Form of Work
Artykuły
(41)
Publikacje naukowe
(4)
Książki
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poezja
(1)
Author
Tytko Marek Mariusz (1967- )
(43)
Ablewicz Krystyna
(1)
Baluch Alicja (1944- )
(1)
Baran Józef (1947- )
(1)
Berendt Grzegorz (1964- )
(1)
Chojnowski Zbigniew (1962- )
(1)
Czuchajowski Leszek (1926-2016)
(1)
Dobreńko-Falecka Grażyna (1955- )
(1)
Drzewiecki Andrzej (1955- )
(1)
Elektorowicz Leszek (1924-2019)
(1)
Falecki Lesław (1951- )
(1)
Gleń Adrian (1977- )
(1)
Klimczak Dariusz Piotr (1973- )
(1)
Koko Eugeniusz (1952- )
(1)
Kostrzewa Wacław (1951- )
(1)
Kuś Mira (1948- )
(1)
Lisowski Krzysztof (1954- )
(1)
Lohmann Jan (1925- )
(1)
Moczulski Leszek Aleksander (1938-2017)
(1)
Mółka Janusz
(1)
Nowak Magdalena (historyk)
(1)
Ostrowski Eryk (1977- )
(1)
Probucka Dorota
(1)
Puu Aarne (1948- )
(1)
Sojka Agnieszka
(1)
Szymborska Wisława (1923-2012)
(1)
Turaj-Kalińska Katarzyna (1956- )
(1)
Wojnarowska Elżbieta (1953- )
(1)
Zarębianka Zofia (1958- )
(1)
Ziemianin Adam (1948- )
(1)
Żurakowski Bogusław (1939-2020)
(1)
Żyszkiewicz Waldemar (1947- )
(1)
Year
2010 - 2019
(35)
2000 - 2009
(8)
Time Period of Creation
2001-
(11)
Country
Poland
(43)
Language
Polish
(43)
Demographic Group
Literatura polska
(1)
Subject
Podziemny Salon Artystyczno-Literacko-Muzyczny (Kraków)
(10)
Imprezy kulturalne
(8)
Zmartwychwstańcy
(8)
Parafia Zmartwychwstania Pańskiego (Kraków)
(7)
Parafie
(7)
Szuman, Stefan
(7)
Katolicyzm
(5)
Zbiory archiwalne
(5)
Uniwersytet Jagielloński
(3)
Archiwiści
(2)
Archiwum Uniwersytetu Jagiellońskiego
(2)
Arcybractwo Męki Pańskiej
(2)
Bractwa religijne
(2)
Cieślak, Adam
(2)
Organizacje
(2)
Organizacje religijne
(2)
Poeci polscy
(2)
Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki (Kraków)
(1)
Anatomia
(1)
Animatorzy kultury
(1)
Antropologia filozoficzna
(1)
Archeolodzy
(1)
Archiwa społeczne
(1)
Archiwa zakładowe
(1)
Archiwum Narodowe (Kraków)
(1)
Baza danych
(1)
Duchowieństwo katolickie
(1)
Duchowość religijna
(1)
Dymowski, Eligiusz
(1)
Działalność charytatywna
(1)
Etyka
(1)
Fundacja Centrum Dokumentacji Czynu Niepodległościowego (Kraków)
(1)
Gordon, Aleksandr Vital'evič
(1)
Harcerstwo
(1)
Historycy
(1)
Ihnatowicz, Janusz Artur
(1)
Informacja naukowa
(1)
Jan Paweł
(1)
Kalinka, Walerian
(1)
Komputeryzacja
(1)
Krempa, Ludwik
(1)
Kultura chrześcijańska
(1)
Kuznowicz, Mieczysław
(1)
Lotnicy
(1)
Malczewski, Jacek
(1)
Miasta
(1)
Miłosz, Czesław
(1)
Mniejszości narodowe
(1)
NSZZ "Solidarność"
(1)
Nauczyciele historii
(1)
Odzyskanie niepodległości przez Polskę (1918)
(1)
Okarmus, Ireneusz
(1)
Opracowanie zbiorów
(1)
Organizacje katolickie
(1)
Parafia Matki Boskiej Różańcowej (Kraków)
(1)
Pawłowska-Kilanowski, Bożena
(1)
Pedagodzy
(1)
Pedagogika kultury
(1)
Polański, Antoni
(1)
Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie
(1)
Religia
(1)
Różewicz, Tadeusz
(1)
Skoczylas, Anna
(1)
Studenci
(1)
Studenci zagraniczni
(1)
Szkolnictwo artystyczne
(1)
Teatr amatorski polski
(1)
Teatr dziecięcy i młodzieżowy polski
(1)
Wiara
(1)
Wojna polsko-bolszewicka (1919-1920)
(1)
Wojsko
(1)
Wojsko Polskie (1939-1945)
(1)
Wychowanie
(1)
Wychowanie estetyczne
(1)
Wydawnictwa nielegalne
(1)
Zakony żeńskie
(1)
Zgromadzenie Sióstr św. Jana Chrzciciela (Kraków)
(1)
Świadomość narodowa
(1)
Żurakowski, Bogusław
