Form of Work
Publikacje naukowe
(2)
Artykuły
(1)
Książki
(1)
Author
Batorowska Hanna
(1)
Białokur Marek (1974- )
(1)
Biesaga Monika
(1)
Bogdanowska-Spuła Ewa
(1)
Borowiec Piotr (politolog)
(1)
Błażejewska Joanna
(1)
Chwastyk-Kowalczyk Jolanta
(1)
Degen Dorota
(1)
Gomoliszek Joanna
(1)
Góra Barbara
(1)
Kaleta Petr (1972- )
(1)
Kosętka Halina (1946-2013)
(1)
Kowalewska Jadwiga (1946- )
(1)
Kuzicki Jerzy
(1)
Kuźmina Dariusz
(1)
Lachendro Jacek
(1)
Ladorucki Jacek
(1)
Lechowski Piotr (1958- )
(1)
Michalski Czesław (1946- )
(1)
Oberbek Jan (1947- )
(1)
Pieczonka Marek (1954- )
(1)
Pietrzkiewicz Iwona (1969- )
(1)
Rausz Monika
(1)
Rzadkowolska Magdalena
(1)
Sowiński Janusz (1939- )
(1)
Stinia Maria (1962- )
(1)
Trudzik Artur
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(1)
Subject
Biblioteka Esra (Kraków)
(2)
Żydzi
(2)
Bartoszewicz, Joachim Stefan
(1)
Biblioteki
(1)
Biblioteki naukowe
(1)
Biblioteki szkolne
(1)
Bobrowicz, Jan Nepomucen
(1)
Czytelnictwo
(1)
Dziennikarze
(1)
Dąbrowski, Marian
(1)
Fundacja Centrum Dokumentacji Czynu Niepodległościowego (Kraków)
(1)
Gansiniec, Ryszard
(1)
Goliński, Marcin Jakub
(1)
Grand Hotel (Kraków)
(1)
Judaistyka
(1)
Judaizm
(1)
Klub Okrągłego Stołu (Kraków)
(1)
Krajewski, Józef Gustaw
(1)
Kraków - Lwów: książki, czasopisma, biblioteki XIX i XX w.
(1)
Kultura fizyczna
(1)
Lechnicki, Czesław
(1)
Oberbek, Jan
(1)
Pałac Prasy SA (Kraków)
(1)
Salon im. Jana Nepomucena Bobrowicza (Kraków)
(1)
Serie wydawnicze
(1)
Wujek, Jakub
(1)
Wydawnictwa (instytucje)
(1)
Zbiory biblioteczne
(1)
Ziomek, Maksymilian Józef
(1)
Subject: work
Bluszcz (czasopismo ; Warszawa ; 1865-1939)
(1)
Brulion (czasopismo ; Polska ; 1987-1999)
(1)
Czytelnictwo powieści w Polsce w świetle cyfr
(1)
Ilustrowany Kurier Codzienny (czasopismo ; Kraków ; 1910-1939)
(1)
Muzeum (czasopismo ; Lwów ; 1818-1939?)
(1)
Ognisko (czasop. ; Kraków ; 1860-1862, 1865)
(1)
Polski Lud (czasopismo ; Tarnów ; 1919-1926)
(1)
Życie Nauki (czasop. ; Kraków ; 1946-1952)
(1)
Subject: time
1801-1900
(2)
1901-1914
(2)
1901-2000
(2)
1918-1939
(2)
1601-1700
(1)
1914-1918
(1)
1945-1989
(1)
2001-
(1)
Subject: place
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Tarnów (pow. Tarnów)
(1)
Genre/Form
Artykuł problemowy
(1)
Artykuł z czasopisma muzealnego
(1)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Czasopismo dla kobiet
(1)
Czasopismo katolickie
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Czasopismo studenckie
(1)
Katalog biblioteczny
(1)
Monografia
(1)
Domain
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Historia
(1)
2 results Filter
No cover
Article
In basket
Autor: Biesaga Monika
Tytuł: Biblioteka judaistyczna Esra w Krakowie (1899-1939) / Monika Biesaga
Uwaga: Bibliografia na stronach: 89-90.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: Biblioteka Esra (Kraków)
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 1901-1914
Temat: 1914-1918
Temat: 1918-1939
Temat: Biblioteki
Temat: Judaistyka
Temat: Judaizm
Temat: Zbiory biblioteczne
Temat: Żydzi
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma muzealnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Katalog biblioteczny
Cytata bibliograficzna: // Krzysztofory : zeszyty naukowe Muzeum Historycznego Miasta Krakowa. - 0137-3129. - [T.] 35 (2017), s. 79-90
No cover
Book
In basket
Tytuł: Kraków - Lwów : książki, czasopisma, biblioteki. T. 7 / pod red. Haliny Kosętki.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydaw. Naukowe AP, 2005.
