Form of Work
Książki
(38)
Artykuły
(30)
Publikacje naukowe
(23)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Czasopisma
(1)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Publikacje religijne
(1)
Author
Tischner Józef (1931-2000)
(5)
Deselaers Manfred (1955- )
(3)
Nowak Jan (1951- )
(3)
Łysień Leszek (1963- )
(3)
Bochenek Krzysztof (ksiądz ; 1966- )
(2)
Bonowicz Wojciech (1967- )
(2)
Galarowicz Jan (1949- )
(2)
Jagiełło Jarosław (1958- )
(2)
Krasnodębski Mikołaj (1976- )
(2)
Sochoń Jan (1953- )
(2)
Sroczyński Piotr (1960- )
(2)
Borowicz Anna
(1)
Buczkowska Janina
(1)
Bugajak Grzegorz
(1)
Błaszkowska Marta
(1)
Chodubski Andrzej (1952-2017)
(1)
Cyz Tomasz (1977- )
(1)
Czubernatowa Wanda (1937- )
(1)
Duchliński Piotr (1978- )
(1)
Duma Tomasz (1968- )
(1)
Dziwisz Stanisław (1939- )
(1)
Dębicki Jacek (1955- )
(1)
Filek Janina
(1)
Gniadek Jacek (1963- )
(1)
Gogola Zdzisław (1950- )
(1)
Gudaniec Arkadiusz (1970- )
(1)
Harciarek Mirosław
(1)
Hałaczek Bernard (1936- )
(1)
Hryniewicz Karol (1983- )
(1)
Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
(1)
Jarosik Magdalena
(1)
Karpiński Piotr (1977- )
(1)
Karsznia Niward Stanisław (1933- )
(1)
Kleczkowska Katarzyna
(1)
Kostka-Szymańska Małgorzata
(1)
Kostrzewska-Bednarkiewicz Anna
(1)
Kot Elżbieta
(1)
Kołodziński Paweł
(1)
Kryniecka-Piotrak Anna
(1)
Król Remigiusz (1957- )
(1)
Kupiec Barbara (1986- )
(1)
Latawiec Anna (1951- )
(1)
Lemańska Anna (1953- )
(1)
Lipski Jan Andrzej
(1)
Lubański Mieczysław (1924- )
(1)
Matejewska Zofia
(1)
Mikucki Kazimierz (1951- )
(1)
Modrzejewski Arkadiusz (1976- )
(1)
Niezgoda Tomasz
(1)
Okupnik Małgorzata
(1)
Pala Amadeusz
(1)
Pańpuch Zbigniew (1968- )
(1)
Piaskowska-Majzel Mirosława (1966- )
(1)
Piecuch Czesława (1949- )
(1)
Pielat Bogusław
(1)
Podrez Ewa (1952- )
(1)
Przybyło Sławomir
(1)
Radziechowski Dariusz (1981- )
(1)
Rochowicz Maria (1963- )
(1)
Rosińska Zofia
(1)
Rosman Artur Sebastian
(1)
Rutowski Tadeusz (1929- )
(1)
Siudem Anna
(1)
Skowrońska Małgorzata (1974- )
(1)
Smerda Marcin
(1)
Smolak Maciej (1964- )
(1)
Sosenko Kazimierz
(1)
Stanisławski Wojciech (1968- )
(1)
Stróżewski Władysław (1933- )
(1)
Stępień Katarzyna (filozofia)
(1)
Sulenta Paulina
(1)
Szostek Andrzej (1945- )
(1)
Szostkiewicz Adam (1952- )
(1)
Sztobryn Sławomir (1956- )
(1)
Szuta Wiesław
(1)
Szydłowska Waleria (1964- )
(1)
Tarnowski Karol (1937- )
(1)
Trombik Kamil
(1)
Trąbka Jan (1931- 2002)
(1)
Tytko Marek Mariusz (1967- )
(1)
Walczak Paweł (1975- )
(1)
Wawrzyniak-Buschermöhle Elżbieta
(1)
Wielecki Kamil (1981- )
(1)
Wilk Marcin (1978- )
(1)
Wróblewski Wojciech (1957- )
(1)
Węglarz Stanisław
(1)
Zatorski Włodzimierz (1953-2020)
(1)
Zboralska Maria (1978- )
(1)
Ziarkiewicz-Sebesta Antonina
(1)
Zieliński Konrad
(1)
Zimny Jan (1952- )
(1)
Zuber Dariusz (1978- )
(1)
Zuziak Władysław (1952- )
(1)
Życiński Józef (1948-2011)
(1)
Year
2020 - 2021
(1)
2010 - 2019
(44)
2000 - 2009
(24)
Time Period of Creation
2001-
(35)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Country
Poland
(69)
Language
