Form of Work
Książki
(5)
Artykuły
(2)
Publikacje promocyjne
(1)
Author
Manecki Andrzej (1933- )
(7)
Banaś Marian (budowa i eksploatacja maszyn)
(1)
Baścik Maria (1951- )
(1)
Biedrzycki Wojciech (1940- )
(1)
Broda Krzysztof
(1)
Chovancová Barbara (1955- )
(1)
Cichy Ryszard
(1)
Dobrowolski Jan (1945- )
(1)
Filipowicz Mariusz
(1)
Fleischer Peter
(1)
Gabzdyl Wiesław (1936- )
(1)
Galos Krzysztof
(1)
Godzik Barbara (1953- )
(1)
Gorczyca Elżbieta
(1)
Gołaś Janusz
(1)
Guzik Marcin
(1)
Jamroży Zygmunt
(1)
Katner Wojciech
(1)
Knutelski Stanisław (1959- )
(1)
Kowalski Włodzimierz Piotr
(1)
Krzan Zbigniew (1949- )
(1)
Krzemień Kazimierz (1951- )
(1)
Kubica Barbara
(1)
Kurdowski Wiesław (1931- )
(1)
Kwiecińska Barbara (1935- )
(1)
Manecka Monika
(1)
Manecki Lesław (1935- )
(1)
Marasek Adam (1947- )
(1)
Matl Kazimierz (1934- )
(1)
Michalik Marek (1951- )
(1)
Mitkowski Stanisław A. (1944- )
(1)
Morawska-Nowak Barbara (1936- )
(1)
Motak Maciej
(1)
Mączka Tomasz
(1)
Ney Bogdan (1935-2020)
(1)
Oprzędkiewicz Krzysztof
(1)
Orlewicz-Musiał Małgorzata
(1)
Panek Ewa
(1)
Pankowicz Andrzej (1950-2011)
(1)
Paulo Andrzej (1937- )
(1)
Pietrzyk-Sokulska Elżbieta
(1)
Plichta Paweł
(1)
Pociask-Karteczka Joanna (1958- )
(1)
Probierz Krystian (1950- )
(1)
Przeniosło Stanisław ( -2008)
(1)
Pęksa Marek
(1)
Ratajczak Tadeusz (1941- )
(1)
Schutterly Kazimierz Bogdan
(1)
Skawiński Paweł (1947- )
(1)
Skiba Stefan (1941- )
(1)
Stoch Bronisław (1953- )
(1)
Sznakowski Tadeusz
(1)
Sztaba Kazimierz (1931- )
(1)
Tajduś Antoni (1949- )
(1)
Telejko Tadeusz
(1)
Teneta Janusz
(1)
Tykarski Piotr (nauki leśne)
(1)
Wala Jerzy (1930- )
(1)
Werner Zbigniew Tymoteusz (1939- )
(1)
Wojtycza Janusz (1952- )
(1)
Wyszomirski Piotr (1940- )
(1)
Wójcik Zbigniew (1931- )
(1)
Zięba Filip (1972- )
(1)
Zwijacz-Kozica Tomasz
(1)
Żabiński Witold (1929-2007)
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(5)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(6)
English
(1)
Subject
Bolewski, Andrzej
(3)
Mineralodzy
(3)
Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica (Kraków)
(1)
Architekci polscy
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Eljasz-Radzikowski, Walery
(1)
Geolodzy
(1)
Goetel, Walery
(1)
Harcerstwo
(1)
Kozica
(1)
Manecki, Lesław
(1)
Mineralogia
(1)
Narciarstwo
(1)
Narciarstwo alpejskie
(1)
Nurkowanie
(1)
Ochrona przyrody
(1)
Organizacje
(1)
Ozon
(1)
Paleontolodzy
(1)
Petrografia
(1)
Przyroda
(1)
Płazy
(1)
Ratownictwo górskie
(1)
Szkoła Ochrony i Inżynierii Środowiska im. Walerego Goetla
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Tatrzański Rajd Narciarski
(1)
Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe (TOPR)
(1)
Turystyka piesza
(1)
Wpływ na środowisko
(1)
Subject: time
1901-2000
(7)
2001-
(4)
1801-1900
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(1)
Subject: place
Kraków (woj. małopolskie)
(6)
Dolina Kościeliska
(1)
Polska
(1)
Tatry (góry)
(1)
Zakopane (pow. tatrzański ; okolice)
(1)
Genre/Form
Artykuł z czasopisma geologicznego
(2)
Biografia
(2)
Album
(1)
Katalog twórczości
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Księgi pamiątkowe
(1)
Mapy
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Nekrolog
(1)
Domain
Historia
(3)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
7 results Filter
No cover
Article
In basket
Autor: Manecki Andrzej (1933- )
Tytuł: Andrzej Bolewski (1906-2002) / Andrzej Manecki.
