Form of Work
Książki
(4)
Artykuły
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Author
Michna Natalia Anna
(2)
Sowa Ewa (1935- )
(2)
Sowa-Behtane Ewa
(2)
Turlej Jan
(2)
Borecka Irena
(1)
Buszewiczowa Elwira (1962- )
(1)
Charchuła Jarosław (1977- )
(1)
Czaja Dariusz (1961- )
(1)
Czaplicka-Jedlikowska Maria
(1)
Dudelewicz Ewa Maria
(1)
Duraj-Nowakowa Krystyna (1945- )
(1)
Hodorowicz Stanisław Andrzej (1941- )
(1)
Jagiełło Michał (1941-2016)
(1)
Janusik Katarzyna
(1)
Jazowska-Gumulska Maria (1947- )
(1)
Jazowski Andrzej (1931-2014)
(1)
Jędruch Dorota (1977- )
(1)
Kanigowska-Gedroyć Ewa
(1)
Karamańska Marta (1962-)
(1)
Karpińska Marta
(1)
Kawka Maciej (1948- )
(1)
Kobylińska Józefa (1929- )
(1)
Kowalikowa Jadwiga (1939- )
(1)
Kudyba Wojciech (1965- )
(1)
Kurzępa Teresa
(1)
Kąś Józef (1954- )
(1)
Leśniak-Rychlak Dorota
(1)
Madejowa Maria
(1)
Majda Jan (1932-2019)
(1)
Mlekodaj Anna
(1)
Nęcek Robert (1969- )
(1)
Okoniowa Joanna
(1)
Pierścińska Aneta
(1)
Poklewska Krystyna
(1)
Przybylska Agata
(1)
Rak Maciej
(1)
Sadlik Magdalena (1973- )
(1)
Sikora Kazimierz (1959- )
(1)
Skorupa Ewa (1956- )
(1)
Skowrońska Małgorzata (1974- )
(1)
Sobczyk Martyna (1989- )
(1)
Sowa Franciszek (1946- )
(1)
Sowa Jan (1976- )
(1)
Stępień Marian (1929- )
(1)
Tyrpa Anna (1950- )
(1)
Wawrzyńczak Marcin
(1)
Wiśniewski Michał (1976- )
(1)
Wolska Jadwiga
(1)
Woynarowski Jakub (1982- )
(1)
Zgama Barbara
(1)
Ziejka Franciszek (1940-2020)
(1)
Year
2020 - 2021
(2)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(5)
Country
Poland
(6)
unknown (l0)
(1)
Language
Polish
(5)
English
(1)
Audience Group
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Aktywizacja społeczna
(2)
Filozofia polska
(2)
Filozofia współczesna
(2)
Filozofowie
(2)
Ingarden, Roman
(2)
Profesorowie
(2)
Sowa, Ewa
(2)
Duchowieństwo katolickie
(1)
Imigranci
(1)
Jan Paweł
(1)
Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK (Kraków)
(1)
Papieże
(1)
Pedagogika społeczna
(1)
Teoria sztuki
(1)
Subject: time
1901-2000
(5)
2001-
(5)
1945-1989
(3)
1989-2000
(2)
1939-1945
(1)
Subject: place
Kraków (woj. małopolskie)
(5)
Polska
(2)
Karpaty (góry)
(1)
Orawa (kraina historyczna)
(1)
Podhale
(1)
Spisz (kraina historyczna)
(1)
Tatry (góry)
(1)
Wadowice (pow. wadowicki)
(1)
Zakopane (pow. tatrzański ; okolice)
(1)
Genre/Form
Artykuł z pracy zbiorowej
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Biografia
(1)
Katalog wystawy
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Raport z badań
(1)
Domain
Historia
(3)
Filozofia i etyka
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Religia i duchowość
(1)
7 results Filter
No cover
Article
In basket
Autor: Sowa Ewa (1935- )
Tytuł: "...A man and a teacher are ultimately inseparable..." / Ewa Sowa ; interview conducted by Natalia Anna Michna and Jan Turlej.
Temat: Ingarden, Roman (1893-1970)
Temat: Sowa, Ewa (1935- )
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: Filozofia polska
Temat: Filozofia współczesna
Temat: Filozofowie
Temat: Profesorowie
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Polska
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Gatunek, rodzaj, forma: Pamiętniki i wspomnienia
Gatunek, rodzaj, forma: Wywiad dziennikarski
Hasło dodatkowe: Michna, Natalia Anna Wywiad
Hasło dodatkowe: Turlej, Jan Wywiad
Cytata bibliograficzna: W: Meetings : Roman Ingarden in recollections s. 252-277
No cover
Article
In basket
Autor: Sowa Ewa (1935- )
Tytuł: "...Człowiek i nauczyciel to jest ostatecznie nieoddzielne..." / Ewa Sowa ; rozmawiali: Natalia Anna Michna i Jan Turlej.
