Form of Work
Artykuły
(17)
Publikacje naukowe
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Książki
(1)
Author
Szymańska Beata (1938- )
(5)
Adamowicz Klaudia
(2)
Kapelko Karol
(2)
Lisowski Krzysztof (1954- )
(2)
Wojnarowska Elżbieta (1953- )
(2)
Balcewicz Jacek (1955- )
(1)
Baran Józef (1947- )
(1)
Bętkowska Teresa (1946- )
(1)
Chudoba Ewa (1983- )
(1)
Guzowska Ludmiła (1983- )
(1)
Kałuża Anna (1977- )
(1)
Lebda Małgorzata (1985- )
(1)
Mazur Martyna
(1)
Smywińska-Pohl Anna (1985- )
(1)
Sobolczyk Piotr (1980- )
(1)
Year
2020 - 2022
(4)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(5)
Time Period of Creation
2001-
(9)
Country
Poland
(16)
unknown (l0)
(2)
Language
Polish
(11)
English
(2)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Szymańska, Beata
(18)
Filozofowie
(11)
Poeci polscy
(4)
Profesorowie
(4)
Filozofia polska
(3)
Filozofia współczesna
(3)
Ingarden, Roman
(2)
Baran, Józef
(1)
Bier-Korngold, Zuzanna
(1)
Dąmbska, Izydora
(1)
Filozofia
(1)
Gierulanka, Danuta
(1)
Gołaszewska, Maria
(1)
Gromska, Daniela
(1)
Kobieta
(1)
Laureaci
(1)
Lisowski, Krzysztof
(1)
Makota, Janina
(1)
Matuszek, Gabriela
(1)
Medal Gloria Artis
(1)
Nagrody Miasta Krakowa
(1)
Nagrody kulturalne
(1)
Nauczyciele filozofii
(1)
Pisarze polscy
(1)
Piątek, Zdzisława
(1)
Poeci
(1)
Poświatowska, Halina
(1)
Rżewska, Halina
(1)
Sowa, Ewa
(1)
Stabro, Stanisław
(1)
Suchorzewska, Janina
(1)
Tematy i motywy
(1)
Uniwersytet Jagielloński
(1)
Zechenter-Spławińska, Elżbieta
(1)
Ziemianin, Adam
(1)
Żarnecka-Biały, Ewa
(1)
Subject: work
Słodkich snów Europo
(3)
Złota godzina
(1)
Subject: time
2001-
(16)
1901-2000
(14)
1945-1989
(11)
1989-2000
(10)
1939-1945
(4)
1918-1939
(2)
1801-1900
(1)
Subject: place
Kraków (woj. małopolskie)
(10)
Polska
(4)
Genre/Form
Literatura polska
(6)
Poezja
(6)
Artykuł z pracy zbiorowej
(5)
Wywiad dziennikarski
(5)
Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
(3)
Biografia
(3)
Biogram
(3)
Artykuł z czasopisma społeczno-kulturalnego
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Recenzja literacka
(2)
Artykuł problemowy
(1)
Artykuł publicystyczny
(1)
Artykuł z czasopisma akademickiego
(1)
Artykuł z czasopisma bibliotekarskiego
(1)
Monografia
(1)
Domain
Historia
(8)
Filozofia i etyka
(7)
Literaturoznawstwo
(3)
Nauka i badania
(2)
Kultura i sztuka
(1)
18 results Filter
No cover
Article
In basket
Autor: Lisowski Krzysztof (1954- )
Tytuł: Piękne zdziwienie : o liryce Beaty Szymańskiej / Krzysztof Lisowski.
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Gatunek, rodzaj, forma: Poezja - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Literatura polska - historia
Cytata bibliograficzna: // Kraków (Kraków ; 2004). - 2009, nr 12, s. 52
No cover
Article
In basket
Autor: Baran Józef (1947- )
Tytuł: Mali cisi świadkowie : nowy tomik Beaty Szymańskiej / Józef Baran.
Adnotacja: Recenzja tomiku "Słodkich snów Europo".
Temat: Szymańska, Beata (1938- ). Słodkich snów Europo
Temat: 2001-
Gatunek, rodzaj, forma: Poezja - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Literatura polska - historia
Cytata bibliograficzna: // Dziennik Polski. - 2005, nr 292 (15 XII), s. 8
No cover
Article
In basket
Autor: Sobolczyk Piotr (1980- )
Tytuł: Poezja rzeczy / Piotr Sobolczyk.
Adnotacja: Dotyczy tomiku "Słodkich snów Europo" Beaty Szymańskiej.
Temat: Szymańska, Beata (1938- ). Słodkich snów Europo
Temat: 2001-
Gatunek, rodzaj, forma: Poezja - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Literatura polska - historia
Cytata bibliograficzna: // Dekada Literacka. - 2006, nr 4, s. 83-87
No cover
Article
In basket
Autor: Lisowski Krzysztof (1954- )
Tytuł: Niech śpiewają nasze zbyt niespokojne umysły / Krzysztof Lisowski.
