Form of Work
Artykuły
(27)
Książki
(16)
Publikacje naukowe
(15)
Author
Baczkowski Michał (1969- )
(43)
Kargol Tomasz (1975- )
(5)
Stachnik Paweł (1973- )
(5)
Jewuła Łukasz
(4)
Marcinek Roman (1962- )
(4)
Meus Konrad (1981- )
(4)
Zamoyski Grzegorz (1957- )
(4)
Ślusarek Krzysztof (1961- )
(4)
Dolìnovs'kij Volodimir Ìvanovič
(3)
Dyba Olga (1956- )
(3)
Mel'nyk Rostyslav
(3)
Petrišak Bogdana Igorìvna
(3)
Ruszała Kamil (historyk)
(3)
Centek Jarosław
(1)
Chudzio Hubert
(1)
Dańko Ireneusz
(1)
Franaszek Piotr (1955- )
(1)
Miodunka Piotr
(1)
Molik Witold (1949- )
(1)
Patek Artur (1965- )
(1)
Pezda Janusz (1960- )
(1)
Polaczek Janusz
(1)
Rojek Wojciech (1954-2015)
(1)
Szubert Tomasz (1964- )
(1)
Świątek Adam (1984- )
(1)
Year
2020 - 2021
(4)
2010 - 2019
(24)
2000 - 2009
(13)
Time Period of Creation
2001-
(16)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Country
Poland
(41)
unknown (l0)
(2)
Ukraine
(1)
Language
Polish
(39)
Subject
Wojsko
(18)
I wojna światowa (1914-1918)
(5)
Twierdze i fortyfikacje
(4)
Architektura obronna
(3)
Baczkowski, Michał
(2)
Gospodarka
(2)
Kolejnictwo
(2)
Kościuszko, Tadeusz
(2)
Miasta
(2)
Morbitzer, Antoni
(2)
Rada Miejska (Kraków)
(2)
Wojna francusko-austriacka (1809)
(2)
Życie codzienne
(2)
Administracja publiczna
(1)
Architektura polska
(1)
Armia Carska
(1)
Bitwa pod Gorlicami (1915)
(1)
Bitwa pod Limanową (1914)
(1)
Bitwa pod Racławicami (1794)
(1)
Bunty w wojsku
(1)
Chłopi
(1)
Cmentarz Rakowicki (Kraków)
(1)
Cudzoziemcy
(1)
Etyka
(1)
Garnizon
(1)
Groby
(1)
Historiografia
(1)
Insurekcja kościuszkowska (1794)
(1)
Komunikacja drogowa
(1)
Kryzys gospodarczy
(1)
Ludność cywilna
(1)
Miasta małe
(1)
Mieg, Friedrich von
(1)
Obchody
(1)
Odzyskanie niepodległości przez Polskę (1918)
(1)
Okupacja
(1)
Postawy
(1)
Powstańcy kościuszkowscy
(1)
Powstańcy listopadowi
(1)
Pracownicy samorządowi
(1)
Prostytucja
(1)
Przemysł tytoniowy
(1)
Przestępczość
(1)
Pułaski, Michał
(1)
Ruchy społeczne
(1)
Samorząd miejski
(1)
Społeczeństwo
(1)
Stawarz, Antoni
(1)
Strajki
(1)
Straty wojenne
(1)
System obronny państwa
(1)
Sztuka wojenna
(1)
Służba wojskowa
(1)
Topografia wojskowa
(1)
Twierdza Kraków
(1)
Wojna austriacko-pruska (1866)
(1)
Wojny napoleońskie (1803-1815)
(1)
Wojsko Księstwa Warszawskiego
(1)
Zbiory archiwalne
(1)
Źródłoznawstwo
(1)
Żołnierze
(1)
Subject: time
1801-1900
(35)
1701-1800
(19)
1901-2000
(15)
1914-1918
(7)
1901-1914
(2)
Subject: place
Galicja (kraina historyczna)
(25)
Kraków (woj. małopolskie)
(17)
Małopolska
(7)
Austria
(4)
Austro-Węgry
(2)
Andrychów (pow. wadowicki ; okolice)
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Gorlice (pow. gorlicki)
(1)
Kalwaria Zebrzydowska (pow. wadowicki ; okolice)
(1)
Kraków (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Księstwo Warszawskie
(1)
Kęty (pow. oświęcimski ; okolice)
(1)
Limanowa (pow. limanowski)
(1)
Myślenice (pow. myślenicki ; okolice)
(1)
Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
(1)
Polska
(1)
Racławice (pow. miechowski)
(1)
Rosja
(1)
Wadowice (pow. wadowicki ; okolice)
(1)
Wolne Miasto Kraków (1815-1846)
(1)
Genre/Form
Artykuł z czasopisma historycznego
(10)
Artykuł z czasopisma naukowego
(10)
Artykuł problemowy
(8)
Artykuł z pracy zbiorowej
(5)
Inwentarz archiwalny
(3)
Inwentarz biblioteczny
(3)
Wywiad dziennikarski
(3)
Artykuł monograficzny
(2)
Artykuł publicystyczny
(2)
Artykuł z czasopisma o sztuce
(2)
Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
(2)
Artykuł z gazety
(2)
Biografia
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Recenzja
(2)
Artykuł naukowy
(1)
Artykuł przeglądowy
(1)
Artykuł z czasopisma regionalistycznego
(1)
Biogram
(1)
Księgi pamiątkowe
(1)
Mapa wojskowa
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opracowanie
(1)
Recenzja literacka
(1)
Źródła historyczne
(1)
Domain
Historia
(37)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(13)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Architektura i budownictwo
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(2)
Transport i logistyka
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
43 results Filter
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Antoni Morbitzer jako prezes krakowskiej Rady Municypalnej (1812-1815) / Michał Baczkowski ; Uniwersytet Jagielloński.
Uwaga: Streszczenie angielskie.
Temat: Morbitzer, Antoni (1757-1824)
Temat: Rada Miejska (Kraków)
Temat: 1801-1900
Temat: 1701-1800
Temat: Pracownicy samorządowi
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł przeglądowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma historycznego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Gatunek, rodzaj, forma: Biografia
Cytata bibliograficzna: // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prace Historyczne. - 0083-4351. - T. 140 (2013), z. 3, s. 267-277
Wersja elektroniczna: http://www.ejournals.eu/Prace-Historyczne/2013/Numer-3/
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Armia powstańcza Tadeusza Kościuszki w 1794 roku / Michał Baczkowski.
Temat: Kościuszko, Tadeusz (1746-1817)
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: 1801-1900
Temat: Powstańcy kościuszkowscy
Temat: Wojsko
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Biogram
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z gazety
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł publicystyczny
Cytata bibliograficzna: // Dziennik Polski. - 2017, nr 70 (24 III), dod. Kurier Komitetu Kopca Kościuszki, s. 5
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Austro-węgierskie siły zbrojne w autonomicznej Galicji / Michał Baczkowski.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: 1801-1900
Temat: Wojsko
Temat: Galicja (kraina historyczna)
Temat: Małopolska
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma historycznego
Cytata bibliograficzna: // Prace Komisji Środkowoeuropejskiej. - 1233-0558. - T. 7 (2000), s. 61-74
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Czy Kraków mógł zostać stolicą Galicji na początku XIX wieku? / Michał Baczkowski.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang.
Temat: 1801-1900
Temat: Galicja (kraina historyczna)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Cytata bibliograficzna: // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prace Historyczne. - Z. 136 (2009), s. 49-56
No cover
Article
In basket
Tytuł: Dyslokacja wojsk austriackich w Galicji w latach 1772-1848 / Michał Baczkowski.
Adnotacja: M. in. dot. Tarnowa
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: Wojsko
Temat: Galicja (kraina historyczna)
Hasło dodatkowe: Baczkowski, Michał (1969- ).
Cytata bibliograficzna: Studia Historyczne 2002 z. 3/4 s. 261-274
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Dyslokacja wojsk austriackich w Galicji w latach 1772-1848 / Michał Baczkowski.