Temat: Ingarden, Roman (1893-1970)
Temat: Sowa, Ewa (1935- )
Temat: 1901-2000
Temat: 1939-1945
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 2001-
Temat: Filozofia polska
Temat: Filozofia współczesna
Temat: Filozofowie
Temat: Profesorowie
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Polska
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Gatunek, rodzaj, forma: Pamiętniki i wspomnienia
Gatunek, rodzaj, forma: Wywiad dziennikarski
Hasło dodatkowe: Michna, Natalia Anna Wywiad
Hasło dodatkowe: Turlej, Jan Wywiad
Cytata bibliograficzna: W: Spotkania : Roman Ingarden we wspomnieniach s. 245-269
No cover
Article
In basket
Autor: Sowa-Behtane Ewa
Tytuł: Animacja jako metoda aktywizacji społecznej imigrantów (na przykładzie Krakowa) / Ewa Sowa-Behtane (Akademia Ignatianum w Krakowie).
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: 2001-
Temat: Aktywizacja społeczna
Temat: Imigranci
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Gatunek, rodzaj, forma: Raport z badań
Hasło dodatkowe: Akademia Ignatianum (Kraków) oth
Cytata bibliograficzna: W: Animacja synergiczności działań edukacyjno-prospołecznych wobec wyzwań współczesności. - s. 199-209
No cover
Book
In basket
Tytuł: Animacja synergiczności działań edukacyjno-prospołecznych wobec wyzwań współczesności / redakcja naukowa Krystyna Duraj-Nowakowa, Jarosław Charchuła, Ewa Sowa-Behtane.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Naukowe Akademii Ignatianum, 2018.
Opis fizyczny: 409, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Seria: Wsparcie i Troska
Uwaga: Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej
Uwaga: Bibliografia, netografia na stronach 377-409.
Uwaga: Publikacja dofinansowana ze środków przeznaczonych na działalność statutową Wydziału Pedagogicznego Akademii Ignatianum w Krakowie
Uwaga: Część prac w języku angielskim. Streszczenie w języku angielskim przy pracach. Spis treści także w języku angielskim.
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Aktywizacja społeczna
Temat: Pedagogika społeczna
Gatunek, rodzaj, forma: Praca zbiorowa
Hasło dodatkowe: Duraj-Nowakowa, Krystyna (1945- ) Redakcja
Hasło dodatkowe: Charchuła, Jarosław (1977- ) Redakcja
Hasło dodatkowe: Sowa-Behtane, Ewa Redakcja
Hasło dodatkowe: Ignatianum Wydawca pbl
ISBN: 978-83-7614-380-4

Cytowania w:
No cover
Book
In basket
Autor: Skowrońska Małgorzata (1974- )
Tytuł: Chłopiec z Wadowic : biografia świętego Jan Pawła II dla dzieci / Małgorzata Skowrońska, Robert Nęcek ; ilustracje Ewa Maria Dudelewicz.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Zielona Sowa, copyright 2017.
Opis fizyczny: 147, [2] strony : ilustracje ; 30 cm.
Uwaga: Bibliografia na stronie [148].
Temat: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 1989-2000
Temat: 2001-
Temat: Papieże
Temat: Duchowieństwo katolickie
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Wadowice (pow. wadowicki)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Gatunek, rodzaj, forma: Publikacje dla dzieci
Hasło dodatkowe: Dudelewicz, Ewa Maria. Ilustracje
Hasło dodatkowe: Nęcek, Robert (1969- ). Autor
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Zielona Sowa. pbl
ISBN: 978-83-7895-827-7
Wersja elektroniczna: https://katalog.rajska.info/site/recorddetail/0633002660769 (Rekord w katalogu OPAC WWW biblioteki)
No cover
Book
In basket
Tytuł: Figury niemożliwe = Impossible objects / [oprawa artystyczna] Jakub Woynarowski ; [teksty Dariusz Czaja, Dorota Jędruch, Marta Karpińska, Dorota Leśniak-Rychlak, Martyna Sobczyk, Jan Sowa, Michał Wiśniewski ; przekł. Ewa Kanigowska-Giedroyć, Marcin Wawrzyńczak, Katarzyna Janusik] ; Instytut Architektury.
Wariant tytułu: Impossible objects.
Adres wydawniczy: Kraków : Muzeum Sztuki Współczesnej : Instytut Architektury, 2015.
Opis fizyczny: 94, [2] s. : il. ; 23 cm.
Uwaga: Wystawa: Muzeum Sztuki Współczesnej, Kraków, 16 października 2015 r. - 17 stycznia 2016 r.
Uwaga: Współfinansowanie: Kraków. Gmina Miejska.
Uwaga: Tekst równol. pol., ang.
