410753
No cover
Article
In basket
Szanse i bariery rozwoju produkcji mleka w Małopolsce w opinii rolników / Marta Czekaj, Satoła Łukasz (Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie). W: Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej. 2081-6979. Nr 84 (2010), s. 63-75. - 2010.
Największymi barierami o charakterze lokalizacyjnym wpływającymi na rozwój i dalszą produkcję mleka są jakość gleb i rozdrobnienie posiadanych gospodarstw. Jakość gleb jest bardziej uciążliwa dla właścicieli mniejszych stad, natomiast rozdrobnienie stanowi barierę w dalszym rozwoju dla co najmniej 38 proc. rolników. W zakresie utrudnień o charakterze gospodarczym najczęściej pojawiającą się odpowiedzią we wszystkich grupach były wysokie ceny środków produkcji.
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronie 74.
Summary, etc.
Największymi barierami o charakterze lokalizacyjnym wpływającymi na rozwój i dalszą produkcję mleka są jakość gleb i rozdrobnienie posiadanych gospodarstw. Jakość gleb jest bardziej uciążliwa dla właścicieli mniejszych stad, natomiast rozdrobnienie stanowi barierę w dalszym rozwoju dla co najmniej 38 proc. rolników. W zakresie utrudnień o charakterze gospodarczym najczęściej pojawiającą się odpowiedzią we wszystkich grupach były wysokie ceny środków produkcji.
Language note
Streszczenie w języku angielskim.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again