Temat: Bolewski, Andrzej (1906-2002)
Temat: 1901-2000
Temat: Mineralodzy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma geologicznego
Cytata bibliograficzna: // Mineralogia Polonica. - 0032-6267. - Vol. 34, nr 1 (2003), s. 77-80
No cover
Article
In basket
Autor: Manecki Andrzej (1933- )
Tytuł: Andrzej Bolewski 1906-2002 / Andrzej Manecki.
Temat: Bolewski, Andrzej (1906-2002)
Temat: 1901-2000
Temat: Mineralodzy
Temat: Petrografia
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Nekrolog
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma geologicznego
Cytata bibliograficzna: // Przegląd Geologiczny. - 0033-2151. - 2003, nr 2, s. 112-114
No cover
Book
In basket
Autor: Motak Maciej
Tytuł: Lesław Manecki : architekt : album - katalog twórczości : 55-lecie twórczości architektonicznej 1961-2016 - 25-lecie działalności Pracowni ARP 1991-2016 / [tekst: Maciej Motak ; tekst kroniki rodzinnej: Andrzej Manecki ; redakcja: Monika Manecka, Lesław Manecki, Maciej Motak].
Adres wydawniczy: Kraków : ARP, 2017.
Opis fizyczny: [2], 179 stron : ilustracje kolorowe ; 21x30 cm.
Uwaga: Bibliografia s. 179.
Temat: Manecki, Lesław (1935- )
Temat: 2001-
Temat: 1989-2000
Temat: 1945-1989
Temat: 1901-2000
Temat: Architekci polscy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Album
Gatunek, rodzaj, forma: Katalog twórczości
Hasło dodatkowe: Manecki, Andrzej (1933- ).
Hasło dodatkowe: Manecka, Monika Redakcja
Hasło dodatkowe: Manecki, Lesław (1935- ). Redakcja
Wersja elektroniczna: http://www.biblos.pk.edu.pl/ST/2017/09/100000309340/100000309340_Motak_LeslawManecki.pdf
No cover
Book
In basket
Tytuł: Odrodzenie harcerstwa i walka o jego oblicze ideowe w latach 1956-1959 : konferencja naukowa, Kraków - Aula Collegium Novum, 4 grudnia 2006 r. / [oprac. Andrzej Pankowicz, Janusz Wojtycza, Paweł Plichta] ; Instytut Studiów Regionalnych UJ. Komisja Historyczna Krakowskiej Chorągwi ZHP.
Adres wydawniczy: Kraków : ["Barbara", H.U.P., Barbara Gąsiorowska], 2007.
Opis fizyczny: 29 s. ; 21 cm.
Uwaga: Nazwa wydaw. wg Bazy ISBN.
Adnotacja: Konferencja pod honorowym patronatem Jego Magnificencji Rektora Uniwersytetu Jagiellońskiego prof. dr hab. Karola Musioła. Zawiera m.in.: s. 3-4: Wstęp; s. 9-11: Wojciech Katner. Szkodliwy spór o „prawdziwe” i „nieprawdziwe” harcerstwo (tezy); s. 17-18: Zygmunt Jamroży. Sytuacja w krakowskim ruchu zuchowym po odrodzeniu harcerstwa w grudniu 1956 roku; s. 19-21: Andrzej Manecki. Odrodzenie „Huraganu” w 1956 roku i jego doświadczenia w pracy z młodzieżą starszą, s. 22-26: Kazimierz Bogdan Schutterly. Problemy pracy harcerskiej w środowisku wiejskim i małomiasteczkowym po roku 1956; s. 27-28: Janusz Wojtycza. Obraz odrodzenia harcerstwa w Krakowie w 1956 roku w prasie lokalnej.
Temat: 1901-2000
Temat: 1945-1989
Temat: Harcerstwo
Temat: Organizacje
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Hasło dodatkowe: Pankowicz, Andrzej (1950-2011). Oprac.
Hasło dodatkowe: Plichta, Paweł. Oprac.
Hasło dodatkowe: Katner, Wojciech.
Hasło dodatkowe: Jamroży, Zygmunt.
Hasło dodatkowe: Manecki, Andrzej (1933- ).
Hasło dodatkowe: Schutterly, Kazimierz Bogdan.