Temat: Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK (Kraków) - wystawy
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Teoria sztuki
Temat: Kraków (woj. małopolskie) - wystawy
Gatunek, rodzaj, forma: Katalog wystawy
Hasło dodatkowe: Woynarowski, Jakub (1982- ) Oprac.
Hasło dodatkowe: Czaja, Dariusz (1961- )
Hasło dodatkowe: Jędruch, Dorota (1977- )
Hasło dodatkowe: Karpińska, Marta
Hasło dodatkowe: Leśniak-Rychlak, Dorota
Hasło dodatkowe: Sobczyk, Martyna (1989- ).
Hasło dodatkowe: Sowa, Jan (1976- )
Hasło dodatkowe: Wiśniewski, Michał (1976- )
Hasło dodatkowe: Kanigowska-Gedroyć, Ewa. Tł.
Hasło dodatkowe: Wawrzyńczak, Marcin. Tł.
Hasło dodatkowe: Janusik, Katarzyna. Tł.
Hasło dodatkowe: Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK (Kraków).
Hasło dodatkowe: Fundacja Instytut Architektury.
Hasło dodatkowe - tytuł: Katalog wystawy (Muzeum Sztuki Współczesnej ; Kraków ; 2015-2016)
ISBN: 978-83-62435-03-6 (Muzeum SW)
ISBN: 978-83-63786-06-9
No cover
Book
In basket
Tytuł: Góry i góralszczyzna w dziejach i kulturze pogranicza polsko-słowackiego (Podhale, Spisz, Orawa, Gorce, Pieniny) : literatura i język : materiały z międzynarodowej konferencji naukowej Kraków-Nowy Targ-Bukowina Tatrzańska, 21-24 października 2004 : praca zbiorowa / pod red. Marii Madejowej, Anny Mlekodaj i Kazimierza Sikory ; Podhalańska Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa.
Adres wydawniczy: Nowy Targ : Podhalańska Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Krakowskiej, 2005.
Opis fizyczny: 301 s. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. przy ref.
Adnotacja: Zawiera m.in.: I. Góry i góralszczyzna w aspekcie wartości - s. 11-14: Stanisław A. Hodorowicz. Góralskość Górali; s. 15-20: Franciszek Ziejka. Spod Giewontu do Krakowa (O góralach na Uniwersytecie Jagiellońskim); s. 21-27: Jadwiga Kowalikowa. Podhalańska Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa wpisana w tradycję i przyszłość regionu; II. Góry i góralszczyzna w aspekcie zagadnień literatury i kultury - s. 40-46: Jan Majda. Życie kulturalne i literackie w Zakopanem w okresie Młodej Polski; s. 47-53: Krystyna Poklewska. Koncert na Kalatówkach czyli o "Strasznym Strzelcu" Seweryna Goszczyńskiego; s. 54-59: Marian Stępień. Tatry i Podhale w twórczości Jarosława Iwaszkiewicza; s. 60-71: Andrzej Sulikowski. Problematyka górska w twórczości Jana Józefa Szczepańskiego; s. 72-76: Irena Borecka. Tatry w polskiej literaturze dla dzieci i młodzieży; s. 77-84: Elwira Buszewicz. Ucieczka z Arkadii. Góry w życiu i twórczości Zygmunta Lubertowicza; s. 85-92: Andrzej Jazowski. Wokół początków literatury o tematyce zbójnickiej; s. 93-103: Maria Jazowska-Gumulska. Realia kulturowe góralszczyzny w prozie dla dzieci i młodzieży XIX wieku; s 104-109: Wojciech Kudyba. Kazimierza Przerwy-Tetmajera przypowieść o cierpieniu; s. 110-117: Teresa Kurzępa. Orkanowscy prostaczkowie w świetle duchowości franciszkańskiej; s. 118-128: Agata Przybylska. Piękno gór w tatrzańskim cyklu Adama Asnyka; s. 129-134: Magdalena Sadlik. "Wykrygowane mrówki" wobec "duszy Tatr" - filister u stóp Giewontu; s. 135-142: Ewa Skorupa. Samotność w nie-samotności pejzażu górskiego na przykladzie wybranych utworów Kazimierza Tetmajera; s. 143-149: Katarzyna Węcel. "Coś gna do hal..., urwisk, przełęczy, świerków szumiących", czyli o motywach górskich w pisarstwie Ewy Szelburg-Zarembiny dla najmłodszych; s. 150-159: Daniel Skwirut. Pytając o człowieka. Kazimierza Tetmajera "Na Skalnym Podhalu" i Stanisława Witkiewicza "Z Tatr"; III. Góry