Form of Work
Artykuły
(23)
Książki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Publikacje naukowe
(5)
Author
Bałus Wojciech (1961- )
(2)
Ciciora-Czwórnóg Barbara
(2)
Kwiatkowski Krzysztof (architekt)
(2)
Bajorek Mariusz
(1)
Banasik Katarzyna (prawnik)
(1)
Betlej Andrzej (1971- )
(1)
Bukowiec Stanisław (1972- )
(1)
Czyżewski Krzysztof J. (1963- )
(1)
Daranowska-Łukaszewska Joanna (1949- )
(1)
Gadomski Jerzy (1934-2015)
(1)
Gańczak Filip (1981- )
(1)
Gontarczyk Piotr (1970- )
(1)
Górszczyk Danuta
(1)
Gębka Piotr
(1)
Harny Marek (1946- )
(1)
Horzela Dobrosława
(1)
Jabłoński Jan (1927- )
(1)
Jakóbczyk Adrianna
(1)
Kalinowski Lech (1920-2004)
(1)
Kargol Anna (1973- )
(1)
Kiliańczyk-Zięba Justyna (1977- )
(1)
Kowalik Aleksander (1938- )
(1)
Kozuschek Waldemar (1930-2009)
(1)
Krasny Piotr (1966- )
(1)
Król Mirosław
(1)
Kubiak-Cyrul Agnieszka
(1)
Labuda Adam Stanisław
(1)
Leśniak Jerzy (1957-2017)
(1)
Lisiak Ireneusz T. (1948- )
(1)
Lubelski Marek Jan
(1)
Małkiewicz Adam (1936-2021)
(1)
Miodońska Barbara (1933- )
(1)
Międzobrodzka Małgorzata (1955- )
(1)
Moskal Grzegorz (1966- )
(1)
Nagorski Andrew (1947- )
(1)
Oberbek Jan (1947- )
(1)
Piwocka Magdalena
(1)
Plebanek Ewa
(1)
Rapta Michał (1989- )
(1)
Rodzińska-Chorąży Teresa
(1)
Rożnowska-Sadraei Agnieszka
(1)
Smoszna Bogusława
(1)
Stec-Fus Dorota (1954- )
(1)
Strojnowska Dorota
(1)
Strzelec Adam
(1)
Szlezyngier Stanisław
(1)
Szyma Marcin (historyk sztuki)
(1)
Trytek Józef (1960- )
(1)
Uścińska Agnieszka
(1)
Walanus Wojciech (1976- )
(1)
Walczak Marek (1965- )
(1)
Węcławowicz Tomasz (1952- )
(1)
Włodarek Andrzej (1955- )
(1)
Zyzak Wojciech (1969- )
(1)
Śnieżyńska-Stolot Ewa (1939- )
(1)
Świechowski Zygmunt (1920-2015)
(1)
Żurowska Klementyna (1924- )
(1)
Year
2020 - 2021
(3)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(12)
Time Period of Creation
2001-
(10)
Country
Poland
(31)
unknown (pol)
(1)
Language
Polish
(26)
English
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Niemcy (naród)
(4)
Holokaust
(3)
Niemiec, Jan
(3)
Niemiec, Józef
(3)
Architektura niemiecka
(2)
Architektura polska
(2)
Ludyga, Jan Jerzy
(2)
Matejko, Jan
(2)
Miasta partnerskie
(2)
Muzeum Narodowe (Kraków)
(2)
Nazizm
(2)
Order Odrodzenia Polski
(2)
Polacy
(2)
Polacy za granicą
(2)
Praca przymusowa
(2)
Praca społeczna
(2)
Procesy przestępców wojennych
(2)
Przestępcy wojenni
(2)
Rolnicy
(2)
Schwechten, Franz
(2)
Sehn, Jan
(2)
Styl narodowy
(2)
Styl zakopiański
(2)
Sztuka polska
(2)
Tematy i motywy
(2)
Uniwersytet Jagielloński
(2)
Witkiewicz, Stanisław
(2)
Wojna partyzancka
(2)
Zubrzycki, Jan Sas
(2)
Ściganie zbrodniarzy wojennych
(2)
Adamkiewicz, Zygmunt
(1)
Akademik (budynek)
(1)
Ambroży, Stanisław
(1)
Andrzejczyk, Andrzej Arkadiusz
(1)
Architektura sakralna
(1)
Armia Krajowa
(1)
Armia Krajowa (AK)
(1)
Baczyńska, Magdalena
(1)
Baczyński, Michał
(1)
Badania naukowe
(1)
Bajka, Zbigniew
(1)
Bajorek, Kazimierz
(1)
Bakuła, Danuta
(1)
Balzer, Oswald Marian
(1)
Baran, Jadwiga
(1)
Bałanda, Andrzej
(1)
Bednarski, Stefan
(1)
Biblioteka Jagiellońska
(1)
Biblioteka Klasztoru Dominikanów (Kraków)
(1)
Biblioteki klasztorne
(1)
Biskupi
(1)
Bobrowicz, Jan Nepomucen
(1)
Bochenek-Dobrowolski, Ryszard
(1)
Bocheński, Zbigniew
(1)
Bodziony, Józef
(1)
Bolland, Arnold
(1)
Bossowski, Franciszek
(1)
Bożek, Julian
(1)
Bożyk, Jerzy
(1)
Broczkowska, Jadwiga
(1)
Broczkowski, Władysław
