Form of Work
Artykuły
(11)
Publikacje naukowe
(11)
Author
Marek Łucja (1976- )
(3)
Komaniecka-Łyp Monika (1975- )
(2)
Paduchowski Wojciech (1981- )
(2)
Wenklar Michał (1980- )
(2)
Czocher Anna (1975- )
(1)
Kuta Cecylia (1974- )
(1)
Year
2020 - 2022
(5)
2010 - 2019
(6)
Time Period of Creation
2001-
(11)
Country
Poland
(11)
Language
Polish
(10)
English
(1)
Subject
PRL
(3)
Służba Bezpieczeństwa (SB ; Polska)
(3)
Duchowieństwo katolickie
(2)
Filozofowie
(2)
II wojna światowa (1939-1945)
(2)
Ingarden, Roman
(2)
Inwigilacja
(2)
Komunizm
(2)
Profesorowie
(2)
Antykomunizm
(1)
Armia Krajowa (AK)
(1)
Bataliony Chłopskie
(1)
Chojnacki, Adolf
(1)
Chłoporobotnicy
(1)
Demokracja
(1)
Działacze społeczni
(1)
Edytorstwo
(1)
Filozofia
(1)
Formy autobiograficzne
(1)
Huta
(1)
Jancarz, Kazimierz
(1)
Kotyza, Jan
(1)
Kościół katolicki
(1)
Moda męska
(1)
Nuda
(1)
Obuwie filcowe
(1)
Obuwie gumowe
(1)
Ofiary prześladowań
(1)
Okupacja niemiecka Polski (1939-1945)
(1)
Opozycja polityczna nielegalna
(1)
Organizacje studenckie
(1)
Partyzanci
(1)
Patriotyzm
(1)
Polityczny Ośrodek Lewicy Akademickiej (Związek Młodzieży Socjalistycznej ; 1957-1976)
(1)
Polski Październik (1956)
(1)
Praca fizyczna
(1)
Protest głodowy w Krakowie-Bieżanowie (1985)
(1)
Prześladowania polityczne
(1)
Ruch oporu
(1)
Socjalizm
(1)
Tematy i motywy
(1)
Wojsko Polskie (1944- )
(1)
Żołnierze
(1)
Życie codzienne
(1)
Subject: work
Czarno na Białym (czasopismo ; Kraków ; 1957)
(1)
Wolność (czasopismo ; Kraków ; 1985-1987)
(1)
Zebra (czasopismo ; Kraków ; 1957-1958)
(1)
Subject: time
1901-2000
(11)
1945-1989
(9)
1939-1945
(3)
1918-1939
(2)
2001-
(2)
Subject: place
Kraków (woj. małopolskie)
(11)
Polska
(2)
Bieńczyce (Kraków ; część miasta)
(1)
Mistrzejowice (Kraków ; część miasta)
(1)
Nowa Huta (Kraków ; część miasta)
(1)
Genre/Form
Artykuł problemowy
(9)
Artykuł z pracy zbiorowej
(9)
Czasopismo niezależne
(2)
Czasopismo polskie
(2)
Artykuł z czasopisma etnograficznego
(1)
Artykuł z czasopisma historycznego
(1)
Artykuł z czasopisma literackiego
(1)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Artykuł z czasopisma wojskowego
(1)
Biogram
(1)
Czasopismo studenckie
(1)
Literatura polska
(1)
Domain
Historia
(9)
Filozofia i etyka
(2)
Media i komunikacja społeczna
(2)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Religia i duchowość
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
11 results Filter
No cover
Article
In basket
Autor: Czocher Anna (1975- )
Tytuł: Okupacyjna nuda w egodokumentach : przykład Krakowa z lat 1939-1945 / Anna Czocher ; Oddziałowe Biuro Badań Historycznych. Instytut Pamięci Narodowej. Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Krakowie.
