Form of Work
Książki
(6)
Publikacje naukowe
(3)
Artykuły
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Author
Kielar-Turska Maria (1942- )
(2)
Dobroczyński Bartłomiej (1958- )
(1)
Domański Cezary W. (1962- )
(1)
Dutkiewicz Paweł (1946- )
(1)
Gruszka-Gosiewska Aleksandra
(1)
Heller Michał (1936- )
(1)
Kilian Ewa
(1)
Komendera Antoni
(1)
Korzeniowska Wiesława (1939- )
(1)
Kotowicz Justyna
(1)
Kucia Maciej (1948- )
(1)
Lorens-Niepielska Mariola
(1)
Miś Lucjan
(1)
Mączka Janusz (1960- )
(1)
Stawowy Ewa
(1)
Szmyd Jan (1932- )
(1)
Szydłowski Piotr
(1)
Warmiński Andrzej
(1)
Year
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(4)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(8)
Language
Polish
(7)
Audience Group
Szkoły wyższe
(1)
Subject
Heinrich, Władysław
(8)
Psychologia
(4)
Ingarden, Roman
(2)
Jan Paweł
(2)
Jordan, Henryk
(2)
Karbowiak, Antoni
(2)
Kot, Stanisław
(2)
Kołłątaj, Hugo
(2)
Luzar, Marian Wojciech
(2)
Mysłakowski, Zygmunt Karol
(2)
Pedagodzy
(2)
Szuman, Stefan
(2)
Uniwersytet Jagielloński
(2)
Urszula Ledóchowska
(2)
Barycz, Henryk
(1)
Behawioryzm
(1)
Białobrzeski, Czesław
(1)
Bujwidowa, Kazimiera
(1)
Chwistek, Leon
(1)
Ciembroniewicz, Józef
(1)
Dobrowolski, Kazimierz
(1)
Dąmbska, Izydora
(1)
Elzenberg, Henryk
(1)
Filozofia przyrody
(1)
Gadowski, Walenty
(1)
Garbowski, Tadeusz
(1)
Gawecki, Bolesław Józef
(1)
Gołaszewska, Maria
(1)
Grażyński, Michał Tadeusz
(1)
Gumplowicz, Ludwik
(1)
Herbest, Benedykt
(1)
Instytut Psychologii (Uniwersytet Jagielloński)
(1)
Jakubowski, Adam Kacper
(1)
Jasinowski, Bogumił
(1)
Jedlewski, Stanisław
(1)
Józefczyk, Andrzej
(1)
Kret, Józef
(1)
Krzyżanowski, Jan Kanty
(1)
Kukulski, Zygmunt Bolesław
(1)
Kulczyński, Leon
(1)
Kępiński, Antoni
(1)
Lubomirski, Jan Tadeusz
(1)
Lutosławski, Wincenty
(1)
Metallmann, Joachim
(1)
Michalski, Konstanty
(1)
Mikulski, Antoni Jan
(1)
Modrzewski-Frycz, Andrzej
(1)
Natanson, Władysław
(1)
Petrycy, Sebastian
(1)
Pieter, Józef
(1)
Psycholodzy
(1)
Rowid, Henryk
(1)
Rybicki, Paweł
(1)
Salamucha, Jan
(1)
Smoluchowski, Marian
(1)
Staszic, Stanisław
(1)
Swieżawski, Stefan
(1)
Szkolnictwo wyższe
(1)
Tischner, Józef
(1)
Tync, Stanisław Franciszek
(1)
Watson, John Broadus
(1)
Woroniecki, Jacek
(1)
Zaremba, Stanisław
(1)
Zawirski, Zygmunt
(1)
Zborowski, Jan
(1)
Zdziechowski, Marian
(1)
Łopuszański, Tadeusz
(1)
Subject: work
Psychology as the behaviorist views it
(1)
Zur Prinzipienfrage der Psychologie
(1)
Subject: time
1901-2000
(7)
1918-1939
(4)
1801-1900
(3)
1901-1914
(3)
1914-1918
(3)
Subject: place
Kraków (woj. małopolskie)
(7)
Małopolska
(1)
Genre/Form
Artykuł z pracy zbiorowej
(2)
Artykuł problemowy
(1)
Artykuł wstępny
(1)
Biografia
(1)
Biogram
(1)
Encyklopedia polska
(1)
Księgi pamiątkowe
(1)
Podręcznik
(1)
Słownik biograficzny
(1)
Domain
Nauka i badania
(6)
Historia
(5)
Psychologia
(3)
Edukacja i pedagogika
(1)
Filozofia i etyka
(1)
8 results Filter
No cover
Book
In basket
Tytuł: W stronę psychologii eksperymentalnej : w 110. rocznicę założenia Pracowni Psychologii Doświadczalnej na Uniwersytecie Jagiellońskim / pod redakcją Marii Kielar-Turskiej ; [z języka francuskiego przełożyła Justyna Kotowicz].