Hasło dodatkowe: Wojtycza, Janusz (1952- ).
ISBN: 978-83-60991-03-9
No cover
Book
In basket
Tytuł: XXV lat Szkoły Ochrony i Inżynierii Środowiska im. Walerego Goetla / [autorzy tekstów Marian Banaś, Jan W. Dobrowolski, Mariusz Filipowicz, Włodzimierz P. Kowalski, Andrzej Manecki, Krzysztof Oprzędkiewicz, Andrzej Paulo, Kazimierz Sztaba, Tadeusz Telejko, Janusz Teneta] ; Akademia Górnoczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie, Szkoła Ochrony i Inżynierii Środowiska im. Walerego Goetla.
Wariant tytułu: Dwadzieścia pięć lat Szkoły Ochrony i Inżynierii Środowiska im. Walerego Goetla.
Adres wydawniczy: Kraków : Szkoła Ochrony i Inżynierii Środowiska im. Walerego Goetla. Akademia Górniczo-Hutnicza im. St. Staszica w Krakowie, 2017.
Opis fizyczny: 172 strony : ilustracje ; 24 cm.
Seria: Monografie - Szkoła Ochrony i Inżynierii Środowiska im. Walerego Goetla
Uwaga: Na książce wyłącznie błędny ISBN.
Uwaga: Bibliografia przy niektórych pracach.
Temat: Goetel, Walery (1889-1972)
Temat: Szkoła Ochrony i Inżynierii Środowiska im. Walerego Goetla
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Geolodzy
Temat: Paleontolodzy
Temat: Szkoły wyższe
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Polska
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Gatunek, rodzaj, forma: Księga pamiątkowa
Hasło dodatkowe: Banaś, Marian (budowa i eksploatacja maszyn). Autor.
Hasło dodatkowe: Dobrowolski, Jan (1945- ). Autor.
Hasło dodatkowe: Filipowicz, Mariusz. Autor.
Hasło dodatkowe: Kowalski, Włodzimierz Piotr. Autor.
Hasło dodatkowe: Manecki, Andrzej (1933- ). Autor.
Hasło dodatkowe: Oprzędkiewicz, Krzysztof. Autor.
Hasło dodatkowe: Paulo, Andrzej (1937- ). Autor.
Hasło dodatkowe: Sztaba, Kazimierz (1931- ). Autor.
Hasło dodatkowe: Telejko, Tadeusz. Autor.
Hasło dodatkowe: Teneta, Janusz. Autor.
Hasło dodatkowe: Szkoła Ochrony i Inżynierii Środowiska im. Walerego Goetla. Wydawca pbl.
ISBN: 83-922535-1-5
No cover
Book
In basket
Tytuł: Profesor Andrzej Bolewski (1906-2002) : uczony, pedagog, organizator nauki, działacz : księga pamiątkowa w 100 lecie urodzin.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydaw. Naukowe "Akapit", 2006.
Opis fizyczny: 103 s.: il. (w tym kolor.) ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. publ. A. Bolewskiego s. 87-103. Bibliogr. przy ref.
Adnotacja: Materiały z konferencji naukowej pt. Polska Mineralogia 2006, która odbyła się w Krakowie w dniach 18-20 września 2006 r. Zawiera: s. 9-10: Antoni Zoll. Słowo wstępne; s. 11-22: Andrzej Manecki. Profesor Andrzej Bolewski uczony, pedagog, wychowawca; s. 23-29: Tadeusz Ratajczak. Profesor Andrzej Bolewski jako kierownik Katedry Mineralogii i Petrografii (1945-1969); s. 31-41: Zbigniew Wójcik. Profesora Andrzeja Bolewskiego droga do Poczdamu; s. 41-44: Stanisław Mitkowski, Kazimierz Matl. Profesor Andrzej Bolewski członek koronny Stowarzyszenia Wychowanków AGH, jego wkład w dzieło przygotowywania i odbudowy uczelni po II wojnie światowej; s. 45-51: Marek Michalik, Piotr Wyszomirski, Witold Żabiński. Andrzej Bolewski jako organizator Polskiego Towarzystwa Mineralogicznego; s. 53-56: Wiesław Gabzdyl, Krystian Probierz. Związki profesora Andrzeja Bolewskiego z Politechniką Śląską; s. 57-62: Ryszard Cichy, Stanisław Przeniosło, Zbigniew Werner. Andrzej Bolewski jako organizator Państwowej Służby Geologicznej - Państwowy Instytut Geologii i Centralny Urząd Geologii; s. 63-65: Bogdan Ney. Udział profesora Andrzeja Bolewskiego w rozwoju i dzieło Polskiej Akademii Nauk; s. 67-75: B. Ney, Krzysztof Galos, Tadeusz Sznakowski. Wkład profesora Andrzeja Bolewskiego w koncepcje i prace dotyczące gospodarki surowcami mineralnymi w Polsce; s. 77-81: Leszek Stoch, Wiesław Kurdowski. Rola profesora Andrzeja Bolewskiego w rozwoju nowoczesnej ceramiki w Polce; s. 83-86: Barbara Kwiecińska. Dorobek edytorski profesora Andrzeja Bolewskiego; s. 87-103: Publikacje Andrzeja Bolewskiego - własne i powstałe w wyniku współpracy z innymi autorami.
