Form of Work
Publikacje naukowe
(11)
Artykuły
(6)
Książki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Author
Adamska Katarzyna (historyk sztuki)
(1)
Bałus Wojciech (1961- )
(1)
Cierpisz Szymon
(1)
Crowley David (1966- )
(1)
Drewniak Tomasz (filozof)
(1)
Fudala Tomasz (1980- )
(1)
Gruszczyński Włodzimierz (1906-1973)
(1)
Jędruch Dorota (1977- )
(1)
Jędrzejczyk Małgorzata (1985- )
(1)
Karpińska Marta
(1)
Kiecko Emilia
(1)
Kosiński Wojciech (1943-2020)
(1)
Kozłowski Tomasz (architekt)
(1)
Królikowski Jeremi Tomasz (1943- )
(1)
Kędziorek Aleksandra
(1)
Leśniak-Rychlak Dorota
(1)
Miłobędzki Maciej (1959- )
(1)
Moździerz Zbigniew (1951- )
(1)
Piątek Grzegorz (1980- )
(1)
Ptaszycki Tadeusz (1908-1980)
(1)
Szuba Bogusław
(1)
Twardowska Kamila (1975- )
(1)
Wasilewska Diana
(1)
Wiśniewski Michał (1976- )
(1)
Wojciechowski Łukasz
(1)
Węcławowicz Tomasz (1952- )
(1)
Year
2020 - 2022
(2)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(8)
1945-1989
(2)
1901-2000
(1)
Country
Poland
(11)
Language
Polish
(10)
English
(1)
Subject
Teoria architektury
(9)
Architektura polska
(7)
Architektura
(3)
Estetyka
(3)
Modernizm
(3)
Socrealizm
(3)
Teoria sztuki
(3)
Architektura sakralna
(2)
Projektowanie architektoniczne
(2)
Styl zakopiański
(2)
Urbanistyka
(2)
Analiza semiotyczna
(1)
Autonomia (filozofia)
(1)
Budownictwo miejskie
(1)
Filozofia kultury
(1)
Gruszczyński, Włodzimierz
(1)
Klasycyzm
(1)
Kościoły i kaplice
(1)
Kościół św. Augustyna i św. Jana Chrzciciela (Kraków)
(1)
Otffinowska, Magdalena
(1)
Ołtarze
(1)
Piękno
(1)
Pronaszko, Zbigniew
(1)
Sierakowski, Sebastian
(1)
Styl narodowy
(1)
Style i kierunki artystyczne
(1)
Szczepkowski, Jan
(1)
Sztuka polska
(1)
Sztuka sakralna
(1)
Sztuka użytkowa
(1)
Szyszko-Bohusz, Adolf
(1)
Warchałowski, Jerzy
(1)
Subject: time
1901-2000
(11)
1945-1989
(5)
1801-1900
(4)
2001-
(4)
1701-1800
(3)
1401-1500
(2)
1601-1700
(2)
1918-1939
(2)
1989-2000
(2)
500-401 p.n.e.
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1501-1600
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Subject: place
Kraków (woj. małopolskie)
(8)
Nowa Huta (Kraków ; część miasta)
(2)
Francja
(1)
Polska
(1)
Zakopane (pow. tatrzański ; okolice)
(1)
Zakopane (pow. tatrzański)
(1)
Genre/Form
Artykuł z czasopisma o sztuce
(4)
Artykuł problemowy
(3)
Artykuł z czasopisma naukowego
(3)
Artykuł z pracy zbiorowej
(2)
Opracowanie
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Antologia
(1)
Artykuł monograficzny
(1)
Artykuł publicystyczny
(1)
Artykuł z czasopisma historycznego
(1)
Debata
(1)
Malarstwo polskie
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Domain
Historia
(9)
Architektura i budownictwo
(8)
Kultura i sztuka
(4)
Filozofia i etyka
(3)
11 results Filter
No cover
Book
In basket
Tytuł: Teksty modernizmu : antologia polskiej teorii i krytyki architektury 1918-1981. T. 1, Źródła / pod redakcją: Doroty Jędruch, Marty Karpińskiej, Doroty Leśniak-Rychlak ; [zespół autorski David Crowley, Tomasz Fudala, Dorota Jędruch, Małgorzata Jędrzejczyk, Aleksandra Kędziorek, Emilia Kiecko, Dorota Leśniak-Rychlak, Grzegorz Piątek, Kamila Twardowska, Diana Wasilewska, Michał Wiśniewski, Łukasz Wojciechowski ; recenzja prof. dr hab Wojciech Bałus].