(1)
Subject: time
2001-
(28)
1901-2000
(26)
1801-1900
(4)
1945-1989
(4)
1918-1939
(2)
1939-1945
(2)
1989-2000
(2)
1301-1400
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1914-1918
(1)
Subject: place
Kraków (woj. małopolskie)
(41)
Piaski Wielkie (Kraków ; część miasta)
(6)
Wola Duchacka (Kraków ; część miasta)
(5)
Dzielnica VII Zwierzyniec (Kraków)
(1)
Dzielnica XI Podgórze Duchackie (Kraków)
(1)
Krowodrza (Kraków ; część miasta)
(1)
Genre/Form
Biografia
(7)
Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
(5)
Artykuł publicystyczny
(4)
Artykuł z czasopisma naukowego
(4)
Literatura polska
(4)
Artykuł problemowy
(3)
Poezja
(3)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(2)
Biogram
(2)
Nekrolog
(2)
Wiersze
(2)
Antologia
(1)
Artykuł przeglądowy
(1)
Artykuł z czasopisma fachowego
(1)
Artykuł z czasopisma historycznego
(1)
Artykuł z czasopisma kulturalnego
(1)
Artykuł z czasopisma o sztuce
(1)
Artykuł z czasopisma teologicznego
(1)
Artykuł z pracy zbiorowej
(1)
Bibliografia osobowa
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Notatka prasowa
(1)
Recenzja literacka
(1)
Rysunek polski
(1)
Szkic literacki
(1)
Domain
Religia i duchowość
(11)
Historia
(7)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(6)
Edukacja i pedagogika
(3)
Kultura i sztuka
(3)
Nauka i badania
(3)
Archeologia
(1)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
43 results Filter
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Adam Cieślak (1955-2008) / Marek Mariusz Tytko.
Temat: Cieślak, Adam (1955-2008)
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Archiwiści
Temat: Archeolodzy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Nekrolog
Gatunek, rodzaj, forma: Biogram
Cytata bibliograficzna: // Biuletyn Biblioteki Jagiellońskiej. - R. 58 (2008), s. 381-384
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Akt lokacyjny wsi Wola Janowa / Marek Mariusz Tytko.
Adnotacja: Dot. lokacji Woli Duchackiej w 1364 r. W skład późniejszej Woli Duchackiej wchodziły 2 wsie : Wola Rymkowa i Wola Janowa.
Temat: 1301-1400
Temat: Miasta
Temat: Dzielnica XI Podgórze Duchackie (Kraków)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Notatka prasowa
Cytata bibliograficzna: // Kurier Dzielnicy XI (Kraków). - 2017, nr 2, s. 8-9.
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Anntoni Stanisław Polański de Tarnawa (1928-1965) / Marek Mariusz Tytko.
Uwaga: Bibliografia.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang.
Temat: Polański, Antoni (1928-1965)
Temat: 1901-2000
Temat: 1918-1939
Temat: 1939-1945
Temat: 1945-1989
Temat: Harcerstwo
Temat: Nauczyciele historii
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Pedagogia Ojcostwa : katolicki przegląd społeczno-pedagogiczny. - 2082-3487. - 2014, nr 2, s. 134-162
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Archiwum Akademii Medycznej w Krakowie (1950-1993) / Marek Mariusz Tytko.
Uwaga: Streszcz. ang.
Temat: Uniwersytet Jagielloński. Collegium Medicum. Archiwum
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Cytata bibliograficzna: // Biuletyn Biblioteki Jagiellońskiej. - R. 58 (2008), s. 307-320
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Baza danych o studentach Uniwersytetu Jagiellońskiego 1850-1918 / Marek Mariusz Tytko.