Adnotacja: Fragm. posłowia do tomu "Złota godzina" (Kraków : Księgarnia Akademicka, 2013).
Temat: Szymańska, Beata (1938- ). Złota godzina
Temat: 2001-
Gatunek, rodzaj, forma: Poezja - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Recenzja literacka
Gatunek, rodzaj, forma: Literatura polska - historia
Cytata bibliograficzna: // Kraków (Kraków ; 2004). - 2013, nr 12, s. 84
No cover
Article
In basket
Autor: Kałuża Anna (1977- )
Tytuł: Przyczajony tygrys / Anna Kałuża.
Adnotacja: Rec. tomiku Beaty Szymańskiej "Słodkich snów, Europo!" (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2005).
Temat: Szymańska, Beata (1938- ). Słodkich snów Europo
Temat: 2001-
Gatunek, rodzaj, forma: Recenzja literacka
Gatunek, rodzaj, forma: Poezja - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Literatura polska - historia
Cytata bibliograficzna: // Nowe Książki : przegląd nowości wydawniczych. - 2006, nr 1, s. 32-33, il.
No cover
Article
In basket
Autor: Szymańska Beata (1938- )
Tytuł: Alfabet według Beaty Szymańskiej / przygotowała Elżbieta Wojnarowska.
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Filozofowie
Temat: Poeci polscy
Gatunek, rodzaj, forma: Wywiad dziennikarski
Hasło dodatkowe: Wojnarowska, Elżbieta (1953- ). Przygot.
Cytata bibliograficzna: // Kraków (Kraków ; 2004). - 2014, nr 6, s. 76-77, il.
No cover
Article
In basket
Autor: Szymańska Beata (1938- )
Tytuł: Poezja i filozofia : z Beatą Szymańską, poetką, badaczem myśli filozoficznej Wschodu, profesorem filozofii Uniwersytetu Jagiellońskiego rozmawia Małgorzata Lebda.
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Poeci polscy
Temat: Filozofowie
Gatunek, rodzaj, forma: Wywiad dziennikarski
Hasło dodatkowe: Lebda, Małgorzata (1985- ). Rozm. przepr.
Cytata bibliograficzna: // Kraków (Kraków ; 2004). - 2009, nr 1, s. 28-29
No cover
Article
In basket
Autor: Bętkowska Teresa (1946- )
Tytuł: "Żyjemy wśród takiego świata..." / Teresa Bętkowska.
Seria: Smak życia
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Filozofowie
Temat: Pisarze polscy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma akademickiego
Cytata bibliograficzna: // Alma Mater (Kraków). - Nr 124 (2010), s. 34-39
No cover
Article
In basket
Tytuł: Beata Szymańska.
Uwaga: Bibliografia prac B. Szymańskiej na stronach 296-298.
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 2001-
Temat: Filozofowie
Temat: Profesorowie
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Polska
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Cytata bibliograficzna: W: Spotkania : Roman Ingarden we wspomnieniach s. 293-298
No cover
Article
In basket
Autor: Mazur Martyna
Tytuł: "Z wielką uwagą nienależną rzeczom" : o przedmiotach i ich funkcjach w poezji Beaty Szymańskiej / Martyna Mazur ; Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.
Uwaga: Bibliografia na stronie 118.
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 2001-
Temat: Tematy i motywy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Gatunek, rodzaj, forma: Poezja
Gatunek, rodzaj, forma: Literatura polska
Cytata bibliograficzna: W: Poeci krakowscy mniej znani, zapomniani, niedoczytani... T. 1 / pod redakcją Renaty Stachury-Lupy i Marka Karwali. - Kraków, 2017. - s. 109-119
No cover
Article
In basket
Tytuł: Beata Szymańska.
Uwaga: Bibliografia prac B. Szymańskiej na stronach 304-307.
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 2001-
Temat: Filozofia polska
Temat: Filozofia współczesna
Temat: Filozofowie
Temat: Poeci
Temat: Profesorowie
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Polska
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: W: Meetings : Roman Ingarden in recollections s. 301-307
No cover
Article
In basket
Tytuł: Medale "Gloria Artis" dla siedmiorga poetów / (Wak).
Adnotacja: Dot. laureatów Medalu Gloria Artis 2015 r.
Temat: Baran, Józef (1947- )
Temat: Stabro, Stanisław (1948- )
Temat: Lisowski, Krzysztof (1954- )
Temat: Matuszek, Gabriela (1953- )
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: Zechenter-Spławińska, Elżbieta (1935- )
Temat: Ziemianin, Adam (1948- )
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Medal Gloria Artis - odznaczeni
Temat: Nagrody kulturalne
Cytata bibliograficzna: // Dziennik Polski. - 2015, nr 253 (29 X), dod. Kronika Krakowska, s. B3
No cover
Article
In basket
Autor: Szymańska Beata (1938- )
Tytuł: "...philosophy used to be only for men, as he called in frauenlos..." / Beata Szymańska ; interview conducted by Klaudia Adamowicz and Karol Kapelko.