(1)
Broń palna
(1)
Buchaniec, Andrzej
(1)
Budownictwo ludowe
(1)
Budzoń, Jacek
(1)
Burz, Anna
(1)
Centrum Badań nad Zagładą Żydów (Polska Akademia Nauk)
(1)
Chapko, Kazimierz
(1)
Chimiczewski, Andrzej
(1)
Chimiczewski, Jan
(1)
Chirurdzy
(1)
Chmieliński, Leszek
(1)
Chrostowska, Danuta
(1)
Chrzanowski, Ignacy
(1)
Ciepiela, Janina
(1)
Ciepiela, Janusz
(1)
Ciepły, Stefan
(1)
Ciopiński, Jan
(1)
Ciupiński, Andrzej
(1)
Czarnomska, Ewa
(1)
Czerwiński, Andrzej
(1)
Czuła, Władysława
(1)
Czyżewski, Mikołaj
(1)
Czyżowski, Józef
(1)
Dachau (niemiecki obóz koncentracyjny)
(1)
Dadej, Marek Stanisław
(1)
Dagnan-Herowska, Zofia
(1)
Darasz, Zdzisław
(1)
Dańkowski, Władysław
(1)
Dembosz, Jacek
(1)
Dokumentacja
(1)
Domagalski, Andrzej
(1)
Dominik, Jan
(1)
Dowód sądowy
(1)
Draus, Jan Maria
(1)
Droździk, Piotr
(1)
Droździk, Władysław
(1)
Druś, Adam Szczepan
(1)
Duchowieństwo katolickie
(1)
Duchowość karmelitańska
(1)
Subject: work
Bitwa pod Grunwaldem (obraz)
(1)
Dalej jest noc
(1)
Tygodnik Powszechny (czasopismo ; Kraków ; 1945- )
(1)
Subject: time
1901-2000
(25)
2001-
(17)
1801-1900
(9)
1945-1989
(9)
1939-1945
(6)
1989-2000
(5)
1901-1914
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1701-1800
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
Subject: place
Kraków (woj. małopolskie)
(13)
Niemcy
(11)
Podhale
(4)
Polska
(4)
Bochnia (pow. bocheński)
(3)
Rzepiennik Suchy (pow. tarnowski)
(3)
Zakopane (pow. tatrzański ; okolice)
(3)
Bad Salzdetfurth (Niemcy)
(2)
Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
(2)
Dachau (Niemcy)
(1)
Kazachstan
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Krzeszowice (pow. krakowski)
(1)
Lipsk (Niemcy)
(1)
Monachium (Niemcy)
(1)
Niwka (pow. tarnowski)
(1)
Nowy Targ (pow. nowotarski ; okręg)
(1)
Nowy Targ (pow. nowotarski)
(1)
Oświęcim (pow. oświęcimski ; okolice)
(1)
Rabka-Zdrój (pow. nowotarski ; okolice)
(1)
Rabka-Zdrój (pow. nowotarski)
(1)
Radłów (pow. tarnowski)
(1)
Rudawa (pow. krakowski)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Tarnów (pow. Tarnów)
(1)
Tatry (góry)
(1)
Tuchów (pow. tarnowski)
(1)
Wieliczka (pow. wielicki)
(1)
Więcławice Stare (pow. krakowski)
(1)
Zakopane (pow. tatrzański ; okręg)
(1)
Genre/Form
Biografia
(11)
Artykuł problemowy
(4)
Artykuł publicystyczny
(4)
Pamiętniki i wspomnienia
(4)
Artykuł z czasopisma naukowego
(3)
Artykuł z czasopisma kulturalnego
(2)
Artykuł z czasopisma o sztuce
(2)
Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
(2)
Artykuł z czasopisma społeczno-politycznego
(2)
Artykuł z tygodnika opinii
(2)
Księga pamiątkowa
(2)
Literatura polska
(2)
Artykuł monograficzny
(1)
Artykuł z czasopisma teologicznego
(1)
Artykuł z pracy zbiorowej
(1)
Biogram
(1)
Kalendarium
(1)
Katalog wystawy
(1)
Katalogi
(1)
Malarstwo niemieckie
(1)
Malarstwo polskie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Źródła historyczne
(1)
Domain
Historia
(15)
Architektura i budownictwo
(3)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(3)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(3)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(3)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Kultura i sztuka
(2)
Nauka i badania
(2)
Religia i duchowość
(2)
Inżynieria i technika
(1)
32 results Filter
No cover
Article
In basket
Autor: Bajorek Mariusz
Tytuł: Niezwyczajnie zwyczajny człowiek / Mariusz Bajorek.