Opis fizyczny: 664 s. ; 24 cm.
Seria: Prace Monograficzne Akademia Pedagogiczna im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie 0239-6025
Uwaga: Materiały z konferencji, która odbyła się w dn. 19-20 listopada 2003 r. w Krakowie. - Tekst częśc. czes. - Streszcz. pol. przy art. - Indeksy
Adnotacja: Zawiera m.in.: Część pierwsza - s. 7-22: Dariusz Kuźmina. Jakub Wujek a jego druki krakowskie; s. 23-35: Iwona Pietrzkiewicz. Kronika Marcina Golińskiego jako źródło historyczne; Część druga - s.79-86: Janusz Sowiński. Kraków i Lwów - kolebki edytorstwa faksymilowego w Polsce; s. 148-157: Monika Rausz. Biblioteka i Czytelnia Ezra w Krakowie; s. 158-167: Petr Kaleta. Karel Vladislav Zap a jeho ČCesty a prochazky po Halické zemi" (1844); s. 181-200: Hanna Batorowska. Krakowski Salon im. Jana Nepomucena Bobrowicza w 200 rocznicę śmierci polskiego wydawcy i księgarza emigracyjnego; s. 201-209: Jan Oberbek. Wydawcy utworów gitarowych Jana Nepomucena Bobrowicza; s. 210-217: Maria Stinia. Szkolne biblioteki nauczycielskie gimnazjów krakowskich w okresie autonomii 1867-1918; s. 218-230: Joanna Błażejewska. Dyskusja wokół funkcji i zadań bibliotek szkolnych na łamach galicyjskiego "Muzeum" (1885-1918); s. 231-239: Marek Białokur. Opieka nad ubogimi w Galicji Joachima Bartoszewicza : szkic do dziejów lwowskich publikacji statystycznych; s. 240-244: Jadwiga Teresa Kowalewska. Małopolskie serie wydawnicze literatury pięknej (zabór austriacki); s. 276-287: Piotr Lechowski. Wznowienie działalności bibliotecznej instytucji szkolnych w Krakowie po zakończeniu okupacji niemieckiej; s. 350-358: Magdalena Rzadkowolska. Wyniki badań Maksymiliana J. Ziomka nad czytelnictwem a zalecenia "Przewodnika po beletrystyce" Czesława Lechickiego; s. 359-375: Marek Pieczonka. Krakowskie firmy wydawnicze w roku 2002; Część trzecia - s. 285-396: Jerzy Kuzicki. Krakowskie czasopismo "Ognisko" w latach 1860-1862, 1865; s. 420-427: Czesław Michalski. Czasopisma lwowskich i krakowskich organizacji sokolich; s. 444-456: Jolanta Chwastyk-Kowalczyk. Problemy kultury Krakowa na łamach "Bluszczu" w okresie dwudziestolecia międzywojennego; s. 462-479: Barbara Góra. Krakowskie katolickie czasopisma religijne okresu dwudziestolecia międzywojennego w zbiorach Biblioteki Wyższego Seminarium Duchownego w Pelplinie; s. 498-508: Jacek Lachendro. "Polski Lud" - organ PSL "Piast" z Tarnowa i jego związki z krakowskim "Piastem"; s. 523-541: Artur Trudzik. Rola profesora Ryszarda Gansińca i "Filomaty" (1929-1939) w edukacji humanistycznej młodzieży; s. 544-555: Ewa Bogdanowska-Spuła. Marian Dąbrowski w kręgu Klubu Okrągłego Stołu; s. 556-569: Piotr Borowiec. Obraz Rosji Radzieckiej, Czechosłowacji i Niemiec na łamach "Ilustrowanego Kuriera Codziennego" w latach 1918-1939; s. s. 594-601: Dorota Degen. "Życie Nauki" w okresie krakowskim - środowiskowy miesięcznik naukoznawczy; s. 602-605: Joanna Gomoliszek. Krakowskie czasopisma studenckie w zbiorach Fundacji Centrum Dokumentacji Czynu Niepodległościowego w Krakowie (prezentacja wybranych tytułów); s. 606-617: Jacek Ladorucki. "Brulion" - od kontrkultury po aktywną walkę o czytelnika : strategie komunikacyjne pisma.