Polish
(65)
English
(1)
German
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Antropologia filozoficzna
(67)
Filozofia chrześcijańska
(20)
Filozofia polska
(19)
Tischner, Józef
(15)
Jan Paweł
(12)
Filozofowie
(10)
Katolicyzm
(10)
Uniwersytet Jagielloński
(9)
Estetyka
(7)
PRL
(6)
Stróżewski, Władysław
(6)
Wojtyła, Karol
(6)
Bóg
(5)
Personalizm
(5)
Wiara
(5)
Antropologia teologiczna
(4)
Auschwitz-Birkenau (niemiecki obóz koncentracyjny)
(4)
Duchowość chrześcijańska
(4)
Etyka
(4)
Fenomenologia
(4)
Holokaust
(4)
Kostrzewska-Bednarkiewicz, Anna
(4)
Wolność
(4)
Węgrzecki, Adam
(4)
Benedykt
(3)
Chrześcijaństwo
(3)
II wojna światowa (1939-1945)
(3)
Katolicka nauka społeczna
(3)
Osoba (filozofia)
(3)
Teresa Benedykta od Krzyża
(3)
Wartość
(3)
Wychowanie
(3)
Ciało ludzkie
(2)
Cierpienie
(2)
Dni Tischnerowskie
(2)
Duchowieństwo katolickie
(2)
Etyka chrześcijańska
(2)
Filozofia polityczna
(2)
Gabryl, Franciszek
(2)
Intersubiektywność
(2)
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
(2)
Kultura
(2)
Metafilozofia
(2)
Metafizyka
(2)
Religia
(2)
Scholastyka
(2)
Wpływ i recepcja
(2)
Aksjologia
(1)
Améry, Jean
(1)
Antropologia społeczna
(1)
Benedyktyni
(1)
Brasse, Wilhelm
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Czas
(1)
Człowiek
(1)
Darowski, Roman
(1)
Didi-Huberman, Georges
(1)
Doświadczenie (filozofia)
(1)
Duchowość katolicka
(1)
Dusza
(1)
Duszpasterstwo młodzieży
(1)
Egzystencja (filozofia)
(1)
Ekologia człowieka
(1)
Filozofia dialogu
(1)
Filozofia kultury
(1)
Filozofia niemiecka
(1)
Filozofia prawa
(1)
Filozofia religii
(1)
Filozofia rosyjska
(1)
Filozofia społeczna
(1)
Filozofia średniowieczna
(1)
Grupy społeczne
(1)
Górale
(1)
Góry
(1)
Hermeneutyka
(1)
Ingarden, Roman
(1)
Jan z Głogowa
(1)
Kapłaństwo
(1)
Kościół a państwo
(1)
Kudyba, Wojciech
(1)
Kultura chrześcijańska
(1)
Kultura fizyczna
(1)
Kępiński, Antoni
(1)
Kłósak, Kazimierz
(1)
Lupa, Krystian
(1)
Maryniarczyk, Andrzej
(1)
Metafora
(1)
Metodologia
(1)
Mises, Ludwig von
(1)
Miłość
(1)
Muzyka
(1)
Nauczanie papieskie
(1)
Nauki przyrodnicze
(1)
Neotomizm
(1)
Ontologia
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Ołtarze
(1)
Pedagogika
(1)
Podmiotowość
(1)
Polityka narodowościowa
(1)
Subject: work
Miłość i nicość
(5)
Filozofia dramatu
(1)
Hiob
(1)
Idąc przez puste błonia
(1)
Imigranci wracają do domu
(1)
Kora
(1)
Krótki przewodnik po życiu
(1)
Legenda Tatr (film ; 1995)
(1)
O starzeniu się
(1)
Ołtarz Mariacki w kościele Mariackim w Krakowie
(1)
Pozdrowienia z Auschwitz
(1)
Subject: time
1901-2000
(55)
2001-
(30)
1945-1989
(22)
1989-2000
(16)
1801-1900
(7)
1401-1500
(3)
1501-1600
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
Subject: place
Kraków (woj. małopolskie)
(41)
Polska
(6)
Oświęcim (pow. oświęcimski)
(4)
Zakopane (pow. tatrzański ; okolice)
(3)
Lublin (woj. lubelskie)
(2)
Podhale
(2)
Tatry (góry)
(2)
Łopuszna (pow. nowotarski)
(2)
Nowa Huta (Kraków ; część miasta)
(1)
Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
(1)
Nowy Targ (pow. nowotarski ; okolice)