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: Galicja (kraina historyczna)
Temat: Nowy Sącz (pow. Nowy Sącz)
Cytata bibliograficzna: // Studia Historyczne (Kraków). - 2002, nr 3/4, s. 261-274
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: "Kobieta publiczna" w napoleońskim Krakowie / Michał Baczkowski.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang.
Temat: 1801-1900
Temat: Prostytucja
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma historycznego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma o sztuce
Cytata bibliograficzna: // Rocznik Krakowski. - T. 72 (2006), s. 153-160
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Kraków jako ośrodek wspomagający wielką armię podczas wyprawy na Rosję w 1812 roku / Michał Baczkowski ; Uniwersytet Jagielloński.
Uwaga: Streszczenie angielskie.
Temat: 1801-1900
Temat: Wojsko - zaopatrzenie - Francja
Temat: Wojny napoleońskie (1803-1815)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł monograficzny
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma historycznego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Cytata bibliograficzna: // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prace Historyczne. - 0083-4351. - T. 140 (2013), z. 1, s. 85-95.
Wersja elektroniczna: http://www.ejournals.eu/Prace-Historyczne/2013/Numer-1-2013
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Mapa Miega (1779-1783) jako źródło do dziejów obronności miast Galicji / Michał Baczkowski.
Uwaga: Bibliografia na stronach 133-135.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: Mieg, Friedrich von (1731-1783)
Temat: 1701-1800
Temat: Miasta
Temat: Topografia wojskowa
Temat: Twierdze i fortyfikacje
Temat: Źródłoznawstwo
Temat: Architektura obronna
Temat: Architektura polska
Temat: Galicja (kraina historyczna)
Gatunek, rodzaj, forma: Mapa wojskowa
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Cytata bibliograficzna: W: Miasta i miasteczka wschodniej części Galicji pod koniec XVIII wieku. T. 2, Gospodarka i przestrzeń miejska. - s. 123-135
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Największy sukces militarny Insurekcji / Michał Baczkowski.
Seria: Kurier Komitetu Kopca Kościuszki
Adnotacja: Dotyczy bitwy pod Racławicami oraz obrony Warszawy w 1974 r.
Temat: Kościuszko, Tadeusz (1746-1817)
Temat: 1701-1800
Temat: Bitwa pod Racławicami (1794)
Temat: Insurekcja kościuszkowska (1794)
Temat: Obchody
Temat: Racławice (pow. miechowski) - historia
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z gazety
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł publicystyczny
Cytata bibliograficzna: // Dziennik Polski. - 2017, nr 199 (28 VIII), dodatek Kurier Komitetu Kopca Kościuszki, s. A7
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Przestępczość wojsk garnizonu krakowskiego na przełomie XVIII i XIX wieku / Michał Baczkowski ; Uniwersytet Jagielloński.
Uwaga: Streszcz. ang.
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: Przestępczość
Temat: Wojsko - patologia społeczna - Polska
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Cytata bibliograficzna: // Krakowskie Studia z Historii Państwa i Prawa. - [T.] 5 (2012), z. 2, s. 193-207
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Rok 1918 w Krakowie i w Galicji : demontaż zaborczego państwa / Michał Baczkowski.
Temat: 1901-2000
Temat: 1914-1918
Temat: I wojna światowa (1914-1918)
Temat: Galicja (kraina historyczna)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Cytata bibliograficzna: Kraków na drodze do niepodległości : materiały z sesji naukowej odbytej 12 kwietnia 2014 roku / [red. tomu Marta Bochenek] ; Towarzystwo Miłośników Historii i Zabytków Krakowa, Muzeum Historyczne Miasta. - Kraków, 2015. - S. 65-80
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Służba żołnierzy pochodzenia chłopskiego z Galicji w armii austriackiej w latach 1772-1815 / Michał Baczkowski.