Temat: Archiwum Uniwersytetu Jagiellońskiego
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: Baza danych
Temat: Informacja naukowa
Temat: Studenci
Temat: Komputeryzacja
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma fachowego
Cytata bibliograficzna: // Zagadnienia Informacji Naukowej. - 2009, nr 1, s. 48-52
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Corpus Studiosorum Universitatis Iagellonicae : zmiany tożsamości narodowościowej studentów UJ w latach 1850-1918 / Marek Mariusz Tytko.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang.
Temat: Uniwersytet Jagielloński
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: Mniejszości narodowe
Temat: Studenci zagraniczni
Temat: Świadomość narodowa
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Cytata bibliograficzna: // Kultura i Edukacja. - 2009, nr 2, s. 88-97
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Diakonia teatralna w Kościele / Marek Mariusz Tytko.
Adnotacja: Dot. działającej przy Parafii pw. Matki Boskiej Różańcowej, Diakonii Teatralnej.
Temat: Parafia Matki Boskiej Różańcowej (Kraków)
Temat: 2001-
Temat: 1989-2000
Temat: 2001-
Temat: 1901-2000
Temat: Organizacje katolickie
Temat: Teatr amatorski polski
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Cytata bibliograficzna: // Kurier Dzielnicy XI (Kraków). - 2014, nr 3, s. 11, fot.
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Dorobek twórczy Adama Cieślaka (1955-2008) / Marek Mariusz Tytko.
Uwaga: Bibliogr.
Adnotacja: Zawiera biografię twórczą A. Cieślaka oraz bibliografię jego twórczości na podstawie danych Archiwum UJ.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang.
Temat: Cieślak, Adam (1955-2008)
Temat: Archiwum Uniwersytetu Jagiellońskiego
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Archiwiści
Temat: Zbiory archiwalne
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Bibliografia osobowa
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Krakowski Rocznik Archiwalny. - T. 15 (2009), s. 209-217
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: [Dotyk pamięci - recenzja] / Marek Mariusz Tytko.
Adnotacja: Zawiera rec. książki: Dotyk pamięci : (wiersze wybrane) / Eligiusz Dymowski. - Białystok, 2014.
Uwaga: Streszczenie angielskie
Temat: Dymowski, Eligiusz (1965- )
Temat: 2001-
Temat: Poeci polscy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Recenzja literacka
Gatunek, rodzaj, forma: Poezja - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Wiersze - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Literatura polska - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Cytata bibliograficzna: // Religious and Sacred Poetry : an international quarterly of religion, culture and education. - Y. 2, v. 2 (2014), s. 247-260
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Dr med. Stefan Szuman jako lekarz w armii niemieckiej (1914-1919) : przyczynek biograficzny / Marek Mariusz Tytko.
Temat: Szuman, Stefan (1889-1972)
Temat: Archiwum Narodowe (Kraków)
Temat: 1901-2000
Temat: 1914-1918
Temat: 1914-1918
Temat: Wojsko
Temat: Wojsko - Niemcy
Temat: Zbiory archiwalne
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Krakowski Rocznik Archiwalny. - 1233-2135. - T. 20 (2014), s. 81-108
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Funkcje tzw. Arcybractwa Dobrej Śmierci w kulturze polskiej / Marek Mariusz Tytko ; UJ.
Uwaga: Bibliogr.
Uwaga: Streszcz. ang.
Temat: Arcybractwo Męki Pańskiej
Temat: Bractwa religijne - katolicyzm - Polska
Temat: Organizacje religijne
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Cytata bibliograficzna: // Pedagogia Ojcostwa : katolicki przegląd społeczno-pedagogiczny. - 2012, nr 1, s. 140-162.
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Funkcje tzw. Arcybractwa Dobrej Śmierci w kulturze polskiej / Marek Mariusz Tytko ; Uniwersytet Jagielloński.
Uwaga: Bibliografia
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim
Temat: Arcybractwo Męki Pańskiej
Temat: 1501-1600
Temat: 1601-1700
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Bractwa religijne
Temat: Organizacje
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma pedagogicznego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Cytata bibliograficzna: // Pedagogia Ojcostwa : katolicki przegląd społeczno-pedagogiczny. - 2082-3487. - 2012, nr 1, s. 140-162
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Historia parafii na Woli Duchackiej. (Cz. VIII - ostatnia) / Marek Mariusz Tytko.
Adnotacja: W art. przywołano nazwiska plebanów, osób konsekrowanych oraz kult świetych, który jest żywy w parafii.
