Form of Work
Książki
(16)
Proza
(6)
Dramat (rodzaj)
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Author
Wyspiański Stanisław (1869-1907)
(4)
Nęcek Robert (1969- )
(2)
Skowrońska Małgorzata (1974- )
(2)
Witkiewicz Stanisław Ignacy (1885-1939)
(2)
Wygonik-Barzyk Edyta
(2)
Cieśla Tamara
(1)
Domańska Antonina (1853-1917)
(1)
Dudelewicz Ewa Maria
(1)
Dziadkiewicz Roman (1972- )
(1)
Falkowska Renata
(1)
Gawryluk Barbara (1957- )
(1)
Janicki Artur
(1)
Janicki Artur (1940- )
(1)
Kopff Agata
(1)
Latusek Arkadiusz
(1)
Markiewicz Małgorzata (1979- )
(1)
Matuszak Dagmara (1973- )
(1)
Rożen Maciej
(1)
Stankiewicz Kamila
(1)
Zarych Elżbieta (1972- )
(1)
Year
2020 - 2022
(1)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(10)
Time Period of Creation
2001-
(4)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
Country
Poland
(16)
Language
Polish
(16)
Audience Group
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
6-8 lat
(2)
Gimnazja
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(10)
Subject
Duchowieństwo katolickie
(2)
Jan Paweł
(2)
Papieże
(2)
Architektura polska
(1)
Chłopi
(1)
Cmentarz Bronowicki (Kraków)
(1)
Dramaturdzy polscy
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Dziewczęta
(1)
Długosz, Jan
(1)
Inteligencja (socjologia)
(1)
Klasy społeczne
(1)
Kopalnia Soli "Wieliczka"
(1)
Kopalnie soli
(1)
Kradzież
(1)
Lawina
(1)
Mrożek, Sławomir
(1)
Pisarze polscy
(1)
Poeci polscy
(1)
Przyroda
(1)
Psy
(1)
Ratownicy górscy
(1)
Rzeźbiarze
(1)
Stworzenia fantastyczne
(1)
Stwosz, Wit
(1)
Szlak Orlich Gniazd
(1)
Sztuka europejska
(1)
Szymborska, Wisława
(1)
Ucieczki dzieci z domów
(1)
Uprowadzenie
(1)
Wyspiański, Stanisław
(1)
Złodzieje
(1)
Ślub i wesele
(1)
Subject: work
Ołtarz Mariacki w kościele Mariackim w Krakowie
(1)
Wesele
(1)
Subject: time
1901-2000
(10)
2001-
(4)
1945-1989
(2)
1401-1500
(1)
1989-2000
(1)
Subject: place
Kraków (woj. małopolskie)
(10)
Bronowice Małe (Kraków ; część miasta)
(3)
Tatry (góry)
(2)
Zakopane (pow. tatrzański ; okolice)
(2)
Zakopane (pow. tatrzański)
(2)
Lipnica Murowana (pow. bocheński)
(1)
Wadowice (pow. wadowicki)
(1)
Wieliczka (pow. wielicki)
(1)
Zakopane (pow. tatrzański ; okręg)
(1)
Genre/Form
Dramat (gatunek literacki)
(4)
Powieść
(3)
Biografia
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Fantasy
(1)
Katalog wystawy
(1)
Legendy i podania
(1)
Legendy miejskie
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Literatura polska
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Powieść historyczna
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Religia i duchowość
(1)
16 results Filter
No cover
Book
In basket
Autor: Falkowska Renata
Tytuł: Najciekawsze miejsca w Polsce / [tekst Renata Falkowska].
Adres wydawniczy: Warszawa : Zielona Sowa, cop. 2016.
Opis fizyczny: 31, [1] s. : il. ; 30 cm.
Seria: Niezwykły Świat - Zielona Sowa
Uwaga: Na okładce: fakty, ciekawostki, niezwykłe zdjęcia.
Adnotacja: Zawiera m.in.: s. 4-5 Wizytówka Polski - Kraków; s. 6-7: Na skalistych szczytach - Szlak Orlich Gniazd; s. 26-27: Podziemny skarb - Kopalnia soli w Wieliczce; s. 30-31: Tam, gdzie skalne końce - Tatry.
Uwaga: Wiek: 9+.