Temat: Bolewski, Andrzej (1906-2002)
Temat: Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica (Kraków)
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Mineralogia
Temat: Mineralodzy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Księgi pamiątkowe
Gatunek, rodzaj, forma: Materiały konferencyjne
Hasło dodatkowe: Tajduś, Antoni (1949- ).
Hasło dodatkowe: Manecki, Andrzej (1933- ).
Hasło dodatkowe: Ratajczak, Tadeusz (1941- ).
Hasło dodatkowe: Wójcik, Zbigniew (1931- ).
Hasło dodatkowe: Mitkowski, Stanisław A. (1944- ).
Hasło dodatkowe: Matl, Kazimierz (1934- ).
Hasło dodatkowe: Michalik, Marek (1951- ).
Hasło dodatkowe: Wyszomirski, Piotr (1940- ).
Hasło dodatkowe: Żabiński, Witold (1929-2007).
Hasło dodatkowe: Gabzdyl, Wiesław (1936- ).
Hasło dodatkowe: Probierz, Krystian (1950- ).
Hasło dodatkowe: Cichy, Ryszard.
Hasło dodatkowe: Przeniosło, Stanisław ( -2008).
Hasło dodatkowe: Werner, Zbigniew Tymoteusz (1939- ).
Hasło dodatkowe: Ney, Bogdan (1935-2020).
Hasło dodatkowe: Galos, Krzysztof.
Hasło dodatkowe: Sznakowski, Tadeusz.
Hasło dodatkowe: Stoch, Bronisław (1953- ).
Hasło dodatkowe: Kurdowski, Wiesław (1931- ).
Hasło dodatkowe: Kwiecińska, Barbara (1935- ).
ISBN: 83-89541-73-4
No cover
Book
In basket
Tytuł: Tatrzański Park Narodowy na tle innych górskich terenów chronionych. T. 3, Człowiek i środowisko / red. Zbigniew Krzan ; Tatrzański Park Narodowy. Polskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk o Ziemi - Oddział Krakowski.
Wariant tytułu: Przyroda Tatrzańskiego Parku Narodowego a Człowiek 2005 Inny tyt.
Adres wydawniczy: Zakopane : nakł. TPN, 2006.
Opis fizyczny: 180 s.: il. ; 30 cm.
Uwaga: Tyt. okł.: Przyroda Tatrzańskiego Parku Narodowego a Człowiek 2005. - Tekst częśc. w jęz. słowac. - Streszcz. ang. przy ref. - Bibliogr. przy ref.