Adnotacja: Dot. Jana Niemca, rolnika zasłużonego dla gminy Rzepiennik Strzyżewski, odznaczonego Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.
Temat: Niemiec, Jan (1904-1990)
Temat: 1901-2000
Temat: Rolnicy
Temat: Praca społeczna
Temat: Order Odrodzenia Polski - odznaczeni
Temat: Rzepiennik Suchy (pow. tarnowski) - biografie
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Rzepiennik Wczoraj i Dziś. - 2009, nr 4, s. 10-11
No cover
Article
In basket
Autor: Smoszna Bogusława
Tytuł: Pani Bogusława Smoszna wspomina swego ojca Jana Niemca / Bogusława Smoszna.
Adnotacja: Dot. Jana Niemca, rolnika zasłużonego dla gminy Rzepiennik Strzyżewski, odznaczonego Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.
Temat: Niemiec, Jan (1904-1990)
Temat: 1901-2000
Temat: Rolnicy
Temat: Praca społeczna
Temat: Order Odrodzenia Polski - odznaczeni
Temat: Rzepiennik Suchy (pow. tarnowski) - biografie
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Rzepiennik Wczoraj i Dziś. - 2008, nr 1, s. 10
No cover
Article
In basket
Autor: Bukowiec Stanisław (1972- )
Tytuł: Ambasador Bochni w Bad Salzdetfurth / Stanisław Bukowiec.
Temat: Ludyga, Jan Jerzy (1942- )
Temat: Miasta partnerskie
Temat: Miasta partnerskie - Niemcy
Temat: Bad Salzdetfurth (Niemcy)
Temat: Bochnia (pow. bocheński)
Cytata bibliograficzna: // Ziemia Bocheńska. - 2012, nr 9/10, s. 26, il.
No cover
Article
In basket
Tytuł: Nasz ambasador w Saksonii : Dni Partnerstwa 2012 / AKM.
Temat: Ludyga, Jan Jerzy (1942- )
Temat: 2001-
Temat: Miasta partnerskie
Temat: Miasta partnerskie - Niemcy
Temat: Bad Salzdetfurth (Niemcy)
Temat: Bochnia (pow. bocheński)
Temat: Bochnia (pow. bocheński)
Cytata bibliograficzna: // Kronika Bocheńska. - 2012, nr 9, s. 18-21, il.
No cover
Book
In basket
Autor: Oberbek Jan (1947- )
Tytuł: Jan Nepomucen Bobrowicz : Chopin gitary / Jan Oberbek.
Adres wydawniczy: Bielsko-Biała : Wydaw. "Debit", [2006].
Opis fizyczny: 224 s.: il. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 210-216. Indeks.
Adnotacja: Jan Nepomucen Bobrowicz pochodził z Krakowa
Temat: Bobrowicz, Jan Nepomucen (1805-1881)
Temat: 1801-1900
Temat: Edytorzy
Temat: Gitarzyści polscy
Temat: Wydawnictwa emigracyjne
Temat: Polacy za granicą
Temat: Kompozytorzy polscy
Temat: Lipsk (Niemcy)
Temat: Niemcy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Recenzja: Rec.: Oberbek, Jan (1947- ). Muzyk, żołnierz, wydawca... : Jan Nepomucen Bobrowicz (1805-1881) / Janusz Janyst // Ruch Muzyczny (Kraków ; 1957). - 2008, nr 5, s. 38-39
ISBN: 83-7167-440-6
No cover
Article
In basket
Tytuł: Jan Niemiec.