i góralszczyzna w aspekcie zagadnień tekstu i języka - s. 163-170: Maciej Kawka. O strukturze tematycznej kazania - "Słowo o ślebodzie" ks. Józefa Tischnera; s. 171-175: Józef Kąś. Słownik gwary i kultury podhalańskiej; s. 176-183: Józefa Kobylińska. Zagórzanie (Górale gorczańscy) - historia, gwara, kultura, folklor; s. 190-194: Joanna Okoniowa. Juliusz Zborowski 8 IV 1888 - 15 VI 1965. W czterdziestolecie śmierci; s. 195-200: Renata Przybylska. Gwara podhalańska w krzywym zwierciadle Witkacego - na przykładzie "Szewców"; s. 201-205: Jerzy Reichman. Wyraz "watra" w gwarach polskich (zasięg geograficzny, semantyka, derywacja); s. 206-210: Anna Tyrpa. Góralskie słowa na Podkarpaciu i z dala od gór; s. 211-219: Maria Czaplicka-Jedlikowska. Nazwiska przewodników tatrzańskich na podstawie "Gawęd o przewodnikach tatrzańskich" Konstantego Steckiego; s. 220-231: Aneta Pierścińska, Stanisław Cygan. Etnograficzne materiały Ignacego Moczydłowskiego jako źródło do badania historii gwary podhalańskiej; s. 237-243: Marta Karamańska. Gwara jako środek perswazji w tekstach propagandowych; s. 244-250: M. Madejowa. Sposoby zwracania się do Matki Boskiej Ludźmierskiej na Podhalu w akcie religijnym; s. 251-257: A. Mlekodaj. Gwara podhalańska jako język poezji; s. K. Sikora. Interdialekt góralski w mediach i reklamie; s. 266-273: Franciszek Sowa. Górale spiscy - Górale podhalańscy, bracia czy kuzyni?; s. 178-286: Jadwiga Wolska. Ziemia nowotarska w XVII i XVIII wieku w świetle słownictwa zachowanych zabytków językowych; s. 287-295: Barbara Zgama. Językowy obraz Babiej Góry w poezji wybranych poetów orawskich; s. 296-301: Maciej Rak. "Odflarzyć, przeflarzyć, rozflarzyć" - pieniądze można tracić na wiele sposobów.Rec.: Jagiełło, Michał. Góry i góralszczyzna : temat ciągle żywy / Michał Jagiełło // Nowe Książki. - 2006, nr 1, s. 56, il.
Temat: Tatry (góry) - w literaturze
Temat: Podhale - etnografia
Temat: Karpaty (góry)
Temat: Orawa (kraina historyczna)
Temat: Spisz (kraina historyczna) - etnografia
Temat: Zakopane (pow. tatrzański ; okolice)
Gatunek, rodzaj, forma: Materiały konferencyjne
Hasło dodatkowe: Mlekodaj, Anna. Red.
Hasło dodatkowe: Madejowa, Maria. Red.
Hasło dodatkowe: Sikora, Kazimierz (1959- ). Red.
Hasło dodatkowe: Hodorowicz, Stanisław Andrzej (1941- ).
Hasło dodatkowe: Ziejka, Franciszek (1940-2020).
Hasło dodatkowe: Kowalikowa, Jadwiga (1939- ).
Hasło dodatkowe: Majda, Jan (1932-2019).
Hasło dodatkowe: Poklewska, Krystyna.
Hasło dodatkowe: Stępień, Marian (1929- ).
Hasło dodatkowe: Borecka, Irena.
Hasło dodatkowe: Buszewiczowa, Elwira (1962- ).
Hasło dodatkowe: Jazowski, Andrzej (1931-2014).
Hasło dodatkowe: Jazowska-Gumulska, Maria (1947- ).
Hasło dodatkowe: Kudyba, Wojciech (1965- ).
Hasło dodatkowe: Kurzępa, Teresa.
Hasło dodatkowe: Przybylska, Agata.
Hasło dodatkowe: Sadlik, Magdalena (1973- ).
Hasło dodatkowe: Skorupa, Ewa (1956- ).
Hasło dodatkowe: Kąś, Józef (1954- ).
Hasło dodatkowe: Kawka, Maciej (1948- ).
Hasło dodatkowe: Kobylińska, Józefa (1929- ).
Hasło dodatkowe: Okoniowa, Joanna.
Hasło dodatkowe: Tyrpa, Anna (1950- ). Góralskie słowa na Podkarpaciu i z dala od gór
Hasło dodatkowe: Czaplicka-Jedlikowska, Maria.
Hasło dodatkowe: Zgama, Barbara.
Hasło dodatkowe: Rak, Maciej.
Hasło dodatkowe: Wolska, Jadwiga.
Hasło dodatkowe: Karamańska, Marta (1962-).
Hasło dodatkowe: Pierścińska, Aneta.
Hasło dodatkowe: Jagiełło, Michał (1941-2016). Rec.
Hasło dodatkowe: Sowa, Franciszek (1946- ).
ISBN: 83-921589-3-8
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again