(1)
Tyniec (Kraków ; część miasta)
(1)
Genre/Form
Artykuł z czasopisma naukowego
(14)
Artykuł z czasopisma filozoficznego
(9)
Artykuł problemowy
(8)
Recenzja
(6)
Wywiad rzeka
(6)
Artykuł z czasopisma teologicznego
(5)
Materiały konferencyjne
(5)
Praca zbiorowa
(5)
Dramat (gatunek literacki)
(4)
Literatura polska
(4)
Artykuł monograficzny
(3)
Esej
(3)
Księga pamiątkowa
(3)
Mowy i homilie papieskie
(3)
Recenzja literacka
(3)
Artykuł z czasopisma literackiego
(2)
Księgi pamiątkowe
(2)
Monografia
(2)
Opracowanie
(2)
Artykuł z czasopisma etnograficznego
(1)
Artykuł z czasopisma filologicznego
(1)
Artykuł z czasopisma muzycznego
(1)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(1)
Artykuł z czasopisma społeczno-kulturalnego
(1)
Artykuł z tygodnika opinii
(1)
Biografia
(1)
Czasopismo etnograficzne
(1)
Czasopismo literackie
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Film polski
(1)
Fotografie
(1)
Muzyka europejska
(1)
Recenzja naukowa
(1)
Sprawozdanie z konferencji
(1)
Szkic literacki
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Domain
Filozofia i etyka
(32)
Historia
(28)
Nauka i badania
(10)
Religia i duchowość
(9)
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Kultura i sztuka
(5)
Literaturoznawstwo
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Psychologia
(1)
69 results Filter
No cover
Book
In basket
Tytuł: Aksjologia fundamentem życia człowieka : praca zbiorowa / pod red. Jana Zimnego ; Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II w Lublinie. Wydział Zamiejscowy Prawa i Nauk o Społeczeństwie w Stalowej Woli. Katedra Pedagogiki Katolickiej.
Adres wydawniczy: Stalowa Wola : Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II. Wydział Zamiejscowy Prawa i Nauk o Społeczeństwie. Katedra Pedagogiki Katolickiej, 2014.
Opis fizyczny: 560 s. ; 21 cm.
Uwaga: Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej.
Uwaga: Bibliogr. przy rozdz.
Uwaga: Tekst częśc. słowac. Streszcz. ang. przy rozdz.
Temat: Antropologia filozoficzna
Temat: Wartość
Hasło dodatkowe: Zimny, Jan (1952- ) Redakcja
Hasło dodatkowe: Katedra Pedagogiki Rodziny (Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II) pbl
ISBN: 978-83-63835-21-7

Cytowania w:
No cover
Book
CD
Cassette
In basket
Autor: Czubernatowa Wanda (1937- )
Tytuł: Wieści ze słuchanicy / Wanda Czubernatowa, Józef Tischner.
Adres wydawniczy: Kraków : "Znak", 2001.
Opis fizyczny: 121, [3] s. : il. ; 22 cm + 1 kas dźw. + 1 płyta (CD) : digital ; 12 cm.
Uwaga: Kaseta i płyta zawierają: Wprowadzenie / ks. Józef Tischner. O dobrobycie / Wanda Czubernatowa. O dobrobycie / ks. Józef Tischner. O biydzie / Wanda Czubernatowa. O biydzie / ks. Józef Tischner. O wolności / Wanda Czubernatowa. O wolności / ks. Józef Tischner.
Uwaga: Nagrania dokonano w Miejskim Ośrodku Kultury w Nowym Targu 12 sierpnia 1997 roku.
Temat: 1901-2000
Temat: Antropologia filozoficzna - katolicyzm
Temat: Duchowość chrześcijańska
Gatunek, rodzaj, forma: Szkic literacki
Hasło dodatkowe: Tischner, Józef (1931-2000).