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, copyright 2016.
Opis fizyczny: 132 stron, [2] strony tablic : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Uwaga: Bibliografia przy niektórych pracach.
Uwaga: Współfinansowanie: Uniwersytet Jagielloński.
Temat: Heinrich, Władysław (1869-1957)
Temat: Instytut Psychologii (Uniwersytet Jagielloński)
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: 1901-2000
Temat: Psychologia
Temat: Szkolnictwo wyższe
Temat: Kraków (woj. małopolskie) - nauka
Gatunek, rodzaj, forma: Księgi pamiątkowe
Hasło dodatkowe: Kielar-Turska, Maria (1942- ). Redakcja.
Hasło dodatkowe: Kotowicz, Justyna. Tłumaczenie.
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. pbl.
ISBN: 978-83-233-4131-4

Cytowania w:
No cover
Article
In basket
Autor: Kielar-Turska Maria (1942- )
Tytuł: W stronę psychologii eksperymentalnej - wprowadzenie / Maria Kielar-Turska ; Akademia Ignatianum w Krakowie.
Uwaga: Bibliografia na stronie 16.
Temat: Heinrich, Władysław (1869-1957)
Temat: Uniwersytet Jagielloński
Temat: 1901-2000
Temat: 1901-1914
Temat: 1914-1918
Temat: 1918-1939
Temat: Psychologia
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł wstępny
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Cytata bibliograficzna: W: W stronę psychologii eksperymentalnej : w 110. rocznicę założenia Pracowni Psychologii Doświadczalnej na Uniwersytecie Jagiellońskim / pod redakcją Marii Kielar-Turskiej. - Kraków, 2016. - s. 7-16
Wersja elektroniczna: http://katalogi.bn.org.pl/iii/encore/record/C__Rb5375153 (Przejdź do książki zawierającej ten artykuł)
No cover
Book
In basket
Autor: Domański Cezary W. (1962- )
Tytuł: Historia psychologii w Europie Środkowej : badacze, inspiracje i koncepcje / Cezary W. Domański.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018.
Opis fizyczny: 534, [3] strony : faksymilia, fotografie, portrety ; 21 cm.
Uwaga: Bibliografia, netografia na stronach 485-517. Indeks.
Adnotacja: Zawiera m.in.: s. 204-213: Kraków
Uwaga: Publikacja dofinansowana przez Wydział Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
Temat: Heinrich, Władysław (1869-1957)
Temat: Szuman, Stefan (1889-1972)
Temat: Uniwersytet Jagielloński
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 1901-1914
Temat: 1914-1918
Temat: 1918-1939
Temat: Psychologia
Temat: Psycholodzy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Podręcznik
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Naukowe PWN. Wydawca pbl
ISBN: 978-83-01-20149-4
No cover
Book
In basket
Tytuł: Krakowska filozofia przyrody w okresie międzywojennym. T. 3, : Smoluchowski, Natanson, inni / red. Michał Heller [et al.] ; wstęp i zakończenie Michał Heller, Janusz Mączka.
Adres wydawniczy: Tarnów ; Kraków : Wydaw. Diecezji Tarnowskiej "Biblos" : Ośrodek Badań Interdyscyplinarnych przy Wydziale Filozoficznym Papieskiej Akademii Teologicznej, 2007.