Temat: Ingarden, Roman (1893-1970)
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: Filozofia polska
Temat: Filozofia współczesna
Temat: Filozofowie
Temat: Profesorowie
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Polska
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Gatunek, rodzaj, forma: Pamiętniki i wspomnienia
Gatunek, rodzaj, forma: Wywiad dziennikarski
Hasło dodatkowe: Adamowicz, Klaudia Wywiad
Hasło dodatkowe: Kapelko, Karol Wywiad
Cytata bibliograficzna: W: Meetings : Roman Ingarden in recollections s. 308-319
No cover
Article
In basket
Autor: Guzowska Ludmiła (1983- )
Tytuł: Spotkanie Zachodu ze Wschodem / Ludmiła Guzowska.
Adnotacja: Dotyczy Beaty Szymańskiej.
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: 1918-1939
Temat: 1939-1945
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Filozofowie
Temat: Poeci polscy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma bibliotekarskiego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł publicystyczny
Gatunek, rodzaj, forma: Biogram
Cytata bibliograficzna: // Biblioteka Kraków : informator czytelniczo-kulturalny. - 2019, nr 1, s. 14
No cover
Article
In basket
Autor: Szymańska Beata (1938- )
Tytuł: "...filozofia dawniej była dla mężczyzna, była frauenlos..." / Beata Szymańska ; rozmawiali: Klaudia Adamowicz i Karol Kapelko.
Temat: Ingarden, Roman (1893-1970)
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: 1901-2000
Temat: 1939-1945
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 2001-
Temat: Filozofia polska
Temat: Filozofia współczesna
Temat: Filozofowie
Temat: Profesorowie
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Polska
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Gatunek, rodzaj, forma: Pamiętniki i wspomnienia
Gatunek, rodzaj, forma: Wywiad dziennikarski
Hasło dodatkowe: Adamowicz, Klaudia Wywiad
Hasło dodatkowe: Kapelko, Karol Wywiad
Cytata bibliograficzna: W: Spotkania : Roman Ingarden we wspomnieniach s. 301-311
No cover
Article
In basket
Autor: Szymańska Beata (1938- )
Tytuł: Świat wciąż mnie zdumiewa / z Beatą Szymańską rozmawiała Elżbieta Wojnarowska.
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: 1918-1939
Temat: 1939-1945
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Filozofowie
Temat: Poeci polscy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma społeczno-kulturalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Biogram
Gatunek, rodzaj, forma: Wywiad dziennikarski
Hasło dodatkowe: Wojnarowska, Elżbieta (1953- ). Wywiad
Cytata bibliograficzna: // Kraków (Kraków ; 2004). - 2019, nr 11, s. 35-38
No cover
Article
In basket
Autor: Balcewicz Jacek (1955- )
Tytuł: Prof. Beata Szymańska-Aleksandrowicz : filozofia Wschodu uczy tolerancji / Jacek Balcewicz.
Wariant tytułu: Profesor Beata Szymańska-Aleksandrowicz : filozofia Wschodu uczy tolerancji
Adnotacja: Profesor Beata Szymańska-Aleksandrowicz laureatką Nagrody Miasta Krakowa za rok 2017.
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: 2001-
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 1939-1945
Temat: Filozofowie
Temat: Filozofia - historia - Daleki Wschód
Temat: Nagrody Miasta Krakowa
Temat: Laureaci
Temat: Kraków (woj. małopolskie) - nauka - biografie
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma społeczno-kulturalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Biogram
Cytata bibliograficzna: // Kraków (Kraków ; 2004). - 2017, nr 11, s. 20
No cover
Book
In basket
Autor: Chudoba Ewa (1983- )
Tytuł: Córki Nawojki : filozofki na Uniwersytecie Jagiellońskim 1897-1967 / Ewa Chudoba, Anna Smywińska-Pohl.
Wariant tytułu: Filozofki na Uniwersytecie Jagiellońskim 1897-1967.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Libron, copyright 2017.
Opis fizyczny: 294, [1] strona, [9] stron tablic : fotografie, portrety, errata ; 23 cm.
Uwaga: Bibliografia, netografia na stronach 265-286. Indeks.
Temat: Suchorzewska, Janina
Temat: Gierulanka, Danuta (1909-1995)
Temat: Dąmbska, Izydora (1904-1983)
Temat: Gromska, Daniela (1889-1973)
Temat: Gołaszewska, Maria (1926-2015)
Temat: Makota, Janina (1921-2010)
Temat: Żarnecka-Biały, Ewa (1930-2009)
Temat: Sowa, Ewa (1935- )
Temat: Poświatowska, Halina (1935-1967)
Temat: Szymańska, Beata (1938- )
Temat: Piątek, Zdzisława (1938- )
Temat: Rżewska, Halina (1940- )
Temat: Bier-Korngold, Zuzanna (1902-1988)
Temat: Uniwersytet Jagielloński
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: Filozofowie
Temat: Kobieta
Temat: Nauczyciele filozofii
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Monografia
Hasło dodatkowe: Smywińska-Pohl, Anna (1985- ). Autor.
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Libron, Filip Lohner. Wydawca pbl.
ISBN: 978-83-65705-17-4
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again