Temat: Wujek, Jakub (1541-1597)
Temat: Goliński, Marcin Jakub (1608-1673)
Temat: Bobrowicz, Jan Nepomucen (1805-1881)
Temat: Oberbek, Jan (1947- )
Temat: Bartoszewicz, Joachim Stefan (1867-1938)
Temat: Ziomek, Maksymilian Józef. Czytelnictwo powieści w Polsce w świetle cyfr
Temat: Lechnicki, Czesław
Temat: Gansiniec, Ryszard (1888-1958)
Temat: Dąbrowski, Marian (1878-1958)
Temat: Krajewski, Józef Gustaw (1880-1943)
Temat: Biblioteka Esra (Kraków)
Temat: Salon im. Jana Nepomucena Bobrowicza (Kraków)
Temat: Grand Hotel (Kraków)
Temat: Klub Okrągłego Stołu (Kraków)
Temat: Pałac Prasy SA (Kraków)
Temat: Fundacja Centrum Dokumentacji Czynu Niepodległościowego (Kraków)
Temat: Kraków - Lwów: książki, czasopisma, biblioteki XIX i XX w. (7 ; 2003 ; Kraków)
Temat: Muzeum (czasopismo ; Lwów ; 1818-1939?)
Temat: Ognisko (czasop. ; Kraków ; 1860-1862, 1865)
Temat: Bluszcz (czasopismo ; Warszawa ; 1865-1939)
Temat: Polski Lud (czasopismo ; Tarnów ; 1919-1926)
Temat: Ilustrowany Kurier Codzienny (czasopismo ; Kraków ; 1910-1939)
Temat: Życie Nauki (czasop. ; Kraków ; 1946-1952)
Temat: Brulion (czasopismo ; Polska ; 1987-1999)
Temat: 1945-1989
Temat: 1918-1939
Temat: 2001-
Temat: 1601-1700
Temat: 1901-1914
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: Żydzi
Temat: Biblioteki szkolne
Temat: Serie wydawnicze
Temat: Biblioteki naukowe
Temat: Biblioteki szkolne
Temat: Czytelnictwo
Temat: Wydawnictwa (instytucje)
Temat: Kultura fizyczna
Temat: Dziennikarze
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Tarnów (pow. Tarnów)
Gatunek, rodzaj, forma: Czasopismo dla kobiet - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Czasopismo studenckie - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Czasopismo katolickie - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Czasopismo polskie - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Monografia
Hasło dodatkowe: Kuźmina, Dariusz.
Hasło dodatkowe: Pietrzkiewicz, Iwona (1969- ).
Hasło dodatkowe: Sowiński, Janusz (1939- ).
Hasło dodatkowe: Rausz, Monika.
Hasło dodatkowe: Kaleta, Petr (1972- ).
Hasło dodatkowe: Batorowska, Hanna.
Hasło dodatkowe: Oberbek, Jan (1947- ).
Hasło dodatkowe: Stinia, Maria (1962- ).
Hasło dodatkowe: Błażejewska, Joanna
Hasło dodatkowe: Białokur, Marek (1974- ).
Hasło dodatkowe: Kowalewska, Jadwiga (1946- ).
Hasło dodatkowe: Lechowski, Piotr (1958- ).
Hasło dodatkowe: Rzadkowolska, Magdalena.
Hasło dodatkowe: Pieczonka, Marek (1954- ).
Hasło dodatkowe: Kuzicki, Jerzy.
Hasło dodatkowe: Michalski, Czesław (1946- ).
Hasło dodatkowe: Chwastyk-Kowalczyk, Jolanta.
Hasło dodatkowe: Góra, Barbara.
Hasło dodatkowe: Lachendro, Jacek.
Hasło dodatkowe: Trudzik, Artur.
Hasło dodatkowe: Bogdanowska-Spuła, Ewa.
Hasło dodatkowe: Borowiec, Piotr (politolog).
Hasło dodatkowe: Degen, Dorota.
Hasło dodatkowe: Gomoliszek, Joanna.
Hasło dodatkowe: Ladorucki, Jacek.
Hasło dodatkowe: Kosętka, Halina (1946-2013). Red.
ISBN: 83-7271-322-7 (t. 7)

Cytowania w:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again