Uwaga: Bibliografia na stronie 139.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: 1901-2000
Temat: 1939-1945
Temat: II wojna światowa (1939-1945)
Temat: Formy autobiograficzne
Temat: Nuda
Temat: Okupacja niemiecka Polski (1939-1945)
Temat: Tematy i motywy
Temat: Życie codzienne
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma etnograficznego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma literackiego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Gatunek, rodzaj, forma: Literatura polska - historia
Hasło dodatkowe: Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN (Kraków) oth
Cytata bibliograficzna: // Maska (Kraków). - 1898-5947. - 2018, nr 1, s. 129-140
No cover
Article
In basket
Autor: Kuta Cecylia (1974- )
Tytuł: Pisma drugiego obiegu w Krakowie w okresie stanu wojennego / Cecylia Kuta (Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN w Krakowie).
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: Edytorstwo
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Gatunek, rodzaj, forma: Czasopismo niezależne
Hasło dodatkowe: Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN (Kraków) oth
Cytata bibliograficzna: W: Druki niezależne w Polsce w latach 1945-1990 : praca zbiorowa, s. 253-282
No cover
Article
In basket
Autor: Marek Łucja (1976- )
Tytuł: Ksiądz Kazimierz Jancarz - mistrzejowicki "znak sprzeciwu, wolności, schronienia i umocnienia" / Łucja Marek (OBBH IPN Kraków).
Uwaga: Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej.
Uwaga: Bibliografia na stronach 492-494.
Temat: Jancarz, Kazimierz (1947-1993)
Temat: Kościół katolicki
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: Duchowieństwo katolickie
Temat: Komunizm
Temat: Opozycja polityczna nielegalna
Temat: PRL
Temat: Prześladowania polityczne
Temat: Mistrzejowice (Kraków ; część miasta)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Hasło dodatkowe: Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN (Kraków) oth
Cytata bibliograficzna: W: Księża dla władzy groźni : duchowni współpracujący z opozycją (1976-1989). s. 474-494
No cover
Article
In basket
Autor: Marek Łucja (1976- )
Tytuł: O wolności w "Wolności" : pisma opozycyjne o tytule "Wolność" z drugiej połowy lat osiemdziesiątych XX w. / Łucja Marek (Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN w Krakowie).
Temat: Wolność (czasopismo ; Kraków ; 1985-1987)
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Gatunek, rodzaj, forma: Czasopismo niezależne - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Czasopismo polskie - historia
Hasło dodatkowe: Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN (Kraków) oth
Cytata bibliograficzna: W: Druki niezależne w Polsce w latach 1945-1990 : praca zbiorowa. - s. 207-227
No cover
Article
In basket
Autor: Marek Łucja (1976- )
Tytuł: "Zobowiązany do walki o polskość" : księdza Adolfa Chojnackiego motywacje i działania / Łucja Marek (OBBH IPN Kraków).
Wariant tytułu: Księdza Adolfa Chojnackiego motywacje i działania
Uwaga: Bibliografia, netografia na stronach 231-233.
Temat: Chojnacki, Adolf (1932-2001)
Temat: Służba Bezpieczeństwa (SB ; Polska)
Temat: 1901-2000
Temat: 1918-1939
Temat: 1939-1945
Temat: 1945-1989
Temat: 2001-
Temat: Antykomunizm
Temat: Duchowieństwo katolickie
Temat: Protest głodowy w Krakowie-Bieżanowie (1985)
Temat: Patriotyzm
Temat: PRL
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Hasło dodatkowe: Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN (Kraków) oth
Cytata bibliograficzna: W: Księża dla władzy groźni : duchowni współpracujący z opozycją (1976-1989) T. 2. S. 209-233
No cover
Article
In basket
Autor: Paduchowski Wojciech (1981- )
Tytuł: "Gumofilce" : mroczny obraz Nowej Huty / Wojciech Paduchowski (Oddziałowe Biuro Badań Historycznych Instytutu Pamięci Narodowej w Krakowie).