Temat: Kopalnia Soli "Wieliczka"
Temat: Przyroda
Temat: Kopalnie soli
Temat: Szlak Orlich Gniazd - turystyka
Temat: Architektura polska
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Wieliczka (pow. wielicki)
Temat: Tatry (góry)
Temat: Zakopane (pow. tatrzański ; okręg)
Temat: Zakopane (pow. tatrzański ; okolice)
Gatunek, rodzaj, forma: Wydawnictwa popularne
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. Wydawca pbl
ISBN: 978-83-7983-662-8
Wersja elektroniczna: http://katalog.rajska.info/cgi-bin/wspd_cgi.sh/wo_ropis.p?IDRek=0632802088563 (Rekord w katalogu OPAC WWW biblioteki)
No cover
Book
In basket
Autor: Rożen Maciej
Tytuł: Jaga i dom na orlich nogach / Maciej Rożen.
Wydanie: Wydanie I.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Zielona Sowa Sp. z o.o., copyright 2021.
Opis fizyczny: 351, [1] strona ; 20 cm.
Temat: Dziewczęta
Temat: Kradzież
Temat: Stworzenia fantastyczne
Temat: Uprowadzenie
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Fantasy
Gatunek, rodzaj, forma: Powieść
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. Wydawca pbl
ISBN: 978-83-8154-938-7 (oprawa miękka)
No cover
Book
In basket
Autor: Zarych Elżbieta (1972- )
Tytuł: Omówienia lektur i wierszy dla I klasy gimnazjum / opracowanie Elżbieta Zarych.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Zielona Sowa, cop. 2006.
Opis fizyczny: 331 s. : il. ; 21 cm.
Adnotacja: Zawiera m.in.: s. 115-118: Mrożek Sławomir (ur. 1930); s. 189-196: Szymborska Wisława (ur. 1923)
Temat: Szymborska, Wisława (1923-2012)
Temat: Mrożek, Sławomir (1930-2013)
Temat: 1901-2000
Temat: Pisarze polscy
Temat: Poeci polscy
Temat: Dramaturdzy polscy
Gatunek, rodzaj, forma: Literatura polska - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Materiały pomocnicze
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. pbl.
ISBN: 83-7435-302-3
ISBN: 978-83-7435-302-1
No cover
Book
In basket
Autor: Domańska Antonina (1853-1917)
Tytuł: Historia żółtej ciżemki / Antonina Domańska.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Zielona Sowa, 2000.
Opis fizyczny: 159 stron ; 21 cm.
Seria: Lektura Szkolna - Zielona Sowa
Temat: Długosz, Jan (1415-1480)
Temat: Stwosz, Wit (1448-1533). Ołtarz Mariacki w kościele Mariackim w Krakowie
Temat: 1401-1500
Temat: Dziecko zdolne
Temat: Rzeźbiarze
Temat: Ucieczki dzieci z domów
Temat: Złodzieje
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Powieść historyczna
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. Wydawca pbl
ISBN: 83-7220-003-3 (oprawa miękka)
No cover
Book
In basket
Autor: Wyspiański Stanisław (1869-1907)
Tytuł ujednolicony: Wesele (pol.)
Tytuł: Wesele / Stanisław Wyspiański.
Adres wydawniczy: Kraków : "Zielona Sowa", cop. 2005.
Opis fizyczny: 191 s. ; 21 cm.
Seria: Arcydzieła Literatury Polskiej
Temat: 1901-2000
Temat: 1901-2000
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Bronowice Małe (Kraków ; część miasta)
Gatunek, rodzaj, forma: Dramat (gatunek literacki)
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. pbl.
ISBN: 83-7389-674-0
No cover
Book
In basket
Autor: Wyspiański Stanisław (1869-1907)
Tytuł: Wesele / Stanisław Wyspiański.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Zielona Sowa, cop. 2010.
Opis fizyczny: 266, [2] s. ; 20 cm.
Seria: Arcydzieła Literatury Polskiej
Temat: 1901-2000
Temat: 1901-2000
Temat: Cmentarz Bronowicki (Kraków)
Temat: Kraków (woj. małopolskie) - w literaturze
Gatunek, rodzaj, forma: Dramat (gatunek literacki)
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. pbl.