Uwaga: Bibliografia na stronach 50-51.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: Chłopi
Temat: Służba wojskowa
Temat: Wojsko
Temat: Galicja (kraina historyczna)
Temat: Austria
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł monograficzny
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Cytata bibliograficzna: W: Studia z dziejów wsi polskiej na przełomie XVIII i XIX wieku : zbiór studiów = Studìï z ìstorìï pol's'kogo sela naprikìncì XVIII - na počatku XIX stolìt' : zbìrnik naukovih prac. - s. 37-51
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Strategiczna sieć komunikacyjna w Galicji w 1914 roku / Michał Baczkowski ; Uniwersytet Jagielloński.
Uwaga: Bibliografia na stronach 23-24.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: 1901-2000
Temat: 1914-1918
Temat: I wojna światowa (1914-1918)
Temat: Kolejnictwo
Temat: Komunikacja drogowa
Temat: Galicja (kraina historyczna)
Temat: Małopolska
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Cytata bibliograficzna: W: Doświadczenia żołnierskie Wielkiej Wojny : studia i szkice z dziejów frontu wschodniego I wojny światowej. s. 13-25
No cover
Book
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Szarży podobnej dawno nie widziały dzieje! : ułani galicyjscy 1778-1918 / Michał Baczkowski.
Adres wydawniczy: Kraków : Towarzystwo Wydawnicze "Historia Iagellonica", 2011.
Opis fizyczny: 238 s., [24] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Seria: Studia z Historii XIX Wieku
Uwaga: Bibliogr. s. 209-221. Indeks.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang.
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-2000
Temat: 1701-1800
Temat: Wojsko - Austria
Temat: Galicja (kraina historyczna)
Temat: Małopolska
ISBN: 978-83-62261-43-7
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Twierdza Kraków i jej załoga w wojnie 1866 roku / Michał Baczkowski ; Uniwersytet Jagielloński.
Uwaga: Bibliogr.
Uwaga: Streszcz. ang.
Temat: 1801-1900
Temat: 1801-1900
Temat: Wojna austriacko-pruska (1866)
Temat: Wojsko - Austria
Temat: Twierdza Kraków
Cytata bibliograficzna: // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prace Historyczne. - 0083-4351. - [T.] 142 (2015), z. 3, s. 445-458.
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Wartownie kolejowe w systemie obronnym Galicji / Michał Baczkowski.
Uwaga: Streszczenie angielskie.
Temat: 1901-2000
Temat: 1801-1900
Temat: Kolejnictwo
Temat: System obronny państwa
Temat: Galicja (kraina historyczna)
Temat: Małopolska
Temat: Austria
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma historycznego
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z czasopisma naukowego
Cytata bibliograficzna: // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prace Historyczne. - 0083-4351. - Z. 131 (2004), s. 127-135
Wersja elektroniczna: http://polona.pl/item/55855975 (Zobacz w Polonie)
No cover
Article
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Wojsko austriackie (austro-węgierskie) a miasta Galicji (1772-1918) / Michał Baczkowski.
Uwaga: Bibliografia na stronach 26-27.
Uwaga: Streszczenie w języku angielskim.
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: 1901-1914
Temat: 1914-1918
Temat: 1901-2000
Temat: Wojsko
Temat: Austro-Węgry
Temat: Galicja (kraina historyczna)
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Kraków (woj. małopolskie ; okolice)
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł naukowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł problemowy
Gatunek, rodzaj, forma: Artykuł z pracy zbiorowej
Cytata bibliograficzna: W: Galicja : studia z dziejów społeczno-gospodarczych / pod redakcją Michała Baczkowskiego i Tomasza Kargola. - Kraków, 2017. - S. 13-28
No cover
Book
In basket
Autor: Baczkowski Michał (1969- )
Tytuł: Wojsko austriackie w Krakowie w latach 1796-1809 / Michał Baczkowski.
Adres wydawniczy: Kraków : Towarzystwo Wydawnicze "Historia Iagellonica", 2007.
Opis fizyczny: 164 s. ; 21 cm.
Uwaga: Streszcz. niem. - Bibliogr. s. [153]- 159. Indeks.
Temat: 1701-1800
Temat: 1801-1900
Temat: Wojsko
Temat: Cudzoziemcy
Temat: Kraków (woj. małopolskie)
Temat: Austria
ISBN: 978-83-88737-53-4
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again