Hasło dodatkowe: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak (Kraków).
ISBN: 83-240-0135-2
No cover
Article
In basket
Autor: Walczak Paweł (1975- )
Tytuł: Koncepcja "Ja aksjologicznego" w filozofii Józefa Tischnera / Paweł Walczak.
Uwaga: Wykład.
Temat: Tischner, Józef (1931-2000)
Temat: 1901-2000
Temat: Antropologia filozoficzna - katolicyzm - historia
Cytata bibliograficzna: // Ruch Filozoficzny. - T. 64, nr 2 (2007), s. 259-268
No cover
Book
In basket
Autor: Zboralska Maria (1978- )
Tytuł: Przekraczanie siebie jako podstawa antropologii teologicznej Karola Wojtyły - Jana Pawła II / Maria Zboralska.
Adres wydawniczy: Kraków : Uniwersytet Papieski Jana Pawła II. Wydawnictwo Naukowe, 2012.
Opis fizyczny: 286 s. ; 23 cm.
Seria: Studia nad Myślą Jana Pawła II
Uwaga: Na grzb. wyłącznie tyt. serii.
Uwaga: Rozprawa doktorska. Uniwersytet Papieski Jana Pawła II, Kraków 2011.
Uwaga: Bibliogr. s. 245-282.
Temat: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
Temat: 1945-1989
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Antropologia filozoficzna - katolicyzm - historia
Temat: Antropologia teologiczna
Temat: Katolicyzm
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Naukowe Papieskiej Akademii Teologicznej (Kraków). pbl.
ISBN: 978-83-7438-308-0
No cover
Book
In basket
Autor: Galarowicz Jan (1949- )
Tytuł: Karol Wojtyła : myśl o człowieku / Jan Galarowicz.
Wariant tytułu: Myśl o człowieku
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Petrus, cop. 2014.
Opis fizyczny: 218, [1] s. ; 19 cm.
Seria: Wielcy Ludzie Nauki i Kultury
Uwaga: Bibliogr. s. 211-214.
Temat: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005) - nauczanie
Temat: 1901-2000
Temat: Antropologia filozoficzna - katolicyzm - historia
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Petrus. pbl
ISBN: 978-83-7720-111-4
No cover
Article
In basket
Autor: Bochenek Krzysztof (ksiądz ; 1966- )
Tytuł: Filozoficzno-religijna wizja człowieka średniowiecznej scholastyki polskiej / Krzysztof Bochenek.
Uwaga: Streszcz. w jez. ang.
Temat: 1401-1500
Temat: 1501-1600
Temat: Antropologia filozoficzna - katolicyzm - historia
Temat: Antropologia teologiczna
Temat: Scholastyka
Temat: Katolicyzm
Temat: Kraków (woj. małopolskie) - nauka
Cytata bibliograficzna: // Przegląd Religioznawczy. - 2011, nr 4, s. 27-37
No cover
Book
In basket
Tytuł: Poznać człowieka : księga jubileuszowa na siedemdziesiąte urodziny profesora Adama Węgrzeckiego / red. nauk. Janina Filek, Kazimierz Sosenko ; kom. red. Janina Filek [et al.].
Adres wydawniczy: Kraków : Instytut Myśli Józefa Tischnera, 2007.
Opis fizyczny: 387 s. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. prac. nauk. A. Węgrzeckiego s. 375-383.
Temat: Węgrzecki, Adam (1937-2018)
Temat: Uniwersytet Ekonomiczny (Kraków)
Temat: Etyka
Temat: Antropologia filozoficzna
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Księgi pamiątkowe
Hasło dodatkowe: Filek, Janina. Red.
Hasło dodatkowe: Sosenko, Kazimierz. Red.
ISBN: 978-83-60911-00-6
No cover
Book
In basket
Autor: Harciarek Mirosław
Tytuł: Podstawy psychologii realistycznej według Karola Wojtyły czyli "Od fenomenu do fundamentu" / Mirosław Harciarek.
Adres wydawniczy: Katowice : Wydawnictwo Kos, 2008.
Opis fizyczny: 245 s. : il. ; 23 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 239-241. Indeks.