Temat: Niemiec, Jan
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Zootechnicy
Temat: Rzepiennik Suchy (pow. tarnowski) - biografie
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Rzepiennik Wczoraj i Dziś. - 2004, nr 4, s. 19
No cover
Article
In basket
Autor: Stec-Fus Dorota (1954- )
Tytuł: Akta mówią prawdę : Pracownicy UJ, których nazwiska ujawnili działacze "Solidarności", zaprzeczają, że współpracowali z SB / Dorota Stec-Fus.
Temat: Rusek, Jerzy (1930- )
Temat: Śliwa, Leszek
Temat: Ciopiński, Jan
Temat: Suchanek, Roman
Temat: Pawłowski, Andrzej
Temat: Niemiec, Barbara (1943-2014)
Temat: Uniwersytet Jagielloński
Cytata bibliograficzna: // Dziennik Polski. - 2006, nr 45 (22 II), s. [1], 9
No cover
Book
In basket
Autor: Kozuschek Waldemar (1930-2009)
Tytuł: Jan Mikulicz-Radecki 1850-1905 - współtwórca nowoczesnej chirurgii / Waldemar Kozuschek.
Dod. s. tyt.: Johann von Mikulicz-Radecki 1850-1905 - Mitbegründer der modernen Chirurgie.
Tyt. grzbietowy: Jan (Johann von) Mikulicz-Radecki 1850-1905.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydaw. Uniwersytetu Wrocławskiego, 2003.
Opis fizyczny: 279, [2] s. : il., fot., portr., rys., tab. ; 29 cm.
Seria: Acta Universitatis Wratislaviensis
Uwaga: Bibliogr. prac J. Mikulicza-Radeckiego s. 247-255. Publ. uczniów J. Mikulicza-Radeckiego s. 256-262. Bibliogr. s. 263-265. Indeks.
Uwaga: Tekst równol. pol., niem. Streszcz. ang.
Temat: Mikulicz-Radecki, Jan (1850-1905)
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: Chirurdzy
Temat: Polacy za granicą
Temat: Kraków (woj. małopolskie) - nauka - biografie
Temat: Niemcy
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego pbl.
ISBN: 83-229-2421-6
No cover
Article
In basket
Autor: Kowalik Aleksander (1938- )
Tytuł: Księża z Kielanowic w XX wieku / Aleksander Kowalik.
Temat: Kloczkowski, Mieczysław Jan (1910-1942)
Temat: Bajorek, Kazimierz (?-1978)
Temat: Niemiec, Franciszek (?-2001)
Temat: Jękot, Franciszek (1930-1976)
Temat: Redemptoryści
Temat: 1901-2000
Temat: Duchowieństwo katolickie
Temat: Tuchów (pow. tarnowski) - biografie
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Tuchowskie Wieści. - 2008, nr 5, s. 18-19
No cover
Article
In basket
Autor: Jabłoński Jan (1927- )
Tytuł: Himmelkommando / Jan Jabłoński ; [oprac]. Agnieszka Uścińska, Małgorzata Międzybrodzka.
Temat: Jabłoński, Jan (1927- )
Temat: 1939-1945
Temat: 1901-2000
Temat: Praca przymusowa
Temat: Przemysł zbrojeniowy
Temat: Więźniowie
Temat: Wieliczka (pow. wielicki)
Temat: Niemcy
Gatunek, rodzaj, forma: Pamiętniki i wspomnienia
Gatunek, rodzaj, forma: Pamiętniki i wspomnienia - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Literatura polska - historia
Hasło dodatkowe: Uścińska, Agnieszka. Oprac.
Hasło dodatkowe: Międzobrodzka, Małgorzata (1955- ). Oprac.
Cytata bibliograficzna: // Karta (Warszawa ; 1991). - Nr 66 (2011), s. 70-79
No cover
Book
In basket
Tytuł: Nauczyciele Matejki, Grottgera, Gierymskich... : monachijskie malarstwo historyczne XIX wieku : wystawa w Muzeum Narodowym w Krakowie, marzec - czerwiec 2007 / [red. nauk. Wojciech Bałus, Barbara Ciciora].