Adnotacja: Materiały III Ogólnopolskiej Konferencji Przyroda Tatrzańskiego Parku Narodowego a Człowiek 2005, Zakopane, 13-15 października 2005 r.Zawiera m.in.: s. 17-24: Andrzej Manecki, Ewa Panek, Elżbieta Pietrzyk-Sokulska. Zrównoważony rozwój Karpat Zachodnich a Tatrzański Park Narodowy; s. 25-28: Paweł Skawiński. Ochrona i udostępnianie Tatrzańskiego Parku Narodowego, stan obecny i wizja przyszłości; s. 35-40: Stefan Skiba. Rada Naukowa Tatrzańskiego Parku Narodowego w 50 lat istnienia parku; s. 41-45: Z. Krzan, Tomasz Mączka, Marek Pęksa et al. Aktywna ochrona ekosystemów siedlisk i gatunków w Tatrzańskim Parku Narodowym; s. 47-51: Barbara Chovancová, Filip Zięba, Tomasz Zwijacz Kozica. Polskie i słowackie liczenie kozic „Rupicapra rupicapra tatrica” - założenia, metody, źródła błędów; s. 53-54: M. Pęksa. Ochrona czynna płazów w Tatrzańskim Parku Narodowym; s. 55-63: Barbara Kubica, S. Skiba, Janusz Gołaś et al. Zawartość radionuklidu 137Cs w glebach i roślinach Tatr; s. 73-79: Barbara Godzik, Peter Fleischer. Oddziaływanie ozonu troposferycznego na roślinność Tatr i innych obszarów chronionych; s. 81-86: Kazimierz Krzemień, Elżbieta Gorczyca. Rola ruchu turystycznego w przeobrażeniu rzeźby Tatr na tle wybranych obszarów górskich; s. 87-107: Maria Baścik, Joanna Pociask-Karteczka. Turystyka w Dolinie Kościeliskiej wczoraj i dziś; s. 117-123: Adam Marasek. Ratownictwo w Tatrach : Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe; s. 125-129: Jerzy Wala. Turystyka piesza w Tatrach Polskich w okresie zaśnieżenia; s. 131-136: J. Wala. Narciarstwo wysokogórskie w Polskich Tatrach Wysokich na podstawie monografii Karola Życzkowskiego i Józefa Wali; s. 137-141: Wojciech Biedrzycki. Pół wieku Tatrzańskiego Rajdu Narciarskiego PTTK; s. 143-159: Małgorzata Orlewicz-Musiał, Krzysztof Broda. Zarys historii nurkowania w Tatrach (1953-2006); s. 161-165: Barbara Morawska-Nowak. Dawne Zakopane i Tatry w obiektywie Walerego Eljasza-Radzikowskiego; s. 167-170: Piotr Tykarski, Stanisław Knutelski. System informacji o bioróżnorodności Tatr; s. 171-174: Marcin Guzik. System GIS-TPN; s. 175-178: M. Guzik. Mapy katastralne Tatr i Podhala z 1846 r. jako źródło informacji o użytkowaniu terenu.
Temat: Eljasz-Radzikowski, Walery (1841-1905)
Temat: Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe (TOPR)
Temat: Tatrzański Rajd Narciarski
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: 1801-1900
Temat: Degradacja środowiska
Temat: Ochrona przyrody
Temat: Kozica - badanie - Polska
Temat: Przyroda
Temat: Ratownictwo górskie
Temat: Turystyka piesza
Temat: Narciarstwo alpejskie
Temat: Płazy - ochrona
Temat: Ozon
Temat: Narciarstwo - zawody
Temat: Nurkowanie
Temat: Wpływ na środowisko
Temat: Tatry (góry)
Temat: Dolina Kościeliska
Temat: Zakopane (pow. tatrzański ; okolice)
Gatunek, rodzaj, forma: Mapy - historia
Hasło dodatkowe: Krzan, Zbigniew (1949- ). Red.
Hasło dodatkowe: Krzemień, Kazimierz (1951- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Gorczyca, Elżbieta. Współaut.
Hasło dodatkowe: Baścik, Maria (1951- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Pociask-Karteczka, Joanna (1958- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Marasek, Adam (1947- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Wala, Jerzy (1930- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Biedrzycki, Wojciech (1940- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Orlewicz-Musiał, Małgorzata. Współaut.
Hasło dodatkowe: Broda, Krzysztof. Współaut.
Hasło dodatkowe: Morawska-Nowak, Barbara (1936- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Tykarski, Piotr (nauki leśne). Współaut.
Hasło dodatkowe: Knutelski, Stanisław (1959- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Guzik, Marcin. Współaut.
Hasło dodatkowe: Fleischer, Peter. Współaut.
Hasło dodatkowe: Manecki, Andrzej (1933- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Pietrzyk-Sokulska, Elżbieta. Współaut.
Hasło dodatkowe: Skawiński, Paweł (1947- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Skiba, Stefan (1941- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Krzan, Zbigniew (1949- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Mączka, Tomasz. Współaut.
Hasło dodatkowe: Pęksa, Marek. Współaut.
Hasło dodatkowe: Chovancová, Barbara (1955- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Zięba, Filip (1972- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Zwijacz-Kozica, Tomasz. Współaut.
Hasło dodatkowe: Kubica, Barbara. Współaut.
Hasło dodatkowe: Gołaś, Janusz. Współaut.
Hasło dodatkowe: Godzik, Barbara (1953- ). Współaut.
Hasło dodatkowe: Panek, Ewa. Współaut.
Hasło dodatkowe: Tatrzański Park Narodowy.
Hasło dodatkowe: Polskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk o Ziemi (Sosnowiec). Oddział (Kraków).
ISBN: 83-85832-96-3
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again