Temat: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005) - nauczanie
Temat: 1901-2000
Temat: Antropologia filozoficzna - katolicyzm - historia
Temat: Psychologia - teoria
ISBN: 978-83-60528-65-5
No cover
Book
In basket
Tytuł: Zrozumieć człowieka - zrozumieć świat. T. 1 / pod red. Małgorzaty Kostki-Szymańskiej i Anny Siudem.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2013.
Opis fizyczny: 332 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. przy pracach.
Adnotacja: Zawiera m.in.: s. 145-160: Człowiek - aktor - postać. Próby teatralne Krystiana Lupy jako ścieżka samozaparcia i twórczości / Piotr Rudzki.
Temat: Lupa, Krystian (1943- )
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Antropologia filozoficzna
Temat: Antropologia społeczna
Temat: Teatr polski
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Hasło dodatkowe: Kostka-Szymańska, Małgorzata. Red.
Hasło dodatkowe: Siudem, Anna. Red.
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
ISBN: 978-83-7784-300-0
Wersja elektroniczna: http://opac.wbp.krakow.pl/cgi-bin/wspd_cgi.sh/wo_ropis.p?IDRek=0632501599110 (Rekord w katalogu OPAC WWW biblioteki)
No cover
Book
In basket
Autor: Radziechowski Dariusz (1981- )
Tytuł: Teologia kultury integralnej : antropologiczne studium myśli Karola Wojtyły - Jana Pawła II / Dariusz Radziechowski ; Ośrodek Badań nad Myślą Jana Pawła II, Instytut Dialogu Międzykulturowego im. Jana Pawła II w Krakowie.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II, 2010.
Opis fizyczny: 389 s. ; 23 cm.
Seria: Studia nad Myślą Jana Pawła II
Uwaga: Na grzb. wyłącznie tyt. serii.
Uwaga: Bibliogr. s. 335-382.
Uwaga: Streszcz. wł.
Temat: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Antropologia filozoficzna - historia - Polska
Temat: Antropologia teologiczna
Temat: Kultura - teologia - katolicyzm
Temat: Kultura chrześcijańska
Temat: Katolicyzm
ISBN: 978-83-7438-245-8
No cover
Article
In basket
Autor: Szuta Wiesław
Tytuł: O filozofii człowieka Romana Darowskiego / Wiesław Szuta ; Wyższa Szkoła Medyczna w Sosnowcu.
Uwaga: Bibliografiana stronach 303-305.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: Darowski, Roman (1935-2017)
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 2001-
Temat: Antropologia filozoficzna
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma filozoficznego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Cytata bibliograficzna: // Rocznik Filozoficzny Ignatianum. - 2300-1402. - T. 22 (2016), z. 1, s. 290-305
No cover
Book
In basket
Autor: Smolak Maciej (1964- )
Tytuł: Filozofia człowieka u Romana Ingardena / Maciej Smolak.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydaw. Uniwersytetu Jagiellońskiego, cop. 2003.
Opis fizyczny: 220 s. ; 21 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 215-220
Temat: Ingarden, Roman (1893-1970)
Temat: 1901-2000
Temat: Antropologia filozoficzna - historia - Polska
Temat: Kraków (woj. małopolskie) - nauka
ISBN: 83-233-1772-0
No cover
Article
In basket
Autor: Wilk Marcin (1978- )
Tytuł: Jak rozmawiać z innym człowiekiem : ... czyli ks. Józef Tischner o filozofii (i nie tylko) / Marcin Wilk.
Adnotacja: Zaw. rec. książki: Filozofia dramatu / ks. Józef Tischner. - Kraków : Znak, 2012.
Temat: Tischner, Józef (1931-2000). Filozofia dramatu
Temat: 1901-2000
Temat: Antropologia filozoficzna - historia - Polska
Temat: Filozofia chrześcijańska - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Recenzja literacka
Cytata bibliograficzna: // Dziennik Polski. - 2012, nr 75 (29 III), dod. Magnes, s. C6
No cover
Book
In basket
Autor: Bochenek Krzysztof (ksiądz ; 1966- )
Tytuł: Filozofia człowieka w kontekście piętnastowiecznych krakowskich dyskusji antropologicznych (ciało-dusza) / Krzysztof Bochenek.
Adres wydawniczy: Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008.
Opis fizyczny: 527 s. ; 23 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 486-509. Indeks.
Uwaga: Streszcz. ang. Spis treści także ang.
