozioł. // Dziennik Polski. - 2015, nr 92 (21 IV), dod. Historia, s. 6.
Forma i typ
Indeks Lokalizacja:: Kraków WBP
Dokument nadrzędny: Dziennik Polski.
Dot. historii krakowskiego wędliniarstwa.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
W obronie tradycyjnych polskich wędlin / red. Maria Mazurek. // Polska Gazeta Krakowska. - 2014, nr 42 (20 II), dodatek, s. 1-12.
Dokument nadrzędny: Polska Gazeta Krakowska.
Dot. produkcji wędlin w Małopolsce, nowych regulacji unijnych ograniczających wędzenie oraz produkcji kiełbasy lisieckiej.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Dokument nadrzędny: Gazeta Krakowska.
Dot. chęci wpisania na Małopolską Listę Produktów Tradycyjnych tradycyjnie wędzonych wędlin oraz obostrzeń, jakie w tej kwestii ma UE.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Wędliny i inne tradycje Piasków Wielkich / Barbara Bączek. // Wiadomości (Kraków ; 1995). - 2011, nr 4, s. 11.
Dokument nadrzędny: Wiadomości (Kraków ; 1995).
Tradycje wędliniarskie i masarskie w Piaskach Wielkich.
Brak okładki
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Mieszanie, rozdrabnianie, nadziewanie i wędzenie. Tak powstaje słynna lisiecka / Katarzyna Ponikowska // Polska Gazeta Krakowska. - 2011, nr 52 (4 III), dod. Kraków, nr 9, s. 10, il.
Dokument nadrzędny: Polska Gazeta Krakowska.
Dotyczy procesu powstawania kiełbasy lisieckiej, wpisanej na listę produktów tradycyjnych, w Zakładzie Masarskim Mądrych.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej