Form of Work
Artykuły
(26)
Książki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Author
Kazana Piotr (nauczyciel)
(27)
Florek Anna
(1)
Kowalczyk Monika (1974-2021)
(1)
Pogwizd Mateusz
(1)
Saczka Krzysztof
(1)
Year
2020 - 2022
(6)
2010 - 2019
(21)
Time Period of Creation
2001-
(8)
Country
Poland
(26)
unknown (pol)
(1)
Language
Polish
(27)
Subject
Piłka nożna
(7)
Kurierzy państwa podziemnego
(6)
II wojna światowa (1939-1945)
(5)
Sandecja Nowy Sącz
(4)
Sport
(4)
Cichociemni
(3)
Gucwa, Klemens Konstanty
(3)
Kibice
(3)
Kluby piłkarskie
(3)
Lotnicy
(3)
Sportowcy
(3)
Towarzystwo Gimnastyczne "Sokół" (Nowy Sącz)
(3)
Iszkowski, Jerzy
(2)
Lotnictwo wojskowe
(2)
Narciarstwo
(2)
Nowak, Józef
(2)
Zubek, Julian
(2)
Bienias, Jan
(1)
Higiena
(1)
Hokej na lodzie
(1)
Jurecki, Marian
(1)
Kluby sportowe
(1)
Kolarstwo
(1)
Korupcja
(1)
Kultura fizyczna
(1)
Kwarciński, Mieczysław Józef
(1)
Kwiatkowski, Leopold
(1)
Mecze piłkarskie
(1)
Muzeum Okręgowe (Nowy Sącz)
(1)
Narciarze
(1)
Organizacje sportowe
(1)
Piłkarze nożni
(1)
Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie
(1)
Ruch oporu
(1)
Saneczkarstwo
(1)
Skocznie narciarskie
(1)
Sokołowski, Tadeusz
(1)
Stowarzyszenie Kibiców Sandecji (Nowy Sącz)
(1)
Stramka, Roman
(1)
Szkoły
(1)
Szybownictwo
(1)
Sędziowie sportowi
(1)
Winter, Stanisław
(1)
Wychowanie fizyczne
(1)
Wystawy historyczne
(1)
Zawody sportowe
(1)
Żydzi
(1)
Subject: time
1901-2000
(26)
1939-1945
(12)
1918-1939
(9)
1801-1900
(5)
1901-1914
(5)
1914-1918
(2)
2001-
(2)
1701-1800
(1)
1945-1989
(1)
Subject: place
Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
(24)
Nowy Sącz (pow. nowosądecki ; okolice)
(4)
Nowy Sącz (pow. nowosądecki ; okręg)
(2)
Wielka Brytania
(2)
Krynica-Zdrój (pow. nowosądecki)
(1)
Stróże (pow. nowosądecki)
(1)
Sądecczyzna (kraina historyczna)
(1)
Zakopane (pow. tatrzański)
(1)
Genre/Form
Biografia
(13)
Artykuł publicystyczny
(5)
Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
(5)
Wywiad dziennikarski
(2)
Artykuł problemowy
(1)
Artykuł z czasopisma historycznego
(1)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Artykuł z czasopisma regionalistycznego
(1)
Katalog wystawy
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Domain
Historia
(16)
Kultura fizyczna i sport
(13)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
27 results Filter
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Drapieżne ptaki Sądecczyzny. Cz. 1 / Piotr Kazana.
Adnotacja: Cichociemni z Sądecczyzny.
Temat: Jurecki, Marian (1911-1941)
Temat: Winter, Stanisław (1908-1945)
Temat: 1939-1945
Temat: 1901-2000
Temat: Cichociemni
Temat: II wojna światowa (1939-1945)
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Temat: Stróże (pow. nowosądecki)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Gazeta Krakowska. - 2016, nr 217 (16 IX), dod. Gazeta Nowosądecka, s. 10
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Drapieżne ptaki z Sącza: "Leszcz". Cz. 3 / Piotr Kazana.
Adnotacja: Cichociemni z Sądecczyzny.
Temat: Kwarciński, Mieczysław Józef (1912-1978)
Temat: 1939-1945
Temat: 1901-2000
Temat: Cichociemni
Temat: II wojna światowa (1939-1945)
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Gazeta Krakowska. - 2016, nr 235 (7 X), dod. Gazeta Nowosądecka, s. 08
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Geneza i rozwój piłki nożnej w Nowym Sączu / Piotr Kazana.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: Sandecja Nowy Sącz
Temat: Towarzystwo Gimnastyczne "Sokół" (Nowy Sącz)
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 1901-1914
Temat: Kluby piłkarskie
Temat: Mecze piłkarskie
Temat: Piłka nożna
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma historycznego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Cytata bibliograficzna: // Rocznik Sądecki. - 0080-3561. - T. 48 (2020), s. 109-126
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Higiena, wychowanie fizyczne i sport w sądeckich szkołach / Piotr Kazana.
Uwaga: Bibliografia strona 56.
Temat: Towarzystwo Gimnastyczne "Sokół" (Nowy Sącz)
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 1901-1914
Temat: 1914-1918
Temat: Higiena
Temat: Sport
Temat: Wychowanie fizyczne
Temat: Szkoły
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł publicystyczny
Cytata bibliograficzna: // Sądeczanin. Historia. - Nr 1/2022, s. 49-56
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Klemens Konstanty Gucwa ps. "Góral", "Gazda" (1909-1941) / Piotr Kazana.
Temat: Gucwa, Klemens Konstanty (1909-1941)
Temat: 1901-2000
Temat: 1918-1939
Temat: 1939-1945
Temat: Kurierzy państwa podziemnego
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Temat: Nowy Sącz (pow. nowosądecki ; okolice)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalistycznego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł publicystyczny
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Almanach Sądecki. - R. 26 (2017), nr 3/4 , s. 59-69.
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Klemens Konstanty Gucwa ps. Góral - bohater, który zasłużył na pamięć / Piotr Kazana.
Temat: Gucwa, Klemens Konstanty (1909-1941)
Temat: 1901-2000
Temat: 1918-1939
Temat: 1939-1945
Temat: Kurierzy państwa podziemnego
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Temat: Nowy Sącz (pow. nowosądecki ; okręg)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Gazeta Krakowska. - 2016, nr 65 (18 III), dod. Gazeta Nowosądecka, s. 10
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Kultura fizyczna i sport na Ziemi Sądeckiej w dwudziestoleciu międzywojennym / Piotr Kazana.
Uwaga: Bibliografia strona 60.
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 1901-1914
Temat: 1918-1939
Temat: Sport
Temat: Kultura fizyczna
Temat: Nowy Sącz (pow. nowosądecki ; okolice)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł publicystyczny
Cytata bibliograficzna: // Sądeczanin. Historia. - Nr 2/2020, s. 51-60
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: "Makkabeusze sportu". Sport żydowski na Sądecczyźnie / Piotr Kazana.
Uwaga: Bibliografia strona 98.
Temat: 1901-2000
Temat: 1918-1939
Temat: Żydzi
Temat: Sport
Temat: Kluby piłkarskie
Temat: Kluby sportowe
Temat: Sportowcy
Temat: Saneczkarstwo
Temat: Sędziowie sportowi
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Temat: Krynica-Zdrój (pow. nowosądecki)
Temat: Nowy Sącz (pow. nowosądecki ; okolice)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł publicystyczny
Cytata bibliograficzna: // Sądeczanin. Historia. - Nr 2/2022, s. 94-98
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Marzenie o lataniu spełnił w bombowcu : kpt. Józef Nowak walczył w Dywizjonie 300 Ziemi Mazowieckiej jako pilot Wellingtonie IV [...] / Piotr Kazana.
Temat: Nowak, Józef (1918-2003)
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: 1939-1945
Temat: Lotnicy
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Temat: Wielka Brytania
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Gazeta Krakowska. - 2016, nr 152 (1 VII), dod. Gazeta Nowosądecka, s. 9
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Podniecona publika wkraczała na boisko z parasolkami i laskami / Piotr Kazana.