Adres wydawniczy: [Kraków] : Instytut Architektury, [© 2018].
Opis fizyczny: 384 strony : faksymilia, fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Uwaga: Miejsce wydania na podstawie strony internetowej wydawcy.
Uwaga: Bibliografia na stronach 371-384.
Uwaga: Współfinansowanie: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (Polska)
Temat: 1901-2000
Temat: Estetyka
Temat: Modernizm
Temat: Socrealizm
Temat: Teoria architektury
Temat: Architektura polska
Temat: Polska
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Antologia
Hasło dodatkowe: Jędruch, Dorota (1977- ) Autor Redakcja
Hasło dodatkowe: Karpińska, Marta Redakcja
Hasło dodatkowe: Leśniak-Rychlak, Dorota Autor Redakcja
Hasło dodatkowe: Crowley, David (1966- ) Autor
Hasło dodatkowe: Fudala, Tomasz (1980- ) Autor
Hasło dodatkowe: Jędrzejczyk, Małgorzata (1985- ) Autor
Hasło dodatkowe: Kędziorek, Aleksandra Autor
Hasło dodatkowe: Kiecko, Emilia Autor
Hasło dodatkowe: Piątek, Grzegorz (1980- ) Autor
Hasło dodatkowe: Twardowska, Kamila (1975- ). Autor
Hasło dodatkowe: Wasilewska, Diana Autor
Hasło dodatkowe: Wiśniewski, Michał (1976- ). Autor
Hasło dodatkowe: Wojciechowski, Łukasz. Autor
Hasło dodatkowe: Bałus, Wojciech (1961- ) Recenzja
Hasło dodatkowe: Fundacja Instytut Architektury. Wydawca pbl
ISBN: 978-83-63786-14-4 (oprawa miękka ; t. 1)
ISBN:

Cytowania w:
No cover
Book
In basket
Tytuł: Defining the architectural space : the truth and lie of architecture = Definiowanie przestrzeni architektonicznej : prawda i kłamstwo architektury. Vol. 7 / [scientific editor Tomasz Kozłowski].
Wariant tytułu: Definiowanie przestrzeni architektonicznej : Vol. 7prawda i kłamstwo architektury.
Wariant tytułu: Truth and lie of architecture
Wariant tytułu: Prawda i kłamstwo architektury
Adres wydawniczy: Wrocław : Oficyna Wydawnicza Atut - Wrocławskie Wydawnictwo Oświatowe, 2020.
Opis fizyczny: 131, [1] strona : fotografie, ilustracje, plany, wykresy ; 24 cm.
Uwaga: Bibliografie, netografie przy pracach.
Uwaga: Streszczenia w języku polskim przy pracach. Spis treści także w języku polskim.
Temat: 500-401 p.n.e
Temat: 1401-1500
Temat: 1601-1700
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Architektura
Temat: Projektowanie architektoniczne
Temat: Teoria architektury
Gatunek, rodzaj, forma: Praca zbiorowa
Hasło dodatkowe: Kozłowski, Tomasz (architekt) Redakcja
Hasło dodatkowe: Oficyna Wydawnicza Atut Wydawca pbl
ISBN: 978-83-7977-536-1 (oprawa miękka)

Cytowania w:
No cover
Article
In basket
Autor: Miłobędzki Maciej (1959- )
Tytuł: Warszawscy pejzażyści, krakowscy geometrzy / Maciej Miłobędzki.
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 2001-
Temat: Projektowanie architektoniczne
Temat: Teoria architektury
Temat: Urbanistyka
Temat: Architektura polska
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma o sztuce
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Cytata bibliograficzna: // Autoportret : pismo o dobrej przestrzeni. - 1730-3613. - 2017, nr 2, s. 84-91.