Wariant tytułu: Die Meister Matejkos, Grottgers der Gebruder Gierymski... ; Muncher Geschichtsmalerei des 19. Jahrhunderts : Aussrellung im Nationalmuseum in Krakau Marz - Juni 2007 und den Museen der Stadt Bamberg Juni - September 2007 Tyt. równol.
Adres wydawniczy: Kraków : Muzeum Narodowe, cop. 2007.
Opis fizyczny: 175, [1] s.: il. ; 29 cm.
Uwaga: Tekst w jęz. pol. i częśc. niem. - Również wersja w jęz. niem.
Temat: Matejko, Jan (1838-1893)
Temat: Grottger, Artur (1837-1867)
Temat: Gierymski, Aleksander (1850-1901)
Temat: Muzeum Narodowe (Kraków)
Temat: 2001-
Temat: 1801-1900
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Monachium (Niemcy)
Gatunek, rodzaj, forma: Katalog wystawy
Gatunek, rodzaj, forma: Malarstwo polskie
Gatunek, rodzaj, forma: Malarstwo niemieckie
Hasło dodatkowe: Bałus, Wojciech (1961- ). Red.
Hasło dodatkowe: Ciciora-Czwórnóg, Barbara. Red.
ISBN: 83-89424-76-2
ISBN: 978-83-89424-76-1
No cover
Article
In basket
No cover
No cover
Book
In basket
Tytuł: W poszukiwaniu prawdy : rozważania o prawie, historii i sprawiedliwości / redakcja Katarzyna Banasik, Anna Kargol, Agnieszka Kubiak-Cyrul, Marek J. Lubelski, Ewa Plebanek, Adam Strzelec.
Adres wydawniczy: Kraków : Oficyna Wydawnicza AFM : na zlecenie Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, 2018.
Opis fizyczny: 856 stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Uwaga: Księga pamiątkowa dedykowana profesorowi Janowi Widackiemu.
Uwaga: Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej.
Uwaga: Część prac w języku angielskim, niemieckim.
Temat: Widacki, Jan (1948- )
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Polityka
Temat: Prawo
Temat: Teoria prawa
Temat: Rocznice
Temat: Kazachstan
Temat: Kraje Unii Europejskiej
Temat: Niemcy
Temat: Polska
Temat: Stany Zjednoczone (USA)
Gatunek, rodzaj, forma: Księga pamiątkowa
Gatunek, rodzaj, forma: Praca zbiorowa
Hasło dodatkowe: Banasik, Katarzyna (prawnik) Redakcja
Hasło dodatkowe: Kargol, Anna (1973- ) Redakcja
Hasło dodatkowe: Kubiak-Cyrul, Agnieszka Redakcja
Hasło dodatkowe: Lubelski, Marek Jan. Redakcja
Hasło dodatkowe: Plebanek, Ewa Redakcja
Hasło dodatkowe: Strzelec, Adam Redakcja
Hasło dodatkowe: Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego Wydawca pbl
Hasło dodatkowe: Oficyna Wydawnicza AFM Wydawca pbl
ISBN: 978-83-66007-06-2 (OW AFM)

Cytowania w:
No cover
Book
In basket
Autor: Gańczak Filip (1981- )
Tytuł: Jan Sehn : tropiciel nazistów / Filip Gańczak.
Wydanie: Wydanie I.
Adres wydawniczy: Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2020.
Opis fizyczny: 260, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Uwaga: Bibliografia, netografia na stronach 219-224. Indeks.
Uwaga: Książka dostępna także jako e-book.
Temat: Sehn, Jan (1909-1965)
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 2001-
Temat: Holokaust
Temat: Nazizm
Temat: Niemcy (naród)
Temat: Procesy przestępców wojennych
Temat: Przestępcy wojenni
Temat: Ściganie zbrodniarzy wojennych
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Oświęcim (pow. oświęcimski ; okolice)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Czarne. Wydawca pbl
ISBN: 978-83-8049-978-2
No cover
Article
In basket
Autor: Nagorski Andrew (1947- )
Tytuł: Jan Sehn - łowca nazistów / Andrew Nagorski.
Adres wydawniczy: 16-22 I 2017.
Uwaga: Fragment książki: Łowcy nazistów : na tropie zbrodniarzy wojennych.