Temat: 1918-1939
Temat: 1901-2000
Temat: Piłka nożna
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Cytata bibliograficzna: // Polska Gazeta Krakowska. - 2015, nr 159, dod. Gazeta Nowosądecka s. 09
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Przedwojenna działalność sportowa mjr. Juliana Zubka / Piotr Kazana.
Temat: Zubek, Julian (1912-1981)
Temat: 1901-2000
Temat: 1918-1939
Temat: Sportowcy
Temat: Narciarstwo
Temat: Organizacje sportowe
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Almanach Sądecki. - R. 25 (2016), nr 3/4, s. 67-85
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Przyczynek do biografii Leopolda Kwiatkowskiego / Piotr Kazana.
Temat: Kwiatkowski, Leopold (1906-1968)
Temat: 1901-2000
Temat: Lotnicy
Temat: Narciarze
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Temat: Zakopane (pow. tatrzański)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Almanach Sądecki. - R. 24 (2015), nr 3/4, s. 75-[87]
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Sandecja skandalami słynąca / Piotr Kazana.
Temat: Sandecja Nowy Sącz
Temat: 1918-1939
Temat: 1901-2000
Temat: Piłka nożna
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Cytata bibliograficzna: // Polska Gazeta Krakowska. - 2015, nr 183, dod. Gazeta Nowosądecka s. 09
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Sandecja w "Pucharze Tysiąca Drużyn" / Piotr Kazana.
Temat: Sandecja Nowy Sącz
Temat: 1901-2000
Temat: 2001-
Temat: Piłka nożna
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Cytata bibliograficzna: // Sądeczanin. - 2014, nr 3, s. 40-43.
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Sądeccy chłopcy z bombowców - zapomniani bohaterowie II wojny : w dywizjonach myśliwskich i bombowych RAF byli sądeczanie. Wykazali się niezwykłą odwagą [...] / Piotr Kazana.
Adnotacja: Piloci sądeccy: Jerzy Erazm Iszkowski oraz wspomniani: Zbigniew Bar, Henryk Jankiewicz, Józef Nowak, Walerian Sojka, Franciszek Ułasiuk.
Temat: Iszkowski, Jerzy (1914-1962)
Temat: 1945-1989
Temat: 1901-2000
Temat: 1939-1945
Temat: Lotnictwo wojskowe
Temat: Lotnictwo wojskowe - Wielka Brytania
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Gazeta Krakowska. - 2016, nr 122 (27 V), dod. Gazeta Nowosądecka, s. 08
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Skakaliśmy na długo przed Małyszem / Piotr Kazana.
Temat: 1901-2000
Temat: Skocznie narciarskie
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz) - sport - organizacje
Cytata bibliograficzna: // Polska Gazeta Krakowska. - 2015, nr 295 (18 XII), dod. Gazeta Nowosądecka, s. 07
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Słynne ucieczki Romana Stramki / Piotr Kazana.
Temat: Stramka, Roman (1916-1965)
Temat: 1939-1945
Temat: 1901-2000
Temat: Kurierzy państwa podziemnego
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Sądeczanin. - 2013, nr 1, s. 85-88
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: Sportowe afery międzywojennego Nowego Sącza / Piotr Kazana.
Adnotacja: Sądeckie sportowe skandale w dwudziestoleciu międzywojennym.
Temat: 1901-2000
Temat: 1918-1939
Temat: Kibice
Temat: Piłka nożna
Temat: Hokej na lodzie
Temat: Korupcja
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Cytata bibliograficzna: // Sądeczanin. - 2016, nr 3, s. 82-84
No cover
Article
In basket
Autor: Kazana Piotr (nauczyciel)
Tytuł: To chyba moje ostatnie święta w życiu. Drapieżne ptaki Sądecczyzny. Cz. 2 / Piotr Kazana.
Adnotacja: Cichociemni z Sądecczyzny.
Temat: Bienias, Jan (1919-1944)
Temat: 1939-1945
Temat: 1901-2000
Temat: Cichociemni
Temat: II wojna światowa (1939-1945)
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Gazeta Krakowska. - 2016, nr 223 (23 IX), dod. Gazeta Nowosądecka, s. 08
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again