Opis fizyczny: S. XIII, [2], 388-656 : il. ; 24 cm.
Seria: Filozofia Przyrody, Filozofia Nauki
Uwaga: Na okł. odmienna nazwa serii: Filozofia Nauki, Filozofia Przyrody. - Indeks.
Temat: Natanson, Władysław (1864-1937)
Temat: Smoluchowski, Marian (1872-1917)
Temat: Metallmann, Joachim (1889-1942)
Temat: Zawirski, Zygmunt (1882-1948)
Temat: Gawecki, Bolesław Józef (1889-1984)
Temat: Garbowski, Tadeusz (1869-1940)
Temat: Heinrich, Władysław (1869-1957)
Temat: Białobrzeski, Czesław (1878-1953)
Temat: Zaremba, Stanisław (1863-1942)
Temat: Jasinowski, Bogumił (1883-1969)
Temat: 1918-1939
Temat: 1901-2000
Temat: Filozofia przyrody
Temat: Kraków (woj. małopolskie) - nauka
Hasło dodatkowe: Heller, Michał (1936- ). Red.
Hasło dodatkowe: Mączka, Janusz (1960- ). Wstęp
ISBN: 9788373324312
No cover
Article
In basket
Autor: Dobroczyński Bartłomiej (1958- )
Tytuł: Psychologia jak ją widzi Heinrich : behawioryzm przed Watsonem / Bartłomiej Dobroczyński, Aleksandra Gruszka ; Uniwersytet Jagielloński.
Wariant tytułu: Behawioryzm przed Watsonem.
Uwaga: Bibliografia, netografia na stronach 38-40.
Temat: Heinrich, Władysław (1869-1957). Zur Prinzipienfrage der Psychologie
Temat: Watson, John Broadus. Psychology as the behaviorist views it
Temat: 1901-2000
Temat: 1901-1914
Temat: 1914-1918
Temat: 1918-1939
Temat: Behawioryzm
Temat: Psychologia
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Hasło dodatkowe: Gruszka-Gosiewska, Aleksandra. Autor.
Cytata bibliograficzna: W: W stronę psychologii eksperymentalnej : w 110. rocznicę założenia Pracowni Psychologii Doświadczalnej na Uniwersytecie Jagiellońskim / pod redakcją Marii Kielar-Turskiej. - Kraków, 2016. - s. 25-40.
Wersja elektroniczna: http://katalogi.bn.org.pl/iii/encore/record/C__Rb5375153 (Przejdź do książki zawierającej ten artykuł)
No cover
Book
In basket
Tytuł: Encyklopedia pedagogiczna XXI wieku. T. 2, G-Ł / [red. nauk. i przewodn. komitetu red. Tadeusz Pilch ; aut. 2 t. Elżbieta Adamczuk et al.].
Adres wydawniczy: Warszawa : "Żak", 2003.
Opis fizyczny: 1114, [5] s.: il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. przy hasłach
Adnotacja: Zawiera m.in.: s. 8-9: Gadowski Walenty (1861-1956); s. 114-115: Grażyński Michał Tadeusz (1890-1965); s. 180-182: Heinrich Władysław (1869-1957); s. 184-185: Herbest Benedykt (1531-1598); s. 318-321: Ingarden Roman Witold (1893-1970); s. 490-491: Jordan Henryk (1842-1907); s. 493: Józefczyk Andrzej (1816-1879); s. 550-552: Karbowiak Antoni (1851-1919); s. 557: Kępiński Antoni (1918-1972); s. 670-673: Kołłątaj Hugo (1750-1812); s. 812-814: Kot Stanisław (1885-1975); s. 827-829: Kret Józef "Znicz" (1895-1982); s. 948: Kukulski Zygmunt Bolesław (1890-1944) [związki z Krakowem]; s. 949-950: Kulczyński Leon (1847-1932); s. 1022-1027: Ledóchowska Julia (imię zakonne Urszula) (1865-1939); s. 1099-1105: Łopuszański Tadeusz (1874-1955).