Temat: Parafia Zmartwychwstania Pańskiego (Kraków)
Temat: Zmartwychwstańcy
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Parafie
Temat: Duchowość religijna
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Wola Duchacka (Kraków ; część miasta)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł publicystyczny
Cytata bibliograficzna: //Kurier Dzielnicy XI (Kraków). - 2019, nr 1, s. 22-23, fot.
Wersja elektroniczna: http://www.dzielnica11.krakow.pl/kurier/kurier_2019_01.pdf
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Historia Parafii na Woli Duchackiej. Cz. 1 / Marek Mariusz Tytko.
Temat: Zmartwychwstańcy
Temat: Parafia Zmartwychwstania Pańskiego (Kraków)
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Parafie
Temat: Katolicyzm
Temat: Wola Duchacka (Kraków ; część miasta)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Cytata bibliograficzna: // Kurier Dzielnicy XI (Kraków). - 2014, nr 8, s. 18-19, fot.
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Historia parafii na Woli Duchackiej. Cz. 2 / Marek Mariusz Tytko.
Adnotacja: Zawiera historię powstania Parafii Zmartwychwstańców na Woli Duchackiej.
Temat: Zmartwychwstańcy
Temat: Parafia Zmartwychwstania Pańskiego (Kraków)
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Parafie
Temat: Katolicyzm
Temat: Wola Duchacka (Kraków ; część miasta)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Cytata bibliograficzna: // Kurier Dzielnicy XI (Kraków). - 2015, nr 5, s. 18-19, fot.
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Historia parafii na Woli Duchackiej. Cz. 3 / Marek Mariusz Tytko.
Adnotacja: Zawiera historię powstania Parafii Zmartwychwstańców na Woli Duchackiej.
Temat: Zmartwychwstańcy
Temat: Parafia Zmartwychwstania Pańskiego (Kraków)
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Parafie
Temat: Katolicyzm
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Wola Duchacka (Kraków ; część miasta)
Cytata bibliograficzna: // Kurier Dzielnicy XI (Kraków). - 2016, nr 5, s. 19, fot.
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Historia parafii na Woli Duchackiej. Cz. 4 / Marek Mariusz Tytko.
Adnotacja: Zawiera historię powstania Parafii Zmartwychwstańców na Woli Duchackiej.
Temat: Zmartwychwstańcy
Temat: Parafia Zmartwychwstania Pańskiego (Kraków)
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Parafie
Temat: Katolicyzm
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Cytata bibliograficzna: // Kurier Dzielnicy XI (Kraków). - 2016, nr 9, s. 18-19, fot.
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Historia parafii na Woli Duchackiej. Cz. 5 / Tytko Marek Mariusz.
Temat: Zmartwychwstańcy
Temat: Parafia Zmartwychwstania Pańskiego (Kraków)
Temat: 2001-
Temat: 1901-2000
Temat: Parafie
Temat: Katolicyzm
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł publicystyczny
Cytata bibliograficzna: // Kurier Dzielnicy XI (Kraków). - 2017, nr 8, s. 20-21, fot.
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Historia parafii na Woli Duchackiej. Cz. 7 / Marek Mariusz Tytko.
Adnotacja: Zawiera historię Parafii Zmartwychwstańców na Woli Duchackiej. W art. wymienione są wspólnoty i grupy parafialne działające w parafii w XX i XXI w.
Temat: Zmartwychwstańcy
Temat: Parafia Zmartwychwstania Pańskiego (Kraków)
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Parafie
Temat: Organizacje religijne
Temat: Wola Duchacka (Kraków ; część miasta)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł publicystyczny
Cytata bibliograficzna: // Kurier Dzielnicy XI (Kraków). - 2018, nr 5, s. 22-23, fot.
No cover
Article
In basket
Autor: Tytko Marek Mariusz (1967- )
Tytuł: Jacka Malczewskigo lekcja anatomii / Marek Mariusz Tytko.
Temat: Malczewski, Jacek (1854-1929)
Temat: Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki (Kraków)
Temat: 2001-
Temat: 1901-2000
Temat: Szkolnictwo artystyczne
Temat: Anatomia
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma o sztuce
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Gatunek, rodzaj, forma: Rysunek polski - historia
Cytata bibliograficzna: // Zeszyty Naukowo-Artystyczne Wydziału Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. - T. 5 (2004), s. 233-240.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again