Temat: Uniwersytet Jagielloński. Wydział Teologiczny
Temat: 1401-1500
Temat: Antropologia filozoficzna - katolicyzm - historia
Temat: Scholastyka
Temat: Kraków (woj. małopolskie) - nauka
ISBN: 978-83-7338-366-1
No cover
Book
In basket
Autor: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
Tytuł: Rozważania o istocie człowieka / Karol Wojtyła.
Wydanie: Wyd. 2
Adres wydawniczy: Kraków : Wydaw. WAM, 2003.
Opis fizyczny: 128, [4] s. ; 21 cm.
Adnotacja: Konferencje wygłoszone w Kościele św. Floriana w Krakowie od 1949 r. w ramach duszpasterstwa akademickiego.
Temat: Wojtyła, Karol (1920-2005)
Temat: Dusza
Temat: Antropologia filozoficzna - katolicyzm
Temat: Katolicyzm
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
ISBN: 83-7097-598-4
No cover
Book
In basket
Autor: Zatorski Włodzimierz (1953-2020)
Tytuł: Po obu stronach rzeki / z Włodzimierzem Zatorskim rozmawia Maria Rochowicz.
Adres wydawniczy: Kraków : Tyniec Wydawnictwo Benedyktynów, 2013.
Opis fizyczny: 161, [1] strona ; 20 cm.
Temat: Zatorski, Włodzimierz (1953-2020)
Temat: Benedyktyni
Temat: Antropologia filozoficzna
Temat: Duchowość katolicka
Temat: Tyniec (Kraków ; część miasta)
Gatunek, rodzaj, forma: Wywiad dziennikarski
Hasło dodatkowe: Rochowicz, Maria (1963- ) Wywiad
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Benedyktynów Tyniec pbl
ISBN: 978-83-7354-497-0
No cover
Book
In basket
Autor: Gniadek Jacek (1963- )
Tytuł: Dwaj ludzie z Galicji : koncepcja osoby ludzkiej według Ludviga von Misesa i Karola Wojtyły / Jacek Gniadek.
Adres wydawniczy: Warszawa : Fijorr Publishing Company, 2011.
Opis fizyczny: 334, [1] s. ; 21 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 305-326. Indeks.
Temat: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
Temat: Mises, Ludwig von (1881-1973)
Temat: 1901-2000
Temat: Antropologia filozoficzna - historia - Polska
Temat: Personalizm - historia
ISBN: 978-83-89812-72-8
No cover
Article
In basket
Autor: Krasnodębski Mikołaj (1976- )
Tytuł: Zagadnienie pożądania w antropologii Franciszka Gabryla (1866-1914) / Mikołaj Krasnodębski.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang
Temat: Gabryl, Franciszek (1866-1914)
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: Antropologia filozoficzna - historia - Polska
Temat: Kraków (woj. małopolskie) - nauka
Cytata bibliograficzna: // Studia Philosophiae Christianae. - 2003, nr 2, s. 329-349
No cover
Book
In basket
Tytuł: Braterstwo i pacyfizm a demokracja / pod redakcją Anny Krynieckiej, Tadeusza Mędzelowskiego.
Adres wydawniczy: Białystok : [Kresowa Agencja Wydawnicza], 2015.
Opis fizyczny: 195 stron : ilustracje ; 24 cm.
Uwaga: Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej.
Temat: Antropologia filozoficzna
Temat: Filozofia społeczna
Temat: Solidarność (postawa)
Temat: Wartość
Gatunek, rodzaj, forma: Praca zbiorowa
Hasło dodatkowe: Kryniecka-Piotrak, Anna Redakcja
Hasło dodatkowe: Kresowa Agencja Wydawnicza (Białystok). Wydawca pbl
ISBN: 978-83-61062-53-0 (oprawa miękka)

Cytowania w:
No cover
Book
In basket
Autor: Tischner Józef (1931-2000)
Tytuł: Idąc przez puste błonia / Józef Tischner.
Wydanie: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2014.
Opis fizyczny: 351 s. ; 20 cm.
Uwaga: Indeks.
Temat: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005) - nauczanie
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: 1945-1989
Temat: Antropologia filozoficzna - katolicyzm - historia
Temat: Katolicka nauka społeczna
Hasło dodatkowe: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak (Kraków). pbl
ISBN: 978-83-240-2999-0
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again