Temat: Gadowski, Walenty (1861-1956)
Temat: Grażyński, Michał Tadeusz (1890-1965)
Temat: Heinrich, Władysław (1869-1957)
Temat: Herbest, Benedykt (ca 1531-1598)
Temat: Ingarden, Roman (1893-1970)
Temat: Jordan, Henryk (1842-1907)
Temat: Józefczyk, Andrzej (1816-1879)
Temat: Karbowiak, Antoni (1856-1919)
Temat: Kępiński, Antoni (1918-1972)
Temat: Kołłątaj, Hugo (1750-1812)
Temat: Kot, Stanisław (1885-1975)
Temat: Kret, Józef (1895-1982)
Temat: Kukulski, Zygmunt Bolesław (1890-1944)
Temat: Kulczyński, Leon (1847-1932)
Temat: Urszula Ledóchowska (święta ; 1865-1939)
Temat: Luzar, Marian Wojciech (1895-1939)
Temat: Łopuszański, Tadeusz (1874-1955)
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: Pedagodzy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Encyklopedia polska
ISBN: 83-89501-06-6
No cover
Book
In basket
Tytuł: Filozofowie współcześni : leksykon / pod red. Jana Szmyda ; [wykaz aut. Włodzimierz Augustynek et al.].
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : "Branta" ; Kraków : Wydaw. Krakowskie, 2003.
Opis fizyczny: 548 s. ; 24 cm.
Uwaga: Wykaz autorów na s. 9. - Bibliogr. przy hasłach
Adnotacja: Zawiera m.in.: s. 77-80: Maciej Kucia. Chwistek Leon Kazimierz (1884-1944); s. 100-104: J. Szmyd. Dąmbska Izydora (1904-1983); s. 118-122: Antoni Komendera. Dobrowolski Kazimierz (1894-1987); s. 136-138: Mariola Lorens-Niepielska. Elzenberg Henryk (1887-1967); s. 170-175: Ewa Kilian. Gawecki Bolesław Józef (1889-1984); s. 182-185: Andrzej Warmiński. Gołaszewska Maria (ur. 1926); s. 190-193: A. Warmiński. Gumplowicz Ludwik (1838-1909); s. 205-209: A. Warmiński. Heinrich Władysław (1869-1957); s. 231-235: J. Szmyd. Ingarden Roman Witold (1893-1970); s. 292-295: Ewa Stawowy. Lutosławski Wincenty (1863-1954); s. 319-322: Piotr Szydłowski. Michalski Konstanty Józef (1879-1947); s. 331-338: J. Szmyd. Mysłakowski Zygmunt Karol (1890-1971); s. 384-391: J. Szmyd. Pieter Józef (1904-1989); s. 423-426: Lucjan Miś. Rybicki Paweł (1902-1988); s. 426-428: P. Szydłowski. Salamucha Jan ((1903-1944); s. 465-469: S. Łoś. Świeżawski Stefan (ur. 1907); s. 469-477: J. Szmyd. Szuman Stefan (1889-1972); s. 488-493: Paweł Dutkiewicz. Tischner Józef (1931-2000); s. 528-532: P. Dutkiewicz. Wojtyła Karol (ur. 1920); s. 532-536: P. Szydłowski. Woroniecki Jacek (1878-1949); s. 536-540: M. Kucia. Zdziechowski Marian (1861-1938).
Temat: Chwistek, Leon (1884-1944)
Temat: Dąmbska, Izydora (1904-1983)
Temat: Dobrowolski, Kazimierz (1894-1987)
Temat: Elzenberg, Henryk (1887-1967)
Temat: Gołaszewska, Maria (1926- )
Temat: Gumplowicz, Ludwik (1838-1909)
Temat: Heinrich, Władysław (1869-1957)
Temat: Ingarden, Roman (1893-1970)
Temat: Lutosławski, Wincenty (1863-1954)
Temat: Michalski, Konstanty (1879-1947)
Temat: Mysłakowski, Zygmunt Karol (1890-1971)
Temat: Pieter, Józef (1904-1989)
Temat: Rybicki, Paweł (1902-1988)
Temat: Salamucha, Jan (1903-1944)
Temat: Swieżawski, Stefan (1907-2004)
Temat: Szuman, Stefan (1889-1972)
Temat: Woroniecki, Jacek (1878-1949)
Temat: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
Temat: Tischner, Józef (1931-2000)
Temat: Zdziechowski, Marian (1861-1938)
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Gatunek, rodzaj, forma: Biogram
Hasło dodatkowe: Kucia, Maciej (1948- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Komendera, Antoni. Współaut.