Temat: Sehn, Jan (1909-1965)
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: Holokaust
Temat: Niemcy (naród)
Temat: Procesy przestępców wojennych
Temat: Przestępcy wojenni
Temat: Ściganie zbrodniarzy wojennych
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł publicystyczny
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma kulturalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma społeczno-politycznego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z tygodnika opinii
Cytata bibliograficzna: W: Przegląd (Warszawa ; 1999). 1509-3115. 2017, nr 3, s. 44-48 (PL)b0000001346565
No cover
Article
In basket
Autor: Trytek Józef (1960- )
Tytuł: Jan Kuczek / Józef Trytek.
Adnotacja: Dotyczy mieszkańca Niwki, który w czasie II wojnyświatowej był pracownikiem przymusowym, a nastepnie więźniem obozu w Dachau.
Temat: Kuczek, Jan (1908-1981)
Temat: Dachau (niemiecki obóz koncentracyjny)
Temat: 1901-2000
Temat: 1939-1945
Temat: Więźniowie obozów
Temat: Okupacja niemiecka Polski (1939-1945)
Temat: II wojna światowa (1939-1945)
Temat: Praca przymusowa
Temat: Dachau (Niemcy)
Temat: Niwka (pow. tarnowski)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł publicystyczny
Cytata bibliograficzna: // Radło (Radłów). - 2019, nr 3, s. 42-44.
No cover
Article
In basket
Autor: Jakóbczyk Adrianna
Tytuł: The teutonic knight stereotype and its impact on Polish collective identity : on the mythopoeic capabilities of art / Adrianna Jakóbczyk.
Uwaga: Bibliografia na stronie 127.
Temat: Matejko, Jan (1838-1893). Bitwa pod Grunwaldem (obraz)
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Germanizacja
Temat: Krzyżowcy
Temat: Niemcy (naród)
Temat: Stereotyp
Temat: Świadomość społeczna
Temat: Tematy i motywy
Temat: Uprzedzenia
Temat: Wojny polsko-krzyżackie (1308-1521)
Temat: Wyobrażenia
Temat: Sztuka polska
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Cytata bibliograficzna: // Racism and trauma. - 2018, s. 117-127
No cover
Article
In basket
Tytuł: Medal złoty za długoletnią służbę.
Temat: Kukula, Danuta
Temat: Kuras, Antoni
Temat: Leżoń, Jan
Temat: Libera, Lidia
Temat: Ludwa, Róża
Temat: Markowska, Marta
Temat: Niemiec, Józef
Temat: Pieńkowski, Krzysztof
Temat: Ptak, Mariola
Temat: Romaniewska, Jadwiga
Temat: Smalarz, Janusz
Temat: Solak, Renata
Temat: Sowińska, Maria
Temat: Tulicki, Marek
Temat: Zakłady Azotowe (Tarnów) - biografie
Temat: 2001-
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: Przemysł chemiczny - biografie - Polska
Temat: Nagrody
Temat: Tarnów (pow. Tarnów)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Tarnowskie Azoty. - 2015, nr 10, s. 14-21
No cover
Article
In basket
Autor: Kwiatkowski Krzysztof (architekt)
Tytuł: Style narodowe : architektura między apoteozą narodu a akceptacją współistnienia wspólnoty narodów = National styles : architecture constructed between the apothosis of a nation and acceptance of the co-existance of a community of nations / Krzysztof Kwiatkowski (Instytut Projektowania Urbanistycznego. Wydział Architektury. Politechnika Krakowska).
Wariant tytułu: National styles : architecture constructed between the apothosis of a nation and acceptance of the co-existance of a community of nations
Wariant tytułu: Architektura między apoteozą narodu a akceptacją współistnienia wspólnoty narodów
Wariant tytułu: Architecture constructed between the apothosis of a nation and acceptance of the co-existance of a community of nations
Uwaga: Bibliografia na stronach 84-85.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: Schwechten, Franz (1841-1924)
Temat: Witkiewicz, Stanisław (1851-1915)
Temat: Zubrzycki, Jan Sas (1860-1935)
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: Invented tradition
Temat: Różnorodność
Temat: Spostrzeganie
Temat: Styl narodowy
Temat: Styl zakopiański
Temat: Urbanistyka
Temat: Architektura niemiecka
Temat: Architektura polska
Temat: Niemcy
Temat: Podhale
Temat: Polska
Temat: Zakopane (pow. tatrzański ; okolice)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma o sztuce
Cytata bibliograficzna: // Przestrzeń, Urbanistyka, Architektura : PUA. - 2544-0853. - 2020, [nr] 1, s. 77-85
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again