ISBN: 978-83-7623-477-9
No cover
Book
In basket
Autor: Gawryluk Barbara (1957- )
Tytuł: Czart : pies lawinowy / Barbara Gawryluk ; ilustracje Agata Kopff.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Zielona Sowa, copyright 2018.
Opis fizyczny: 47, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Uwaga: Wiek: 6+.
Temat: Lawina
Temat: Psy
Temat: Ratownicy górscy
Temat: Tatry (góry)
Temat: Zakopane (pow. tatrzański ; okolice)
Gatunek, rodzaj, forma: Opowiadania i nowele
Hasło dodatkowe: Kopff, Agata. Ilustracje.
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. Wydawca pbl.
ISBN: 978-83-8073-763-1
No cover
Book
In basket
Autor: Witkiewicz Stanisław Ignacy (1885-1939)
Tytuł ujednolicony: 622 upadki Bunga (pol.)
Tytuł: 622 upadki Bunga czyli Demoniczna kobieta / Stanisław Ignacy Witkiewicz.
Wariant tytułu: Sześćset dwadzieścia dwa upadki Bunga czyli Demoniczna kobieta.
Adres wydawniczy: Kraków : Zielona Sowa, cop. 2005.
Opis fizyczny: 319 s. ; 21 cm.
Seria: Arcydzieła Literatury Polskiej
Adnotacja: Książka przedstawia obraz stolicy Tatr oraz niektórych postaci związanych z Zakopanem.
Temat: 1901-2000
Temat: Zakopane (pow. tatrzański) - w literaturze
Gatunek, rodzaj, forma: Powieść
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. pbl.
ISBN: 83-7389-840-9
No cover
Book
In basket
Autor: Wygonik-Barzyk Edyta
Tytuł: Krakowskie legendy / il. Artur Janicki ; tekst Edyta Wygonik-Barzyk.
Adres wydawniczy: Kraków : "Zielona Sowa", cop. 2004.
Opis fizyczny: 47, [1] s. : il. kolor. ; 24 cm.
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Legendy i podania
Hasło dodatkowe: Janicki, Artur. Ilustracje
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa.
ISBN: 83-7389-727-5
No cover
Book
In basket
Autor: Janicki Artur (1940- )
Tytuł: Legendy krakowskie / il. Artur Janicki ; tekst Edyta Wygonik.
Adres wydawniczy: Kraków : "Zielona Sowa", cop. 2003.
Opis fizyczny: 47, [1] s. : il. kolor. ; 30 cm.
Temat: 2001-
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Opowiadania i nowele
Gatunek, rodzaj, forma: Legendy miejskie
Gatunek, rodzaj, forma: Literatura dla dzieci
Hasło dodatkowe: Wygonik-Barzyk, Edyta.
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. pbl.
ISBN: 83-7389-470-5
No cover
Book
In basket
Autor: Witkiewicz Stanisław Ignacy (1885-1939)
Tytuł ujednolicony: 622 upadki Bunga (pol.)
Tytuł: 622 upadki Bunga czyli Demoniczna kobieta / Stanisław Ignacy Witkiewicz.
Wariant tytułu: Sześćset dwadzieścia dwa upadki Bunga czyli Demoniczna kobieta.
Adres wydawniczy: Kraków : Zielona Sowa, cop. 2005.
Opis fizyczny: 319 s. ; 21 cm.
Seria: Złota Seria - Zielona Sowa
Uwaga: Książka z serii: Złota Seria.
Adnotacja: Książka przedstawia obraz stolicy Tatr oraz niektórych postaci związanych z Zakopanem.
Temat: 1901-2000
Temat: Zakopane (pow. tatrzański) - w literaturze
Gatunek, rodzaj, forma: Powieść
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. pbl.
ISBN: 83-7389-904-9
No cover
Book
In basket
Autor: Wyspiański Stanisław (1869-1907)
Tytuł ujednolicony: Wesele (pol.)
Tytuł: Wesele / Stanisław Wyspiański ; oprac. Tamara Cieśla.
Adres wydawniczy: Kraków : "Zielona Sowa", cop. 2004.
Opis fizyczny: 220, [4] s. ; 21 cm.
Seria: Lektura z Opracowaniem - Zielona Sowa
Uwaga: U dołu okł.: Młoda Polska.