Uwaga: Bibliografia na stronach 208-209.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: 1901-2000
Temat: 1918-1939
Temat: 1939-1945
Temat: 1945-1989
Temat: 2001-
Temat: Chłoporobotnicy
Temat: Huta
Temat: Moda męska
Temat: Obuwie filcowe
Temat: Obuwie gumowe
Temat: Praca fizyczna
Temat: Nowa Huta (Kraków ; część miasta)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Hasło dodatkowe: Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN (Kraków) oth
Cytata bibliograficzna: // Ciało, strój, biżuteria w kontekście przemian kulturowych, społecznych i politycznych drugiej połowy XX wieku. T. 3. - 2019, s. 199-209
No cover
Article
In basket
Autor: Paduchowski Wojciech (1981- )
Tytuł: Jan Kotyza, żołnierz Armii Krajowej, Batalionów Chłopskich, ludowego Wojska Polskiego : zarys biograficzny / Wojciech Paduchowski (Oddziałowe Biuro Badań Historycznych Instytutu Pamięci Narodowej w Krakowie).
Uwaga: Bibliografia, netografia na stronach 165-167.
Uwaga: Streszczenia w języku angielskim i rosyjskim.
Temat: Kotyza, Jan (1909-1991)
Temat: Armia Krajowa (AK)
Temat: Bataliony Chłopskie
Temat: Wojsko Polskie (1944- )
Temat: 1901-2000
Temat: II wojna światowa (1939-1945)
Temat: Działacze społeczni
Temat: Ofiary prześladowań
Temat: Partyzanci
Temat: PRL
Temat: Ruch oporu
Temat: Żołnierze
Temat: Bieńczyce (Kraków ; część miasta)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma historycznego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma wojskowego
Gatunek, rodzaj, forma: Biogram
Hasło dodatkowe: Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN (Kraków) oth
Cytata bibliograficzna: // Przegląd Historyczno-Wojskowy (Warszawa ; 2000). - 1640-6281. - R. 21, nr 4 (2020), s. 145-169
No cover
Article
In basket
Autor: Komaniecka-Łyp Monika (1975- )
Tytuł: Roman Ingarden w aktach Służby Bezpieczeństwa / Monika Komaniecka-Łyp (Oddziałowe Biuro Badań Historycznych Instytut Pamięci Narodowej w Krakowie).
Uwaga: Bibliografia na stronach 54-59.
Uwaga: Streszczenia w języku angielskim.
Temat: Ingarden, Roman (1893-1970)
Temat: Służba Bezpieczeństwa (SB ; Polska)
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: Filozofowie
Temat: Inwigilacja
Temat: Profesorowie
Temat: Filozofia
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Polska
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Hasło dodatkowe: Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN (Kraków) oth
Cytata bibliograficzna: W: Spotkania : Roman Ingarden we wspomnieniach / redakcja Leszek Sosnowski. - Kraków, 2020. - S. 31-60
No cover
Article
In basket
Autor: Komaniecka-Łyp Monika (1975- )
Tytuł: Roman W. Ingarden in the files of the Security Service / Monika Komaniecka-Łyp (Branch Office of Historical Research of the Institute of National Remembrance in Krakow).
Uwaga: Bibliografia na stronach 55-61.
Temat: Ingarden, Roman (1893-1970)
Temat: Służba Bezpieczeństwa (SB ; Polska)
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: Filozofowie
Temat: Inwigilacja
Temat: Profesorowie
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Polska
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Hasło dodatkowe: Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN (Kraków) oth
Cytata bibliograficzna: W: Meetings : Roman Ingarden in recollections, s. 31-61
No cover
Article
In basket
Autor: Wenklar Michał (1980- )
Tytuł: "Czarno na Białym"/"Zebra" : krakowskie pismo graficzno-literackie / Michał Wenklar (OBBH w Krakowie, Akadmia Ignatianum w Krakowie).
Uwaga: Bibliografia na stronach 444-446.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: Czarno na Białym (czasopismo ; Kraków ; 1957)
Temat: Zebra (czasopismo ; Kraków ; 1957-1958)
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Czasopismo studenckie
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Gatunek, rodzaj, forma: Czasopismo polskie
Hasło dodatkowe: Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN (Kraków) pbl
Hasło dodatkowe: Akademia Ignatianum (Kraków) pbl
Cytata bibliograficzna: W: Nie tylko "Po Prostu" : prasa w dobie odwilży 1955-1958, s. 427-446
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again