Hasło dodatkowe: Lorens-Niepielska, Mariola. Współaut.
Hasło dodatkowe: Kilian, Ewa. Współaut.
Hasło dodatkowe: Warmiński, Andrzej. Współaut.
Hasło dodatkowe: Stawowy, Ewa. Współaut.
Hasło dodatkowe: Szydłowski, Piotr. Współaut.
Hasło dodatkowe: Miś, Lucjan. Współaut.
Hasło dodatkowe: Dutkiewicz, Paweł (1946- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Szmyd, Jan (1932- ). Współaut.
ISBN: 83-89073-24-2
No cover
Book
In basket
Autor: Korzeniowska Wiesława (1939- )
Tytuł: Słownik biograficzny historii myśli pedagogicznej / Wiesława Korzeniowska ; Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej. Wydział Nauk Społecznych.
Adres wydawniczy: Bielsko-Biała : Wyższa Szkoła Administracji, 2006.
Opis fizyczny: 148 s. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 145-148.
Adnotacja: Zawiera m. in. biogramy następujących osób: Barycz Henryk, Bujwidowa Kazimiera, Ciembroniewicz Józef, Heinrich Władysław, Jakubowski Adam Kacper, Jedlewski Stanisław, Jordan Henryk, Karbowiak Antoni, Kołłątaj Hugo, Kot Stanisław, Krzyżanowski Jan Kanty, Ledóchowska Julia Urszula, Lubomirski Jan Tadeusz, Luzar Marian Wojciech, Mikulski Antoni Jan, Modrzewski-Frycz Andrzej, Mysłakowski Zygmunt Karol, Petrycy Sebastian, Rowid Henryk, Staszic Stanisław, Tync Stanisław Franciszek, Wojtyła Karol (Jan Paweł II), Zborowski Jan.
Temat: Barycz, Henryk (1901-1994)
Temat: Bujwidowa, Kazimiera (1867-1932)
Temat: Ciembroniewicz, Józef (1877-1929)
Temat: Heinrich, Władysław (1869-1957)
Temat: Jakubowski, Adam Kacper (1801-1882)
Temat: Jedlewski, Stanisław (1906-1992)
Temat: Jordan, Henryk (1842-1907)
Temat: Karbowiak, Antoni (1856-1919)
Temat: Kołłątaj, Hugo (1750-1812)
Temat: Kot, Stanisław (1885-1975)
Temat: Krzyżanowski, Jan Kanty (1789-1854)
Temat: Urszula Ledóchowska (święta ; 1865-1939)
Temat: Lubomirski, Jan Tadeusz (1826-1908)
Temat: Luzar, Marian Wojciech (1895-1939)
Temat: Petrycy, Sebastian (1554-1626)
Temat: Rowid, Henryk (1877-1944)
Temat: Staszic, Stanisław (1755-1826)
Temat: Tync, Stanisław Franciszek (1889-1964)
Temat: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
Temat: Zborowski, Jan (1904-1988)
Temat: Modrzewski-Frycz, Andrzej (1503-1572)
Temat: Mysłakowski, Zygmunt Karol (1890-1971)
Temat: Mikulski, Antoni Jan (1878-1951)
Temat: Pedagodzy
Temat: Małopolska
Gatunek, rodzaj, forma: Słownik biograficzny
Hasło dodatkowe: Wyższa Szkoła Administracji (Bielsko-Biała). Wydział Nauk Społecznych.
ISBN: 836043025X
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again