Temat: Wyspiański, Stanisław (1869-1907). Wesele
Temat: 1901-2000
Temat: 1901-2000
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Bronowice Małe (Kraków ; część miasta)
Gatunek, rodzaj, forma: Dramat (gatunek literacki)
Hasło dodatkowe: Cieśla, Tamara. Oprac.
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. pbl.
ISBN: 83-7389-565-5
No cover
Book
In basket
Autor: Wyspiański Stanisław (1869-1907)
Tytuł ujednolicony: Wesele (pol.)
Tytuł: Wesele / Stanisław Wyspiański ; [red. Arkadiusz Latusek].
Adres wydawniczy: Kraków : "Zielona Sowa", cop. 2004.
Opis fizyczny: 198, [1] s. ; 21 cm.
Temat: 1901-2000
Temat: 1901-2000
Temat: Inteligencja (socjologia)
Temat: Chłopi
Temat: Klasy społeczne
Temat: Ślub i wesele
Temat: Bronowice Małe (Kraków ; część miasta)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Dramat (gatunek literacki)
Hasło dodatkowe: Latusek, Arkadiusz. Red.
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. pbl.
ISBN: 83-7389-400-4
No cover
Book
In basket
Autor: Skowrońska Małgorzata (1974- )
Tytuł: Chłopiec z Wadowic : biografia błogosławionego Jana Pawła II dla dzieci / Małgorzata Skowrońska, Robert Nęcek ; il. Kamila Stankiewicz.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Zielona Sowa, cop. 2011.
Opis fizyczny: 125, [1] s. : il. kolor. ; 30 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 124.
Temat: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 2001-
Temat: Duchowieństwo katolickie
Temat: Papieże
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Gatunek, rodzaj, forma: Publikacje dla dzieci
Hasło dodatkowe: Nęcek, Robert (1969- ).
Hasło dodatkowe: Stankiewicz, Kamila. Il.
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. pbl.
ISBN: 978-83-7623-858-6
No cover
Book
In basket
Autor: Skowrońska Małgorzata (1974- )
Tytuł: Chłopiec z Wadowic : biografia świętego Jan Pawła II dla dzieci / Małgorzata Skowrońska, Robert Nęcek ; ilustracje Ewa Maria Dudelewicz.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Zielona Sowa, copyright 2017.
Opis fizyczny: 147, [2] strony : ilustracje ; 30 cm.
Uwaga: Bibliografia na stronie [148].
Temat: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 2001-
Temat: Papieże
Temat: Duchowieństwo katolickie
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Wadowice (pow. wadowicki)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Gatunek, rodzaj, forma: Publikacje dla dzieci
Hasło dodatkowe: Dudelewicz, Ewa Maria. Ilustracje
Hasło dodatkowe: Nęcek, Robert (1969- ). Autor
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. pbl
ISBN: 978-83-7895-827-7
Wersja elektroniczna: https://katalog.rajska.info/site/recorddetail/0633002660769 (Rekord w katalogu OPAC WWW biblioteki)
No cover
Book
In basket
Tytuł: Projekt Wzgórza'000 = Projekt Hügel'000 / [Stowarzyszenie Artystyczne Ośrodek Zdrowia (SAOZ) w Krakowie ; tł. Dagmara Matuszak et al. ; red. kat. Roman Dziadkiewicz ; współpr. Małgorzata Markiewicz et al.].
Wariant tytułu: Projekt Hügel'000.
Adres wydawniczy: Kraków ; Lipnica Murowana : Zielona Sowa, 2000.
Opis fizyczny: [52] s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Tekst równol. pol., niem.
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Sztuka europejska
Temat: Lipnica Murowana (pow. bocheński) - kultura - imprezy
Gatunek, rodzaj, forma: Katalog wystawy
Hasło dodatkowe: Matuszak, Dagmara (1973- ). Tł.
Hasło dodatkowe: Dziadkiewicz, Roman (1972- ). Red.
Hasło dodatkowe: Markiewicz, Małgorzata (1979- ). Red.
Hasło dodatkowe: Stowarzyszenie Artystyczne "Ośrodek Zdrowia" (Kraków).
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. pbl.
ISBN: 83-7220-248-6
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again