Wersja elektroniczna: http://katalogi.bn.org.pl/iii/encore/record/C__Rb1554558 (Przejdź do czasopisma zawierającego ten artykuł)
No cover
Book
In basket
Autor: Kosiński Wojciech (1943-2020)
Tytuł: Włodzimierza Gruszczyńskiego kreacje, projekcje, utopie... / Wojciech Kosiński, Tomasz Węcławowicz.
Adres wydawniczy: Kraków : Oficyna Wydawnicza AFM : na zlecenie Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, 2017.
Opis fizyczny: 156 stron : ilustracje, faksymilia ; 21 cm.
Uwaga: Zawiera także teksty Włodzimierza Gruszczyńskiego.
Uwaga: Bibliografia na stronach 39-46. Indeks.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: Gruszczyński, Włodzimierz (1906-1973)
Temat: 1901-2000
Temat: 1918-1939
Temat: 1939-1945
Temat: 1945-1989
Temat: Modernizm
Temat: Teoria architektury
Temat: Architektura polska
Temat: Architektura sakralna
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Opracowanie
Gatunek, rodzaj, forma: Publikacja bogato ilustrowana
Gatunek, rodzaj, forma: Malarstwo polskie - historia
Hasło dodatkowe: Węcławowicz, Tomasz (1952- ). Autor
Hasło dodatkowe: Gruszczyński, Włodzimierz (1906-1973). Tekst
Hasło dodatkowe: Oficyna Wydawnicza AFM. Wydawca pbl
Hasło dodatkowe: Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Wydawca pbl
ISBN: 978-83-65208-84-2 (książka, OW AFM)
ISBN: 978-83-65208-90-3 (płyta CD)
No cover
Book
In basket
Autor: Królikowski Jeremi Tomasz (1943- )
Tytuł: Poetyka miasta socjalistycznego / Jeremi T. Królikowski.
Adres wydawniczy: Warszawa : Oficyna Wydawnicza "Rewasz", 2020.
Opis fizyczny: 96, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Seria: Materiały Koła Krytyki Oddziału Warszawskiego SARP
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: Analiza semiotyczna
Temat: Budownictwo miejskie
Temat: Socrealizm
Temat: Teoria architektury
Temat: Urbanistyka
Temat: Architektura polska
Temat: Nowa Huta (Kraków ; część miasta)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Opracowanie
Hasło dodatkowe: Oficyna Wydawnicza "Rewasz" Wydawca pbl
ISBN: 978-83-8122-033-0 (oprawa miękka)
No cover
Article
In basket
Autor: Adamska Katarzyna (historyk sztuki)
Tytuł: Jerzy Warchałowski i debata o stylu / Katarzyna Adamska ; Biblioteka Narodowa.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: Warchałowski, Jerzy (1874-1939)
Temat: 1901-2000
Temat: 1901-1914
Temat: 1914-1918
Temat: 1918-1939
Temat: Styl narodowy
Temat: Styl zakopiański
Temat: Style i kierunki artystyczne
Temat: Sztuka użytkowa
Temat: Teoria architektury
Temat: Teoria sztuki
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Zakopane (pow. tatrzański ; okolice)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma o sztuce
Cytata bibliograficzna: // Rocznik Historii Sztuki. - 0080-3472. - T. 41 (2016), s. 187-196.
Wersja elektroniczna: http://polona.pl/item/70916641 (Zobacz w Polonie)
Wersja elektroniczna: http://katalogi.bn.org.pl/iii/encore/record/C__Rb1535976 (Przejdź do czasopisma zawierającego ten artykuł)
No cover
Article
In basket
Autor: Moździerz Zbigniew (1951- )
Tytuł: Problemy autonomii architektury w przestrzeni kulturowej : ocena z perspektywy historycznej twórców działających w Zakopanem / Zbigniew Moździerz ; Muzeum Tatrzańskie im. Tytusa Chałubińskiego.
Uwaga: Bibliografia na stronach 249-250.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Autonomia (filozofia)
Temat: Filozofia kultury
Temat: Styl zakopiański
Temat: Teoria sztuki
Temat: Architektura polska
Temat: Zakopane (pow. tatrzański)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Cytata bibliograficzna: W: Przestrzenie autonomii : sztuka, filozofia, kultura s. 233-251
No cover
Article
In basket
Autor: Cierpisz Szymon
Tytuł: Problem genezy formalnej prezbiterium w krakowskim kościele norbertanek na Zwierzyńcu / Szymon Cierpisz (Uniwersytet Jagielloński. Instytut Historii Sztuki).
Uwaga: Bibliografia na stronach 75-76.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: Otffinowska, Magdalena (1724-1799)
Temat: Sierakowski, Sebastian (1743-1824)
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: Klasycyzm
Temat: Kościoły i kaplice
Temat: Kościół św. Augustyna i św. Jana Chrzciciela (Kraków)
Temat: Ołtarze
Temat: Teoria architektury
Temat: Architektura polska
Temat: Architektura sakralna
Temat: Sztuka sakralna
Temat: Sztuka polska
Temat: Francja
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł monograficzny
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma historycznego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma o sztuce
Hasło dodatkowe: Instytut Historii Sztuki (Uniwersytet Jagielloński) oth
Cytata bibliograficzna: // Rocznik Krakowski. - ISSN 0080-3499. - T. 84 (2018), s. 57-77
No cover
Article
In basket
Tytuł: Współpraca architektury, rzeźby i malarstwa : ankieta "Głosu Plastyków" / Bohdan Lachert, Zbigniew Pronaszko, Stanisław Serafin, Stanisław Szczepański, Adolf Szyszko-Bohusz, Jan Szczepkowski.
Temat: Pronaszko, Zbigniew (1885-1958)
Temat: Szyszko-Bohusz, Adolf (1883-1948)
Temat: Szczepkowski, Jan (1878-1964)
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: Teoria sztuki
Temat: Architektura
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Debata
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma o sztuce
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Cytata bibliograficzna: // Zeszyty Naukowo-Artystyczne Wydziału Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. - T. 3 (2000), s. 67-82.
No cover
Book
In basket
Tytuł: Beauty in architecture - tradition and contemporary trends : concepts / edited by Bogusław Szuba, Tomasz Drewniak ; Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nysie.
Wariant tytułu: Concepts
Wariant tytułu: Tytuł wersji polskiej: Piękno w architekturze - tradycja i współczesność : koncepcje
Adres wydawniczy: Nysa : Publishing Office PWSZ, 2018.
Opis fizyczny: 231 stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Uwaga: Materiały z I Międzynarodowej Interdyscyplinarnej Konferencji Naukowo-Technicznej "Piękno w architekturze - tradycja i współczesność", 6-7 czerwca 2018 r., Nysa.
Uwaga: Bibliografia, netografia przy referatach.
Uwaga: Task financed under Agreement No. 937/P-DUN/2018 using the funds by the Minister of Science and Higher Education to the promotion of science
Uwaga: Część referatów tłumaczona z języka polskiego.
Temat: 600-501 p.n.e
Temat: 500-401 p.n.e
Temat: 400-301 p.n.e
Temat: 300-201 p.n.e
Temat: 200-101 p.n.e
Temat: 100-1 p.n.e
Temat: 1-100
Temat: 101-200
Temat: 201-300
Temat: 301-400
Temat: 401-500
Temat: 501-600
Temat: 601-700
Temat: 701-800
Temat: 801-900
Temat: 901-1000
Temat: 1001-1100
Temat: 1101-1200
Temat: 1201-1300
Temat: 1301-1400
Temat: 1401-1500
Temat: 1501-1600
Temat: 1601-1700
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Estetyka
Temat: Piękno
Temat: Teoria architektury
Temat: Architektura
Gatunek, rodzaj, forma: Materiały konferencyjne
Gatunek, rodzaj, forma: Praca zbiorowa
Hasło dodatkowe: Szuba, Bogusław Redakcja
Hasło dodatkowe: Drewniak, Tomasz (filozof) Redakcja
Hasło dodatkowe: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa (Nysa) Instytucja sprawcza
Hasło dodatkowe: Oficyna Wydawnicza Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej (Nysa) Wydawca pbl
ISBN: 978-83-65881-09-0

Cytowania w:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again